Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Obiektyw do panoramowania

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie Obiektyw do panoramowania

Witam, ostatnio kupiłem 85 na cropie i właściwie wszystko mi odpowiada, plastyka, ostrość czy bokeh . Po przetestowaniu na Holidayu w Holandii stwierdziłem, że jest jednak za długi. Moim następnym planem był jak dotychczas 70-200L 2.4 lecz po tych doświadczeniach stwierdziłem, że na Cropie będzie zdecydowanie za długi i zacząłem się zastanawiać jaki by najbardziej spasował na imprezę motorową " TT Isle of Man " w czerwcu. Chciałbym tam troszkę panoramować czy też porobić parę reportażowych ujęć. Więc w związku z moimi planami chcę sobie dokupić obiektyw specjalnie na te imprezy. Co polecacie?? Chodzi mi o coś szerokiego zmiennoogniskowego?? Bo jednak 70-200L jest za długi na cropa dla mnie więc całkowicie zmieniłem plany.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    70-200L 2.4
    Czy ja o czymś nie wiem?

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Czy ja o czymś nie wiem?
    Pewnie sie kolega pomylił

Znam jeden krótszy całkiem niezły i do tego tani zoom EF 28-135 IS USM tylko trochę ciemny. Na kropie do reporterki ujdzie a i na długim końcu całkiem ciasnawy pewnie jak dla Ciebie. Jest jeszcze Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM ale to wszystko zależ ile chcesz wydać.

Pozdrawiam
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jeśli do panoramowania, to najlepiej znajdź coś, co ma dwa tryby IS. Któraś wersja 70-200, nowy 75-300, 70-300DO, 100-400IS... o czymś zapomniałem? . Ze wskazaniem na 70-200IS - jeśli indoor to /2.8, jeśli outdoor to /4.

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Jeśli do panoramowania, to najlepiej znajdź coś, co ma dwa tryby IS. Któraś wersja 70-200, nowy 75-300, 70-300DO, 100-400IS... o czymś zapomniałem? . Ze wskazaniem na 70-200IS - jeśli indoor to /2.8, jeśli outdoor to /4.
    Oj muflon przecież kolega pisał ze mu ten zakres za ciasny. Wy "obcokrajowcy" zapominacie ojczystego języka :P
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OsMax Zobacz posta
    Oj muflon przecież kolega pisał ze mu ten zakres za ciasny. Wy "obcokrajowcy" zapominacie ojczystego języka :P
    Gloups No bo mi panoramowanie odruchowo kojarzy się z 200mm w górę @1/30s

A tak serio: to samo czyli obiektyw z IS Mode 2 :-D tu tak na pamięć 100%-owo nie znam, ale pewnie 24-105IS, 17-85IS, a w wersji hardcore 28-300IS?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nowy 75-300
    Chyba 70-300, 75-300 jest właśnie stary

obiektyw z IS Mode 2 (...) 17-85IS
    O ile się nie mylę, to akurat ten słoik nie ma mode 2 w IS:-)
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

A co powiecie o 17-55 2.8 IS ?? Ostatnio właśnie więcej używałem kita jak 85:/ . Jak pisałem nawet w pomieszczeniu ( dość dużym ) musiałem korzystać z lustra, żeby podwoić odległość ogniskową przedmiotu. Więc myślę, że na razie większego zakresu ogniskowej nie ma sensu kupować na pewno dopóki nie zmienię na 5D. Nie wiem myślałem również o połączeniu obiektywów stało ogniskowych np. 35/1.4 i 50/1.4. Mam mocny zawrót głowy z tym. Tym bardziej, że do końca stycznia MUSZĘ pieniądze wydać ( 500F ). Na kita w sumie tak nie narzekam tylko brakuje mi po prostu światła przede wszystkim w pomieszczeniach więc rozmyślam jeszcze nad zestawem 580EX MK II + 50/1.4 + 8GB + Torba, bo przecież nosić też trzeba gdzieś ten sprzęt...

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Jest jeszcze sigma 50-150 2.8 trochę krócej na dole a jak trzeba to i trochę można przybliżyć obiekt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Żaden z krótszych zoomów nie ma IS mode2 (17-85, 17-55, 24-105, 28-135).
    Jest tylko IS ON/OFF.
    Podobno sam się domyśla że ma panoramować (coś tam przebąkiwali w instrukcji ale dawno czytałem) choć jakoś ciężko mi uwierzyć.

Uprawnienia umieszczania postów