Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
Czy stosujesz filtr polaryzacyjny do zdjęć rybek? Lub coś innego, żeby przedrzeć się przez szybę?
Nie stosuje polara choć mam, na pewno by "zjadał" światło. Jedyne co zrobiłem to ubrałem się na czarno - czarne ubranie w najmniejszym stopniu odbija się od szyby akwarium. U mnie to wystarczyło. Jeżeli to by nie wystarczyło to warto jeszcze:
  • zgasić wszystkie źródła światła poza tym, które oświetla dane akwarium / rybkę - to najczęściej rozwiązuje wszelkie problemy, pamiętając by się odpowiednio ubrać
  • można sobie też zrobić taką nakładkę na obiektyw z jakiegoś czarnego materiału - z jednej strony odcina to dostęp innych źródeł światła, które by się odbijały od szyby a z drugiej z uwagi na czarny kolor nie powodowało odbić na szybie; kiedyś zrobiłem sobie coś podobnego ale nie do akwarium (jakoś nigdy tego nie potrzebowałem) tylko do robienia zdjęć w nocy przez szybę z wieżowców Tu przykład: https://youtu.be/dSeNbVWh3NM?t=267

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
I jeszcze jedno, jeśli można: światło błyskane czy ciągłe?
Powyższe 3 były wykonane przy pomocy 1 flesha, póki co bez modyfikatorów ale w planie mam też próby z jakimś softboxem by lepiej dół rybki oświetlić. Próbowałem też takiego niemałego panelu LED ale pomimo ustawienia na maksymalną moc to część zdjęć wychodziła poruszona, może z wyższym ISO by to przeszło ale z fleshem łatwiej.