po dwudniowych bojach o to moje spostrzezenia na temat kita i 350:
- robiac panorame miasta z 10 pietra widac znikoma roznice w detalach poczawszy od przyslony 3,5 a konczac na 18... (szeroki kat 18mm)
- test moj kit z butelkami przeszedl OK przyslona 5,6 butelka na ktora mierzylem ostra reszta powoli sie rozmazuje, przyslona 10 butelka na ktora ostrzylem OK reszta stopniow takze sie rozmazuje ale juz nie tak jak poprzednio... (zoom na maxa 55mm)
- najladniej wychodza zdjecia robione z bliska tzn obiekt znajduje sie blisko obiektywu...
- zdjecia portretowe w stylu zoom na maxa (55mm) przyslona obojetnie jaka (i tak nie widac roznicy miedzy 5 a 14 bo tlo rozmazuje mi sie wrecz identycznie) wychodza ladnie, najgorzej kiedy fotografuje grupe ludzi ma szerokim kacie - wtedy ostrosc mydlana, rzeczy martwe jakas nie rzucaja sie az tak w oczy jak ludzka twarz bez wyraznych ksztaltow...
- brak shutera 2 sekundowego!!! naprawde jestem zmuszony uzywac tylko i wylacznie samowyzwalacza 10 sekundowego? szukalem w menu i w instrukcji ale jakos nie widze mozliwosci zmiany czasu... szkoda - DUPNY minus jak dla mnie :-(
- 7 polowy system AF... tragedia, totalnie mi to przypomina idiotkamere ktora za nas mysli gdzie chcemy ostrzyc... z pewnoscia ten system ostrzenia przez aparat przyda sie poczatkujacym fotoamatorom wiec zadaje klam twierdzeniu ze do lustra potrzebna jest specjalistyczna wiedza, ja wylaczylem to i zaznaczyklem ostrzenie na centralny punkt AF
reasumujac czuje sie jakbym kupil nowego mercedesa z lysymi oponami, niby ladny i szybki ale na drodze zadna rewelacja... jak dorobie sie letnich i zimowych opon to wtedy poczuje jego moc a tak to pozostaje niedosyt i pytanie "czy nie lepiej bylo wziasc trabanta z letnimi oponami i juz leciec z pelna moca"
i do McKane: troche ironizujac ale nie do konca... moze zamiast obiektywu do krajobrazow lepiej kupic dobrego kompakta? mniejsze to od obiektywu, lzejsze, tansze no i ladniejsze foty wali
pozdrawiam wszystkich!
Wojtek