Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon PRO 1 czy S1 IS?

troinmaja
    Guest

Domyślnie Canon PRO 1 czy S1 IS?

Witam. Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy Canon Pro 1 wart jest wyłożenia dodatkowo ok. 700 PLN w zamian za kupno Canona S1 IS? S 1IS ma stabilizację ale małą matrycę: 3,2 mln. Czy dla amatora lubiącego "bawić" się fotogafią 3,2 mln wystarczy? Może poczekać na S2 IS? Nie wiem co wybrać - mam ograniczone fundusze, ale musi to być CANON. Pomocy.

troinmaja
    Guest

Domyślnie Canon PRO 1 czy S1 IS?

Witam. Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy Canon Pro 1 wart jest wyłożenia dodatkowo ok. 700 PLN w zamian za kupno Canona S1 IS? S 1IS ma stabilizację ale małą matrycę: 3,2 mln. Czy dla amatora lubiącego "bawić" się fotogafią 3,2 mln wystarczy? Może poczekać na S2 IS? Nie wiem co wybrać - mam ograniczone fundusze, ale musi to być CANON. Pomocy.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kesli juz nie PRO 1 to raczej S2 IS. Do kupienia powinien byc chyba na dniach albo naprawde niedlugo. PRO bedzie napewno lepszy, ale o ile to nie wiem, gdyz nim nie focilem. Ja bym zamiast pro kupil 300D (chocby uzywanego i z kitem tylko).

troinmaja
    Guest

Domyślnie

Dzięki za radę, ale chciałbym konkretnych różnic między tymi dwoma najlepiej od użytkowników, czy te różnice warte są ceny?

Coś już napisał Awatar raaf
    Miasto
    3 City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troinmaja
    Dzięki za radę, ale chciałbym konkretnych różnic między tymi dwoma najlepiej od użytkowników, czy te różnice warte są ceny?

hmm więc może ta strona pomoże:

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

poczekaj na S2 IS, albo kup 350D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam. Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy Canon Pro 1 wart jest wyłożenia dodatkowo ok. 700 PLN w zamian za kupno Canona S1 IS?
    Jesli juz to 300D z kitem

S 1IS ma stabilizację ale małą matrycę: 3,2 mln. Czy dla amatora lubiącego "bawić" się fotogafią 3,2 mln wystarczy?
    Czy jestes swiadomy tego ze od ilosci pikseli zalezy glownie wielkosc maksymalnej odbitki jaka ci wyjdzie z aparatu i praktycznie nic poza tym?
    Czy gdy juz sie o tym dowiedziales - nadal uwazasz ze ilosc megapikseli to jeden z najwazniejszych argumentow decydujacych o zakupie tego czy innego sprzetu?
    Czy dajesz sobie mydlic oczy marketingowcom piszacym coraz wieksze cyferki przy megapikselach i zoomach by ludzie - nieswiadomi co te cyferki w praktyce oznaczaja - kupowali te wg marketingowcow "najlepsze" ?
    3 megapiksele starcza ci z powodzeniem do odbitek 13x18 wysokiej jakosci.
    Potrzebujesz wiekszych odbitek - szukaj wiekszych matryc.
    Ewentualnie jeszcze dochodzi temat wycinania fragmentow zdjec...

Może poczekać na S2 IS? Nie wiem co wybrać - mam ograniczone fundusze, ale musi to być CANON. Pomocy.
    Nie napisales do jakiego typu zdjec ci potrzebny. Zoom ze stabilizatorem i skutecznym nagrywaniem filmikow jest lepszy na wycieczki. Pro1 ma lepsza jakosc, szerszy kat i nieco wiecej bajerow - wg mnie lepszy na zdjecia w pomieszczeniach, imprezy.
    S2 IS czy Pro1 beda w cenie ok 2000-2300 zl. 300D z kitem masz za 2400 zl a do niektorego typu zdjec (male messerszmitodzieci, zwierzeta, sport, portrety) bedzie o wiele lepszy (szczegolnie z 50 1.8) - szybkosc AF zalatwia problem frustracji i wrzodow

troinmaja
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli juz to 300D z kitem

Czy jestes swiadomy tego ze od ilosci pikseli zalezy glownie wielkosc maksymalnej odbitki jaka ci wyjdzie z aparatu i praktycznie nic poza tym?
    Czy gdy juz sie o tym dowiedziales - nadal uwazasz ze ilosc megapikseli to jeden z najwazniejszych argumentow decydujacych o zakupie tego czy innego sprzetu?
    Czy dajesz sobie mydlic oczy marketingowcom piszacym coraz wieksze cyferki przy megapikselach i zoomach by ludzie - nieswiadomi co te cyferki w praktyce oznaczaja - kupowali te wg marketingowcow "najlepsze" ?
    3 megapiksele starcza ci z powodzeniem do odbitek 13x18 wysokiej jakosci.
    Potrzebujesz wiekszych odbitek - szukaj wiekszych matryc.
    Ewentualnie jeszcze dochodzi temat wycinania fragmentow zdjec...

Nie napisales do jakiego typu zdjec ci potrzebny. Zoom ze stabilizatorem i skutecznym nagrywaniem filmikow jest lepszy na wycieczki. Pro1 ma lepsza jakosc, szerszy kat i nieco wiecej bajerow - wg mnie lepszy na zdjecia w pomieszczeniach, imprezy.
    S2 IS czy Pro1 beda w cenie ok 2000-2300 zl. 300D z kitem masz za 2400 zl a do niektorego typu zdjec (male messerszmitodzieci, zwierzeta, sport, portrety) bedzie o wiele lepszy (szczegolnie z 50 1.8) - szybkosc AF zalatwia problem frustracji i wrzodow
    Dzięki za pomoc, ale nadal nie wiem czy te 700 PLN więcej za aparat da się przełożyć na jakość zdjęć, czy to są tylko dodatkowe bajery a w rzeczywistości zdjęcia przy odbitkach niewiele większych od pocztówki będą w zasadzie jednakowe. Może te pieniądze przeznaczyć na osprzęt?

morfeusz_30
    Guest

Domyślnie

Hehehe Witaj w klubie. Ja mam zgryz czy wybrać G6 czy Pro 1 i czytając wypowiedzi na tym forum można się tylko jeszcze bardziej skołować. Skończy się chyba na tym że będę rzucał monetą
    Osobiście odradzam Ci kupowanie aparatu z matrycą 3,2. Tym bardziej że jak pewnie wiesz, w praktyce efektywna ilość pikseli na matrycy jest zawsze troche mniejsza niż ta podawana. Z takiego aparatu dużo nie wyciśniesz. Może zastanów się nad czymś pomiędzy Pro 1, a S1 IS ?? Np. G5 ??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za pomoc, ale nadal nie wiem czy te 700 PLN więcej za aparat da się przełożyć na jakość zdjęć, czy to są tylko dodatkowe bajery a w rzeczywistości zdjęcia przy odbitkach niewiele większych od pocztówki będą w zasadzie jednakowe. Może te pieniądze przeznaczyć na osprzęt?

Niby mi odpowiadasz ale nie wiem o ktorym porownaniu piszesz.
    Jesli sie zastanawiasz czy pieniadze dolozone by kupic 300D przeloza sie na jakosc zdjec - to odpowiedz jest zdecydowanie pozytywna. Tylko odrobinke wysilku w nauke podstaw fotografowania bedziesz musial wlozyc.
    Oprocz lepszej jakosci (GO, detale,szumy) masz jeszcze wieksza wygode (AF, opoznienie migawki)... chyba ze jestes uzalezniony od obrotowego LCD wtedy wygode masz mniejsza

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów