Poczatkowo probowalem bez lampy, efekty byly slabe - za malo swiatla zbyt dlugie czasy za male go i brzydknie tlo. Zaczalem wiec blyskac poczatkowo od frontu ale ustawiajac z boku lampe by nie bylo odbicia swiatla w szybie - tez wychodzilo srednio. Zaczalem wiec ingerowac w wystawe i unosic scianki odcinajace dostep do akwa od goryi te zdjecia zdjecia powstaly blyskajac od gory pod mocnym skosem.
Blyskalem dosc lekko 1/64 - 1/32 mocy. Rybki zdawaly sie nie reagowac na blysk ale nie wiem jaki jest wplyw na nie. W tekstach dot fotografowania rybek o zastosowaniu lampy nie raz czytalem i nigdy autorzy negatywnych zastrzezen o wplywie na ryby nie pisali. Wlascicieli rybek nie bylo ale byl organizator bedacy tez uznanym dzialaczem zwiazkowym w srodowisku gupikow i bardzo sie cieszyl ze robie zdjecia i zalowal ze nie moglem zostac dluzejPodzielil sie ze mna swoimi doswiadczeniami w tej materii i tez mowil o blyskaniu robiac zdjecia rybek.
Filtra polaryzacyjnego nie stosowalem choc mam i nigdy nie czulem takiej potrzeby wielokrotnie fotografujac mieszkancow akwa.
U mnie w FF jakas kicha musze poszukac rozwiazania tej sytuacji. Troche mnie to dziwi bo wszedzie indziej ten sam plik wyswietla sie normalnie :/
Sent from my iPhone using Tapatalk
--- Kolejny post ---
Na górze zdjęcie odpalone z dysku, na dole z firefoxa - widać w czym problem. Jak się ogląda na źle ustawionym firefoxie tj. tak jak ja to oba zdjęcia na poniższej grafice są kaszaniastea jak ma się ok to górne jest ok, a tylko dolne zwalone. Jak oba wyglądają ok to pewnie monitor nie pozwala na dostrzeżenie niuansów w tle. @Tom01 czy byłbyś w stanie coś poradzić?