Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: 30D + EF 70-200 f/4.0 L IS - autofocus źle działa

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Że tak się wtrącę.
    Dlaczego w stabilizacjach starszych generacji przy foceniu ze statywu będzie poruszenie?
    Ni w ząb nie mogę się domyślić o co biega.
    To jak ktoś ma kamienną rękę i mimo wszystko jedzie na IS to będzie miał poruszone?

offramp
    Guest

Domyślnie

Pamiętasz o wyłączaniu stabilizacji podczas robienia zdjęć na statywie??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez offramp Zobacz posta
    Pamiętasz o wyłączaniu stabilizacji podczas robienia zdjęć na statywie??
    Pamiętasz że o tym trzeba pamiętać tylko w przypadku stabilizacji starszej generacji (2EV - np 100-400 4.5-5.6 IS L) natomiast dwie nowsze generacje (3EV - np 70-200 2.8 IS L i 4EV - 70-200 4 IS L czy 17-55 2.8 IS L) bez problemów działają na statywie?
    (sprawdzone)

Zablokowany

Domyślnie

A to ja przepraszam, co tam taki dziad jak ja (70-200 bez is) może wiedzieć na temat cudów techniki....

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Panowie, reguła jest prosta. Wkładamy zestawik na statyw to wyłączamy stabilizację. I mało mnie obchodzi co wymyślili w Canonie przy jakiejś tam generacji stabilizacji. Jeżeli ta stabilizacja nie jest odcinana mechanicznie przez jakiś czujnik przy wkręcaniu płytki ( a nie jest z całą pewnością) tylko obiektyw sam "wyczuwa" statyw i bezruch to ja ZAWSZE wolę ten dzyndzelek przy IS przełączyć na OFF. Wiele wysiłku to nie kosztuje a mamy pewność, że przynajmniej w tym miejscu postąpiliśmy zgodnie z prawidłami sztuki. Wtedy możemy spokojnie szukać błędów w innych punktach a ten zostawić w spokoju. AMEN.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Panowie, reguła jest prosta. Wkładamy zestawik na statyw to wyłączamy stabilizację. I mało mnie obchodzi co wymyślili w Canonie przy jakiejś tam generacji stabilizacji.
    I mało cię obchodzi że w tym wątku nie chodzi o zdjęcia na statywie (post #13 ). Nie ciągnijmy offtopa i pomóżmy koledze. Choć ja nie mam pomysłu, tylko zwróciłem uwagę by usilnie nie zakładać klapek na oczy próbując winę na siłę przypiąć do kombinacji IS+statyw, bo tak nie jest w tym przypadku.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja Vitez pewien wątek związany ze statywem jednak tutaj widzę

Cytat Zamieszczone przez blink_182 Zobacz posta
    Wczoraj zauważyłem że w moim 30D zaczął głupieć autofocus. Zrobił się strasznie niedokładny. To samo ujęcie robione ze statywu za każdym razem wychodzi inaczej.
    Zalecać pracę na statywie bez IS-a chyba mi wolno. A co jeżeli to właśnie pada stabilizacja i jej ukłąd szwankuje. A co jeżeli przy wyłączonym IS okaże się, że wszystko jest OK? Warto taki układ sprawdzić? Mnie się wydaje, że warto.

Jeżeli stabilizacja jest walnięta (a wtedy na statywie także może źle działać), kolega nauczył się robić ostro tylko dzięki stabilizacji, czasy jak na taką ogniskową powinny być krótkie a nie były to jedno może wyjść ostre a inne już nie. Ja bym się tutaj IS-owi właśnie najbardziej przyjrzał.
    FOTOINKWIZYTOR

Chojniczanin
    Guest

Domyślnie

Zwróć uwagę na to, co się dzieje jak patrzysz przez wizjer.
    Obraz jest ostry?
    Widać działanie stabilizacji?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    A ja Vitez pewien wątek związany ze statywem jednak tutaj widzę
    A ja jednak nie .

Statyw użyłem do zrobienia testów dopiero wtedy gdy zauważyłem ze coś jest nie tak z ostrością. Tu cały czas chodzi o zdjecia robione z reki a nie ze statywu.
    Jeśli kolega zauważa problemy z ostrością przy zdjęciach z ręki to gdzie widzisz związek ze statywem? Na siłę chyba tylko .

No chyba że zamiast "statywem" chciałeś napisać "stabilizacją" to się zgodzę - to może być problem walniętego ISa.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    - to może być problem walniętego ISa.
    Czy zdarzały się już przypadki walniętego IS-a który zamiast stabilizować powoduje poruszenie zdjęcia ?
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów