Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: 30D + EF 70-200 f/4.0 L IS - autofocus źle działa

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182 Zobacz posta
    Czas 1/160, ogniskowa 200, F 5,6.

ale to juz chyba nie ma znaczenia bo już wiem w czym jest problem. To nie wina obiektywu tylko niedokladnego AF w aparacie. Zrobiłem w ciagu tygodnia okolo 300 zdjec w górach przy bardzo ładnej pogodzie. Praktycznie 99% jest idealnie ostrych. Problem zaczyna sie wtedy gdy jest trochę ciemniej lub jest bardzo pochmurno. AF przy takim oswietleniu ma czasami problemy z ustawieniem ostrości. Sprawdziłem to na wszelki wypadek z innym 30D zeby wykluczyć wadę mojego egzemplarza. Efekt jest ten sam. Przy dobrym oswietleniu ideał przy kiepskim totolotek.

Ponieważ niedokładność AF w 30D czasami bywa irytująca zaczynam się zastanawiać na wymianą aparatu na 40D. Podobno AF w 40D działa zdecydowanie lepiej. Mam mozliwość zakupu 40D w USA i w sumie po sprzedaży 30D dołoże w granicach 700 zł. Tylko czy warto i czy rzeczywiście AF w 40D jest lepszy niż w 30D ?
    musisz wziąć pod uwagę że gdy robisz zdjęcia ogniskową 200 dodaj do tego crop to masz chyba 280 a fotografujesz czasem 1/160 i dziwisz się że masz mydło, pod warunkiem że zdjęcia robisz z ręki, łapka zawsze chodzi i przy tym czasie zdjęcie nie wyjdzie idealne,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    musisz wziąć pod uwagę że gdy robisz zdjęcia ogniskową 200 dodaj do tego crop to masz chyba 280 a fotografujesz czasem 1/160 i dziwisz się że masz mydło, pod warunkiem że zdjęcia robisz z ręki, łapka zawsze chodzi i przy tym czasie zdjęcie nie wyjdzie idealne,
    200mm na kropie to efektywnie 320mm (200 * 1,6)
    Bez IS-a zakłada się, że sprawny fotograf potrzebuje czasu rownego minimum odwrotnosc ogniskowej (tutaj byloby to 1/320). Czasami jednak nawet jeszcze krotszego.
    Przy wlaczonym IS dla 200mm mozna robic nieporuszone zdjecia spokojnie przy 1/30 s. Znajda sie tacy co zeszli jeszcze nizej.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    Obiektyw mam z IS-em wiec 1/160 to nie jest za dlugi czas.
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów