Strona 7 z 30 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 298

Wątek: [jacam] - ja też ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv
    Te foty z wakacji z takim slicznym niebem to wszystko polarka zasługa?
    Tak, ale ważne jest także pozycja obiektywu do słońca, najlepsze efekty polarem uzyskuje się mając słońce pod kątem 90 stopni do obiektywu, jednak
    nie ma róży bez kolców, trudno w tedy o uzyskanie jednolitego koloru nieba

tomay
    Guest

Domyślnie

rewelacyjne masz makra...
    zgadzam sie, bez statywu w makro ani rusz, zwlaszcza jak uzywasz sigmy przy 300 mm i potrzebujesz wiekszych glebi.
    Zestaw sigma 70-300 i raynox u mnie sprawdza sie tylko przy ogniskowych od 70mm do ok 105mm, pozniej nie moge wycelowac z ostroscia, jest to jednak spowodowane statywe ktory nie pozwala mi na minimalne zblizanie sie do obiektu bez koniecznosci przestawiania calego zestawu.
    Kit przy 55mm i raynoxie daje tez spore powiekszenia i jest duzo latwiej ostrzyc, dziala nawet AF, tyle ze kicior jest ciemny...
    Probuje tez czasem Tairem 135/2.8 na M42 i raynoxem, ale nic mi sie jeszcze nie udalo dobrze wyostrzyc, po za tym przy f/11 lub f/22 ciemno w tym cholerstwie.
    Takze najczesciej sigma 300mm, sigma 70mm+raynox, kit 55mm + raynox.

Wiekszosc makro ktore udalo mi sie wykonac mozna obejrzec na plfoto, http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=tomay

Domyślnie

ja jak zwykle przy weekendzie mam do pokazania dwa zdjęcia, pogoda była taka sobie, ale mam nadzieję że coś z tego wyszło

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Kaczka jest boska.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno
    Kaczka jest boska.
    A może to kaczor i śmiga na wybory.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

fotki bardzo niezle, a te z morzem wrecz rewelacyjne
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomay
    ...
    zgadzam sie, bez statywu w makro ani rusz, zwlaszcza jak uzywasz sigmy przy 300 mm i potrzebujesz wiekszych glebi.
    Zestaw sigma 70-300 i raynox u mnie sprawdza sie tylko przy ogniskowych od 70mm do ok 105mm, pozniej nie moge wycelowac z ostroscia, jest to jednak spowodowane statywe ktory nie pozwala mi na minimalne zblizanie sie do obiektu bez koniecznosci przestawiania calego zestawu.
    Kit przy 55mm i raynoxie daje tez spore powiekszenia i jest duzo latwiej ostrzyc, dziala nawet AF, tyle ze kicior jest ciemny...
    Ja od wczoraj też mam Raynox'a i też mam problemy z ostrzeniem i statywem (cholerstwo mało sztywne i mało nadające się do makro - w planach Manfrotto 190 -mam nadzieję, ze jest sztywny).
    Ciemność kita, chyba nie przeszkadza bo przy f11 czy f22 to chyba każdy jest ciemny a przy f3.6 to chyba nie bardzo da się makro zrobić - GO chyba 0,001mm.

PS.
    Jak namierzacie np muchy? To się tak rusza...
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    Ja od wczoraj też mam Raynox'a i też mam problemy z ostrzeniem i statywem (cholerstwo mało sztywne i mało nadające się do makro - w planach Manfrotto 190 -mam nadzieję, 8) ze jest sztywny).
    Ciemność kita, chyba nie przeszkadza bo przy f11 czy f22 to chyba każdy jest ciemny a przy f3.6 to chyba nie bardzo da się makro zrobić - GO chyba 0,001mm.

PS.
    Jak namierzacie np muchy? To się tak rusza...
    Makro robie na przesłonach większych od f14, przy mniejszych jest za mała GO.
    Jeśli planujesz statyw i to lepiej kupić 190PRO - w nim można zamocować kolumnę poziomo, w 190 z tego co pamiętam to nie ma tego uchwytu.

Muchy to nie jest mój ulubiony temat, ja rozstawiam się ze statywem w miejscu gdzie "istnieje duże prawdopodobieństwo" pojawienia się robala, i czekam

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Makro robie na przesłonach większych od f14, przy mniejszych jest za mała GO.
    Jeśli planujesz statyw i to lepiej kupić 190PRO - w nim można zamocować kolumnę poziomo, w 190 z tego co pamiętam to nie ma tego uchwytu.

... ja rozstawiam się ze statywem w miejscu gdzie "istnieje duże prawdopodobieństwo" pojawienia się robala, i czekam
    To chybamasz "anielską" cierpliwość a ja raczej będę musiał nad tą swoją dużo po pracować:sad:

A czy te statywy są sztywnę? Bo mam pożyczonego odkolegi jakiegoś Velbon'a i...regulacja śrubami jest beznadziejna (muszę brać poprawkę na ciężar "zestawu" bo opada) a poza tym to się cały trzęsie
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Sprobowalem tak dwa razy zmontowac i niestety - sprzet mi "lecial na pysk" i montowalem jednak do gory nogami choc cholernie ciezko wtedy wykadrowac, patrzec w wizjer, lapac ostrosc. Tobie sprzet nie przewaza przy mocowaniu bocznym?

Cytat Zamieszczone przez Dorn
    A czy te statywy są sztywnę? Bo mam pożyczonego odkolegi jakiegoś Velbon'a i...regulacja śrubami jest beznadziejna (muszę brać poprawkę na ciężar "zestawu" bo opada) a poza tym to się cały trzęsie
    Najlepiej to idz do jakiegos sklepu foto i sie pobaw a sie mile zdziwisz.
    Regulowanie plynne i pewne, zadnego trzesienia... to zupelnie inna klasa sprzetu niz Velbon (chyba ze Sherpa).

Strona 7 z 30 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów