Strona 15 z 25 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 247

Wątek: [fristajlor] mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw

Domyślnie Odp: [fristajlor] mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw

Dzięki za komentarze. Poniżej kilka krajobrazowych ujęć makro

97.

98.

99.

100.

101.

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Świetne te korale!!! Rzadko spotykana jakość - nie widać nawet, czy przez szybę, czy w realnych warunkach zrobione!

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Bardzo ładne korale. Na 100 to jakieś zoasy? Co jest na 101 i 97?
    Ja mam zamiar zrobić swoje morskie za niecałe 2 lata, powoli kompletuję sprzęt i czytam fora, bo łatwe do ogarnięcia to nie jest, w porównaniu do słodkowodnego.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    Na 100 to jakieś zoasy? Co jest na 101 i 97?
    Na morszczyźnie się nie znam zdjęcia były robione w oceanarium, ufam, że wszystkie przedstawiają korale

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Mkkaczy - to bardzo wymagająca zabawa, ponoć im zbiornik większy, tym łatwiej/stabilniej utrzymać parametry wody Miałem prze 2 lata, ale częste wyjazdy szybko zamieniły lagunę w staw...

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

No właśnie, dlatego daję sobie 2 latka na zebranie wiedzy choćby teoretycznej i praktycznej, ale z obecnym zbiornikiem słodkowodnym. Morszczaka planują około 400 litrów + sump. Ja akurat częstych wyjazdów kilkudniowych nie mam, jednak akwarium planuję podłączone do komputera, żebym miał ciągły wgląd w parametry wody przez neta (Profilux).
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    No właśnie, dlatego daję sobie 2 latka na zebranie wiedzy choćby teoretycznej i praktycznej, ale z obecnym zbiornikiem słodkowodnym. Morszczaka planują około 400 litrów + sump. Ja akurat częstych wyjazdów kilkudniowych nie mam, jednak akwarium planuję podłączone do komputera, żebym miał ciągły wgląd w parametry wody przez neta (Profilux).
    To czekam z niecierpliwością na efekty. Ja przymierzałem się do morszczaka ale skalkulowałem wszystko i niestety, jest to droższa zabawka od mojego samochodu. 400 litrów porządnej rafy to wartość nienajgorszego auta. Może kiedyś zdecyduję się na wersje FO ale na razie trochę akwarystyka u mnie w odrocie. Puiste 900l stoi i czeka. Zostawiłem na razie tylko 300 ale mocno zdziczało co ma swój urok ;-)
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Możesz coś napisać o technologii fotografowania w oceanarium przez szybę?

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Możesz coś napisać o technologii fotografowania w oceanarium przez szybę?
    Najważniejsze to wyczekać moment aż będzie dziura w tłumie ludzi albo jeszcze lepiej przyjść jak ich nie ma A na poważnie to dużo rad nie mam. Staram się ustawić obiektywem tak, aby był pod kątem prostym względem szyby - im większe odchylenie od tego kąta tym zdjęcie będzie mniej ostre. Staram się być jak najbliżej szyby dzięki czemu ewentualne brudy/skazy na szybie są maksymalnie rozmyte, maksymalnie zasłaniam szybę całym sobą "chroniąc" ją przed odbiciami z innych akwariów, źródeł światła dzięki czemu eliminuje odblaski na szybie, które mogłyby przeszkadzać no i korzystając z tego, że jestem blisko szyby staram się o nią opierać dłonią lub wręcz obiektywem, aby się ustabilizować robiąc zdjęcie. Z koralami jest dobrze bo nie uciekają więc ostrość ustawiałem przez LV; gorzej z rybami bo te są zazwyczaj w ciągłym ruchu - ustawiam MF i odpowiednio ostrość w zależności od wielkości obiektu w docelowej pozycji a następnie patrząc przez wizjer podążam za rybą, ew przesuwam się przód/tył jak to w makro (pamiętając o kącie prostym). We własnym akwa można zrobić więcej, w oceanarium musimy się dostosować do zastanych warunków.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

A jakiś filtr polaryzacyjny? Niby się narzuca samo przez się, ale zabiera dużo światła.

Strona 15 z 25 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów