Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Zdjęcia z 300D ostrzejsze od 350D?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kit najostrzej rysuje tak kolo f11 wlasnie. Do tego radzilbym ostrzyc hiperfokalnie bo mozliwe ze wlasnie przez to masz slaba jakosc zdjec.

Co do kompakta to nie dziwne ze lepiej robil Ci krajobraz ... z taka ogniskowa to powiedzialbym ze to nawet normalka. Ostrosc az po horyzont i nawet nie trzeba wiedziec co to przyslona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42
    trudno jest mi przyjac do wiadomosc ze robie blad bo na czym on mialby polegac? robie zdjecie panoramy z mojego balkonu (sloneczny dzien) przyslona ustawiona na 20 a w kompakcie jedyne 5... zdjecia lepsze z kompaktu chce wierzyc ze to wina kita bo Wasze zdjecia nie wskazuja na to zeby bylo cos nieostre (zaden z Was nie foci kitem he he) no coz pozostaje mi zbierac kase na lepsze szklo a to wydatek rownowarty dobremy kompaktowi, dzis mam podly humor z powodu tego co mialo mi sprawiac radosc...
    Oczywiscie ze przysłona jest za duza!
    Ustaw pomiedzy 7,1-11
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

przed chwila robilem zdjecia testowe landszafta od przyslony 3,5 do 18 i nie widac praktycznie zadnej roznicy w zdjeciach! ide ustawiac butelki w rzadek i sprawdzic co jest grane z ta przyslona... postaram sie zalozyc na predce jakas strone www i wrzuce te smieci...

Domyślnie

przed chwila robilem zdjecia testowe landszafta od przyslony 3,5 do 18 i nie widac praktycznie zadnej roznicy w zdjeciach! ide ustawiac butelki w rzadek i sprawdzic co jest grane z ta przyslona... postaram sie zalozyc na predce jakas strone www i wrzuce te smieci...
    Ja robilem test na gałeziach w parku... przy przysłonie
    4,5 (ostrosc taka sobie)
    6,3 (lepiej)
    8.0 (b. dobrze)
    11 (b. dobrze ale chyba mniej nisz przy 8.0)
    13 (moze być ale widać juz mniejsza ostrość)
    16 (tu spadek ostrości jest jeszcze wiekszy

Pozdrawiam
    Lutek

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

po dwudniowych bojach o to moje spostrzezenia na temat kita i 350:

- robiac panorame miasta z 10 pietra widac znikoma roznice w detalach poczawszy od przyslony 3,5 a konczac na 18... (szeroki kat 18mm)
    - test moj kit z butelkami przeszedl OK przyslona 5,6 butelka na ktora mierzylem ostra reszta powoli sie rozmazuje, przyslona 10 butelka na ktora ostrzylem OK reszta stopniow takze sie rozmazuje ale juz nie tak jak poprzednio... (zoom na maxa 55mm)
    - najladniej wychodza zdjecia robione z bliska tzn obiekt znajduje sie blisko obiektywu...
    - zdjecia portretowe w stylu zoom na maxa (55mm) przyslona obojetnie jaka (i tak nie widac roznicy miedzy 5 a 14 bo tlo rozmazuje mi sie wrecz identycznie) wychodza ladnie, najgorzej kiedy fotografuje grupe ludzi ma szerokim kacie - wtedy ostrosc mydlana, rzeczy martwe jakas nie rzucaja sie az tak w oczy jak ludzka twarz bez wyraznych ksztaltow...
    - brak shutera 2 sekundowego!!! naprawde jestem zmuszony uzywac tylko i wylacznie samowyzwalacza 10 sekundowego? szukalem w menu i w instrukcji ale jakos nie widze mozliwosci zmiany czasu... szkoda - DUPNY minus jak dla mnie :-(
    - 7 polowy system AF... tragedia, totalnie mi to przypomina idiotkamere ktora za nas mysli gdzie chcemy ostrzyc... z pewnoscia ten system ostrzenia przez aparat przyda sie poczatkujacym fotoamatorom wiec zadaje klam twierdzeniu ze do lustra potrzebna jest specjalistyczna wiedza, ja wylaczylem to i zaznaczyklem ostrzenie na centralny punkt AF

reasumujac czuje sie jakbym kupil nowego mercedesa z lysymi oponami, niby ladny i szybki ale na drodze zadna rewelacja... jak dorobie sie letnich i zimowych opon to wtedy poczuje jego moc a tak to pozostaje niedosyt i pytanie "czy nie lepiej bylo wziasc trabanta z letnimi oponami i juz leciec z pelna moca"

i do McKane: troche ironizujac ale nie do konca... moze zamiast obiektywu do krajobrazow lepiej kupic dobrego kompakta? mniejsze to od obiektywu, lzejsze, tansze no i ladniejsze foty wali

pozdrawiam wszystkich!
    Wojtek

Miasto
    Łódź

Domyślnie

po dwudniowych bojach o to moje spostrzezenia na temat kita i 350:

- robiac panorame miasta z 10 pietra widac znikoma roznice w detalach poczawszy od przyslony 3,5 a konczac na 18... (szeroki kat 18mm)
    Nadal jednak nie wiemy gdzie celujesz AF ? Daj chociaz jedno zdjecie i narysuj na nim gdzie ustawiony jest punkt ostrosci.

Sam fotografuje kitem na szerokim kacie i musze przyznac ze faktycznie roznie bywa przy krajobrazach ale nie jest tak tragicznie. Zdecydowanie najbardziej boli kiepskie odwzorowanie kolorow bo z ostroscia da sie powalczyc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Nadal jednak nie wiemy gdzie celujesz AF ? Daj chociaz jedno zdjecie i narysuj na nim gdzie ustawiony jest punkt ostrosci.

Sam fotografuje kitem na szerokim kacie i musze przyznac ze faktycznie roznie bywa przy krajobrazach ale nie jest tak tragicznie. Zdecydowanie najbardziej boli kiepskie odwzorowanie kolorow bo z ostroscia da sie powalczyc.
    Chyba zartujesz... z tymi kolorami....
    Ale co do autora poprzedniego postu to dziwna sprawa... jakoś wyglada mi na to ze co bysmy napisali on ma juz recepte.... moze sie mysle ale takie mam odczucie i przepraszam jesli sie mysle ale tak czuje....

Piotr
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 06-06-2005 o 20:45
    Lutek

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    Chyba zartujesz... z tymi kolorami....
    Jednak nie zartuje. W wielu przypadkach bez podbijania kolorow zdjecia sa po prostu "wyprane". W przypadku gdy fotografujesz z ustawieniem saturation +1 mozesz tego nie zauwazyc z opcja na zero czy raw bywa tak sobie.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

interia uzyczyla mi 11 mb przestrzeni zyciowej :-))

ostrosc ustawiona na pierwszy z prawej familok z czerwonym dachem (strzelalem w lewy skrajny rog dachu)

f3.5 - wielkosc pliku ok 2mb
    http://gambrinus102.w.interia.pl/IMG_0244.jpg

f10 - wielkosc pliku ok 2mb
    http://gambrinus102.w.interia.pl/IMG_0248.jpg

zdjecia zrobiona A80 (wziete z archiwum) - wielkosc pliku ok 2mb
    http://gambrinus102.w.interia.pl/IMG_0587.JPG
    ---------------------
    ostrosc ustawiona na balkony (celowalem w ten na samej gorze)

f5.6 - wielkosc pliku ok 1,3mb
    http://gambrinus102.w.interia.pl/IMG_0256.jpg

f14 - wielkosc pliku ok 1,3mb
    http://gambrinus102.w.interia.pl/IMG_0260.jpg
    ----------------------------------
    test z butelkami, celowalem na pierwsze Tyskie z lewej strony :P

f5.6 - wielkosc pliku ok 1,3mb
    http://gambrinus102.w.interia.pl/IMG_0264.jpg

f10 - wielkosc pliku ok 1,5mb
    http://gambrinus102.w.interia.pl/IMG_0265.jpg

odp Lutek. z samego czytania grupy czlowiek uczy sie jak ma formulowac pytania i wyprzedzac mysli odpowiadajacego, zadna filozofia...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie jest tak najgorzej jak na zdjecia pod swiatlo Niestety kit wtedy wymieka totalnie i tutaj masz ewidentny tego efekt.
    Co do porownania do A80 to ja bym jednak nie demonizowal ... kompakt wcale nie wypadl lepiej.
    Lepsze efekty uzyskalbys tez napewno samemu poprawiajac zdjecie w PS a nie polegajac na oprogramowaniu aparatu jak to ma miejsce teraz.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów