A podaj jakiej wielkosci odbitki ty chcesz wyciskac z aparatu ze nie podoba ci sie 3 megapiksele?Zamieszczone przez morfeusz_30
O faktycznej "wartosci" megapikseli napisalem powyzej. Nie dajcie sie marketoidom
![]()
A podaj jakiej wielkosci odbitki ty chcesz wyciskac z aparatu ze nie podoba ci sie 3 megapiksele?Zamieszczone przez morfeusz_30
O faktycznej "wartosci" megapikseli napisalem powyzej. Nie dajcie sie marketoidom
![]()
Nie planuję sobie że będę robił jakieś ściśle określone wielkości odbitek. Ale wydaje mi się że (choć może się mylę), że raczej poniżej 4 mega to nie ma sensu schodzić. To teraz prawie standart i nie kosztuje jakieś większe pieniądze, a może się przydać. Nie jestem szpecem w sprawach fotografii, ale gdzieś tu czytałem że ilość pikseli ma wpływ nie tylko na wielkość możliwej odbitki, ale też na odwzorowanie kolorów. Ale może to bzdury. Wiem z doświadczenia, że lepiej kupować coś z leciutkim zapasem ponad planowane możliwości. Bo jak to się mówi "apetyt rośnie w miare jedzenia"Zamieszczone przez Vitez
Za pikselami nie gonię. W moim obecnym aparacie nie to akurat mi przeszkadza. To automat i nie wiele sie z niego da wycisnąć. Brakuje mi większego zoomu. Brakuje mi możliwości ustawiania przesłony, czasu naświetlania itd. Dlatego jestem na etapie zmiany aparatu. Tylko się cholera nie mogę zdecydować na który
Zapewne to będzie albo G6, albo Pro 1, chyba że mnie "olśni" coś innego. Troszke bardziej skłaniam się ku G6, ale może mi przejdzie
![]()
Wczoraj przepytałem kilku znajomych ile zrobili odbitek swoich fotek z cyfraków. I co się okazało 90% ogląda zdjęcia na monitorze a te 10% wywołało kiladziesiat odbitek o rozmiarach 10x15. Czyli wystarczą im 2 megapiksele. Ale każdy z nich marzy o przynajmniej 10 MPikseli w swoim aparacie.
20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L
I o to wlasnie mi chodzi...Zamieszczone przez Marfackib
Morfeusz pisze ze nie wie i "lepiej miec wiecej niz mniej" . Owszem... ale w przypadku megapikseli od ich ilosci zalezy tylko rozmiar odbitki. I jesli raz na rok zdarzy ci sie potrzeba 20x30 czy wiecej zrobic to albo powiekszanie po 10% albo Genuine Fractals zaprzac i gotowe - jesli nie ma sie okreslonych potrzeb co do wielkosci odbitki a wiekszosc zdjec i tak laduje na monitorze - to po co stawiac ilosc megapikseli wsrod najwazniejszych cech porownywanych? Po co dawac sie oglupiac marketoidom?
Po co przeplacac za megapiksele? Lepiej poszukac roznic w srod innych cech, wyczyscic umysl z reklam i spojrzec obiektywnie na porownanie sprzetow... a nie na "zoom i megapiksele"![]()
Jesli masz kase to bierz pro1 (ja swojego kupilem za 2300) i NIE zaluje super sprzecik - a za rok lub 2 nie bedziesz znow szukal czegos lepszego - ja mam zasade ze zawsze kupuje wiecej niz potrzeba by pozniej nie ponosic wiekszych kosztow. A ten PRO 1 w zupelnosci zaspokoi Twoje potrzeby na dluższy czas i jesli bedziesz kiedys zmienial to pewnie juz na lustrzanke!!!!