Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
Ładne. Jak go przekonałeś, żeby się nie ruszał te 17 zdjęć?
90 też mi się podoba.
Pająk jak je to specjalnie się nie porusza, ew. można zaobserwować "pompowanie" odwłoka. Jeśli mu się zakłóci konsumpcję to w zależności od tego jak bardzo się postaramy i jak bardzo jest głodny albo upuszcza zdobycz i ucieka albo przesuwa się by się oddalić od tego co go zaniepokoiło co daje możliwość ponownego ustawienia się. W trakcie tego spotkania zrobiłem kilka serii do stacka. Część z nich nie nadawałaby się do złączenia bo albo model się poruszył albo wiatr przywiał ale udało mi się zrobić co najmniej 3 serie gdzie mam fajny kadr i z grubsza brak zmian w ułożeniu modeli. Fotografuję też z rana gdy jest niższa temperatura i owady są mniej aktywne i tym samym bardziej tolerancyjne dla fotografów Kluczem do sukcesu są dobre warunki i to by nie niepokoić modela. Można dodatkowo osłonić modela od wiatru (np blendą lub inną powierzchnią; do tego zdjęcia wykorzystałem ~2-3 blendy) a roślinkę ustabilizować w tzw. chwytaku by była mniej podatna na wiatr. 17 klatek to niewiele, niektórzy spokojnie w terenie robią kilka razy więcej i to sporo mniejszym obiektom.