Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Aż się boję poruszyć znów ten temat :) Ale chodzi znów o G6 vs. Pro 1.

Mieszany widok

morfeusz_30
    Guest

Red face Aż się boję poruszyć znów ten temat :) Ale chodzi znów o G6 vs. Pro 1.

Proszę nie rzucajcie we mnie kamieniami Naczytałem się na temat tych dwóch aparatów na tym forum i zamiast być mądrzejszy to mam mentlik w głowie. Jestem początkujący w temacie fotografowania. Moją cyfrówkę Konica "dla idiotów" ;-) chciałem zamienić na coś na czym, można się pouczyć robić zdjęcia. Coś eksperymentować itd. Wiem że parę osób od razu pewnie powie o 300d, ale myślę że dla mnie to póki co byłaby przesada.
    Najpierw byłem zainteresowany G6, potem zaintrygował mnie Pro 1, ale jakoś nie wiele dobrego można tu przeczytać o tym aparacie. W temacie G6 też pojawiają się niepokojące wieści, jak te o "martwych pikselach". Aparat sprowadzam sobie ze Stanów i chciałbym zminimalizować ryzyko "wpadki" do minimum. Mówiąc szczerze to w Pro 1 najbardziej pociąga mnie ten zoom 7x. Ale może to w sumie bzdet i w praktyce nie jest to takie przydatne. Pozostałe parametry chyba by mi wystarczały takie jak w G6. Nie gonię za ilością pikseli. Sam nie wiem. Liczyłbym najbardziej na opinie ludzi, którzy mają te aparaty już dłużej. A może coś innego w tej cenie ?? Ale co ?? Sorry że się powtarzam, ale mam zgryz i nie wiem co wybrać.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morfeusz_30
    Mówiąc szczerze to w Pro 1 najbardziej pociąga mnie ten zoom 7x. Ale może to w sumie bzdet
    Z góry przepraszam za moją wypowiedź
    Nie miałem Pro 1. Nie miałem G6. Miałem G3 i właśnie ten zoom i jakość szkła sprawiają, że seria G troszeczkę suXx przy Pro1.
    Widziałem sample z Sieci i muszę powiedzieć, że "widziałem w tych zdjęciach kolory, kontrast mojej L-ki (24-70), więc jakość L-ki to nie bajer!
    Natomiast co do szybkości ostrzenia to wiadomo: to jest kompakt i tego nie przeskoczysz.
    Moim zdaniem różnica w szybkości AF pomiędzy G6 a Pro1 będzie pomijalna, jeśli w ogóle będzie.

Dodatkowo przy ogniskowych Pro1 rozmycie tła jest bardzo, bardzo fajne jak na kompakt.
    Podsumowując: zoom to nie bzdet tylko większa funkcjonalność i wygoda.
    Kusi zoom to bierz Pro1, tylko odrazu uszczelnij go zgodnie z opisami w Sieci.

morfeusz_30
    Guest

Domyślnie

Nie wiedziałem że w Pro 1 trzeba uszczelniać zoom. A jak to się robi ?? Jest to gdzieś opisane ???

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morfeusz_30
    Nie wiedziałem że w Pro 1 trzeba uszczelniać zoom. A jak to się robi ?? Jest to gdzieś opisane ???
    poszło na priv

dorix30
    Guest

Domyślnie

Jak chcesz mieć dobry zoom to przejrzyj oferty konkurencji . Sa zoomy 8-10 w rozsadnych cenach

morfeusz_30
    Guest

Domyślnie

Śmichy hichy, coooo ??? :P

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

PRO 1 przecieka?
    //mj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

PRO 1 jest bardzo wygodnym aparatem. Przy nowym firmware AF jest wystarczająco szybki. Przykładowo - robiłem tym aparatem zdjęcia w ciemnej hali sportowej, podczas ogólnopolskiego turnieju badmintonowego (lotka podczas smeczu leci z predkością ok. 300 km/h) i naprawdę jak dla mnie to wiele zdjęć wyszło naprawdę sensownie. Oczywiście 20D jest w tej kwestii szybszy, co potwierdzam z doświadczenia.

Wiele razy jak jadę na rower to znacznie wygodniej jest mi zabrać ze sobą PRO 1
    niż 20D. Mniejszy, nieco lżejszy, równie dobrze wykonany, z bardzo przyzwoitym
    obiektywem. To naprawdę jest dobry aparat, tylko Canon wystartował z jego sprzedażą ze zbyt wysokiego pułapu cenowego, dlatego jest mniej doświadczeń jego użytkowników, niż innych aparatów.

Ja gorąco polecam.

Borg_
    Guest

Domyślnie

gietrzy - a możesz dać linka na publicznym. Też na dniach kupuję najprawdopodobnij pro1 (choć waham się w związku z G6) i też mi się to przyda. Słyszałem że dostaje się tam kurz itd ale o uszczelnianiu pierwsze słyszę .
    Ps. a może ktoś powiedzieć, pomijając już cene, który z tych aparatów jest lepszy - G6 czy Pro1. Rzeczywiście widziałem takie same fotki i jak dla mnie kolorki w PRO1 są dużo lepsze, ale dokładnie to ja się na aparatach nie znam Wypowie się jakiś profesjonalista. Który z nich robi ładniejsze fotki? Jeśli PRO1 to czemu na serwisach zagranicznych G6 dostaje lepsze noty?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja wiem tylko tyle (i jest to 100% pewna informacja) że obiektyw w Pro1 mocno winetuje, znacznie mocniej niż w G6.
    Moja rada jest zatem taka zaglądnij na serwis http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html i zassaj przykładowe fotki dla G6 i Pro 1, wypal je na CD i daj do labu, weź sobie odbitki 15x20 i zobacz które ci się bardziej podobają (tylko dodaj jakiś napis w rogu każdego żeby ci się nie pomieszało). Nie oszczędzaj na tym bo to i tak żadne pieniądze w porównaniu do ceny aparatu, więc weź możliwie dużo odbitek.
    Jeśli nie jesteś onanistą sprzętowym to tak naprawdę najważniejsze jest nie to jakie parametry ma aparat, nie to jak wypada w testach tylko to czy zdjęcia z danego aparatu podobają się TOBIE. Zrób tak a będziesz zadowolony z dodkonanego wyboru.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów