Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: tamron do 5d - dobry wybór czy barbarzyństwo

Domyślnie tamron do 5d - dobry wybór czy barbarzyństwo

Witam, na forum jestem swierzak, i być moze (na pewno) temat był już poruszany. Niedawno zmieniłem system z nikona, bo nie miał w ofercie niczego na poziomie 5d. Teraz szukam do mojej piątki jakiegoś podstawowego zooma na poczatek. Duzo dobrego słyszałem o tamronie 28-75 2.8, znajomi przekonuja mnie też ze lepiej wybrac samemu egzemplarz tamrona niz ściągnąć ze stanów 24-105 albo 24-70L. Co wy na to? może ktoś ma jakies doświadczenia z takim tandemem, bądź słyszał jakieś opinie.

Zablokowany

Domyślnie

Dobre szkło, optycznie świetne. Jeśli jednak nie możesz żyć bez AF USM to musisz kupić canona. Uważam, że pod FF to doskonały - budżetowy wybór. Szeroko, ostro, a że nieco wolniejszy AF? Cóż cena też duuuużo niższa niż L.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Mam Tamrona na 5d i jest ok, ale Mikołaj przyniósł 24-105 więc Tami szuka przyjaciela ....

Uzależniony

Domyślnie

na początek tamron jest ok, całkiem dobra ostrość jest na f/2.8, zdjęcia z tamrona będą mniej kontrastowe ale chyba ciut ostrzejsze,
    24-105 ma lepszy zakres, lepszy AF,ma stabilizację, ma też upierdliwą winietę która w tamronie nie jest tak widoczna. Mam te dwa szkła. Jeśli masz kasę bierz 24-105, będziesz miał pewny AF.
    Ostatnio edytowane przez heniek ; 01-01-2008 o 21:25
    Heniek

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

28-75 do 5D to jest to co używam i nie zamieniłbym na nic innego

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Oczywiscie ze mozna fotografowac i robic dobre zdjecia tym tamronem.Ale.
    I tak zmienisz na elkę. Dlaczego? [Ojej ,tak po prostu będzie] Na sprzedazy stracisz.Po co wydawac wiecej pieniedzy jak mozna mniej. ? Szansy ze zostaniesz na zawsze z tamronem ,raczej [ moim zdaniem ] nie ma. Pozdrawiam.

Początki nałogu

Domyślnie

jeśli Tamron to tylko "wybrany" to znaczy kupuj u sprzedawcy który specjalizuje się w dobieraniu szkieł tej firmy np. Cichy, nie liczył bym na szczęście że trafi ci się dobry egzemplarz ot tak kupując pierwszy lepszy ze sklepu, Tamron to raczej przebieranie w koszu zgniłych jabłek gdzie znajdzie sie kilka przyzwoitych sztuk.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu

Domyślnie

Na opiniach, że "ktoś cos słyszał" bym sie nie opierał. Co do Tamrona, to swojego kiedyś podpinałem do 5D (wtedy jeszcze nie byłem dumnym posiadaczem FF ;-) ) i efekty były naprawdę niezłe. Zgadzam sie w pelni z wcześniejszymi opiniami co do jakości tego szkielka - świetne optycznie i ostre od pełnej dziury, przy kupnie trzeba solidnie przyłozyc sie do sprawdzenia ostrości (lub kupić po prostu od Cichego), średnie wykonanie (w porównaniu do eLek) i czasem lubięcy sie gubić AF (tragedii nie ma jednak).
    Czy warto go kupić? To zalezy od zasobnosci Twojego portfela (jak jednak kupiłeś 5D i nie masz kasy na szkła to ..... bez komentarza) i sposobu przez Ciebie wykorzystywania tego szkła. Jak nie zarabiasz na zdjeciach (śluby, itp.) i nie będzie to Twój podstawowy zakres - to Tamron będzie ok. Jeśli jednak to ma być szkło "na początek" to może warto od razu go sobie darować. Poszukaj używanego Canona 24-70L lub 28-70L i masz szkło na lata. Ja "męczyłem się" z 20D przez ponad dwa lata (to body nie jest takie złe, jak o nim pisza niektórzy) i pomimo mozliwosci finansowych wolałem kupić w tym czasie parę dobrych szkieł niż inwestować w upragnione 5D.
    Podsumowując: podepnij Tamrona pod swoją puszkę, przetestu i jak Ci będzie odpowiadała jego jakość i pogodzisz sie z wadami tego szkła - kupuj.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Uprawnienia umieszczania postów