Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Wątek: Problem z Raw + JPG

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

IrfanView "wyświetla" .cr2 właśnie na podstawie zaszytego jpga.

Co do zrzucania na kompa raw + jpg to też się zastanawiałem dlaczego tak się dzieje. Mam 30D i zrzucając z aparatu (nie przez czytnik kart) u mnie na kompie za pomocą dołączonego softu wszystko jest ok. Ale jak ostatnio zrzucałem zdjęcia u kumpla który ma canona 20D i coft dołaczany do 20D to już zrzuciło 2 jpgi. To jest dopiero ciekawe tymbardziej, że u kumpla też był soft canona, tyle że starszy.

Niemniej faktycznie robienie raw+jpg trochę się mija z celem. Można przecież bardzo szybko wydzielić zaszytego jpga za pomocą dcraw.

Pozdrawiam i życzę wszystkim samych udanych zdjęć w Nowym 2008 Roku.

Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Błąd w oprogramowaniu 40D ???

Witam wszystkich,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z problemem polegającym na nie zapisywaniu plików RAW gdy aparat ustawiony jest na RAW(pełny RAW) + JPG(niska jakość).
    W takim ustawieniu mój egzemplarz zapisuje co prawda dwa pliki z tą samą nazwą, jednak obydwa mają rozszerzenie *.jpg. Posiadają taką samą wielkość, itp...

Aparat jak już wspomniałem 40D, firmware mam w wersji 1.0.5 instalowane fabrycznie.
    Nadmienię jeszcze, że gdy robię zdjęcia tylko w RAW to zapisują się właściwe pliki.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewnie kopiujesz pliki z karty za pomoca windowsa i kabelkiem.
    Sa 2 wyjscia, albo kupisz sobie czytnik, albo zaczniesz do zrzucania zdjec uzywac programow takich jak np. DPP Bylo juz wczesniej opisywane na forum
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Niezmiernie "dziwne" jest to dla mnie zachowanie softu... Przesiadłem się z Sony A100 i tam akurat takiego problemu nie było.

Zresztą Windows wykrywając urządzenie (aparat) traktuje jego kartę pamięci jako najnormalniejszy nośnik pamięci. teoretycznie więc można by zapisywać i na karcie pamięci np. pliki MP3 (oczywiście to bez sensu), ale obrazuje jak nie wiele by trzeba aby RAW'y w ten sposób odczytywać eksploratorem windows...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No i teraz ktoś wejdzie na forum i czyta tytuły wątków - 40D problem, 40D błąd w oprogramowaniu, 40D awaria, 40D wada AF, 40D to, 40D sramto i tak tworzy się obraz bubla firmy C 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Bubel, nie bubel... Aparat jest (jak na moje potrzeby) rewelacyjny do tego niezłe szkło...
    Jak wspomniałem z zapisem RAW'ów można żyć jakoś... Może kiedyś poprawią, może kupię czytnik...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No i teraz ktoś wejdzie na forum i czyta tytuły wątków - 40D problem, 40D błąd w oprogramowaniu, 40D awaria, 40D wada AF, 40D to, 40D sramto i tak tworzy się obraz bubla firmy C 8).
    No właśnie! Może trzeba powołać Optymistyczne Siły Reagowania wskazujące proste, podstawowe i łatwe w zrozumieniu (dla mniej zaawansowanych ) prawdy na temat Canonów. Np. "Canonem robię bardzo ładne zdjęcia", "1D na łódce przydał się - zapomnieliśmy młotka a trzeba było dobić parę gwoździ. Potem zrobiliśmy super zdjęcia", "Dzięki 40D mogę patrzeć na zdjęcia żony, a nawet teściowa przypomina człowieka", itd.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Am i sam Kolekcjoner dodał do tego brak ostrzenia "po kontraście" w LV . Normalnie kaszana nie warta zakupu

BTW: Aż z ciekawości podłączyłem aparat dziewiczym kabelkiem dostarczonym w zestawie i... otrzymałem błąd podczas instalacji urządzenia mimo wcześniej zainstalowanych sterów
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Problemem jest Windows a nie aparat i jego soft ....

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta

BTW: Aż z ciekawości podłączyłem aparat dziewiczym kabelkiem dostarczonym w zestawie i... otrzymałem błąd podczas instalacji urządzenia mimo wcześniej zainstalowanych sterów
    a u nie wszystko O.K.
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów