Nie stosuje polara choć mam, na pewno by "zjadał" światło. Jedyne co zrobiłem to ubrałem się na czarno - czarne ubranie w najmniejszym stopniu odbija się od szyby akwarium. U mnie to wystarczyło. Jeżeli to by nie wystarczyło to warto jeszcze:
- zgasić wszystkie źródła światła poza tym, które oświetla dane akwarium / rybkę - to najczęściej rozwiązuje wszelkie problemy, pamiętając by się odpowiednio ubrać
- można sobie też zrobić taką nakładkę na obiektyw z jakiegoś czarnego materiału - z jednej strony odcina to dostęp innych źródeł światła, które by się odbijały od szyby a z drugiej z uwagi na czarny kolor nie powodowało odbić na szybie; kiedyś zrobiłem sobie coś podobnego ale nie do akwarium (jakoś nigdy tego nie potrzebowałem) tylko do robienia zdjęć w nocy przez szybę z wieżowców
Tu przykład: https://youtu.be/dSeNbVWh3NM?t=267
Powyższe 3 były wykonane przy pomocy 1 flesha, póki co bez modyfikatorów ale w planie mam też próby z jakimś softboxem by lepiej dół rybki oświetlić. Próbowałem też takiego niemałego panelu LED ale pomimo ustawienia na maksymalną moc to część zdjęć wychodziła poruszona, może z wyższym ISO by to przeszło ale z fleshem łatwiej.