nie bardzo rozumiemZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
ja nie wyobrażam sobie makro bez statywu, mikroskopijna GO i manualne ostrzenie, tego nie da się zrobić bez statywu
i to takiego którego można w dowolny sposób rozkładać
nie bardzo rozumiemZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
ja nie wyobrażam sobie makro bez statywu, mikroskopijna GO i manualne ostrzenie, tego nie da się zrobić bez statywu
i to takiego którego można w dowolny sposób rozkładać
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Jacam, da się, wiem to z własnego doświadczenia, nieśmiało powiemZamieszczone przez jacam
, że do tej pory ani razu nie użyłem statywu w makrofotografii, zawsze z ręki.
Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
Oczywiście że się da bez statywu, jednak z mojego doświadczenia wiem że zdjęcia ze statywu są lepsze, i jak tylko pozwalają na to warunki to go używam.![]()
jako że to link z galerią więc nie będę tylko pisał :cool:
sigma, raynox, 70mm, s160, f10, tryb M, manualne ostrzenie
Jacam, czym zmiękczasz światło flasha?Zamieszczone przez jacam
choć posty stare, to skoro dyskusja jako tako trwa, dorzuce swoje, a właściwie zdanie innych bardziej zaawansowanych w sztuce focenia robali, wszyscy jak jeden mąż twierdzą, makro bez statywu jest baaardzo trudne i oni go nie uprawiają,Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
ja jestem jednak ciągle na poziomie, że ze statywem się nie da![]()
20Dset
maj łeb...
Podejmę dyskusje dalejZamieszczone przez Tytus
Nie wszystkie statywy nadają się do makro, przede wszystkim statyw musi umożliwiać mocowanie aparatu pod różnymi dziwnymi kątami, blisko nad ziemią. Bardzo wygodna do tego celu jest głowica kulowa, dodatkowo statyw powinien umożliwiać niezależne rozkładanie nóg w różnych pozycjach, przydatne też jest jeśli kolumnę można zamocować poziomo.
Bardzo dobrym statywem do makro jest Benbo Trekker MK2, ja posiadam to co jest napisane w stopce.
Tu mały przykład możliwości ustawienia statywu:
A tu dzisiejsze polowanko:
1/60s, f/14, -1/3EV, 190mm, statyw,