Pokaż wyniki od 1 do 10 z 298

Wątek: [jacam] - ja też ...

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jak działa statyw + makro? Jakoś sobie nie wyobrażam...
    nie bardzo rozumiem
    ja nie wyobrażam sobie makro bez statywu, mikroskopijna GO i manualne ostrzenie, tego nie da się zrobić bez statywu
    i to takiego którego można w dowolny sposób rozkładać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    nie bardzo rozumiem
    ja nie wyobrażam sobie makro bez statywu, mikroskopijna GO i manualne ostrzenie, tego nie da się zrobić bez statywu
    i to takiego którego można w dowolny sposób rozkładać
    Jacam, da się, wiem to z własnego doświadczenia, nieśmiało powiem , że do tej pory ani razu nie użyłem statywu w makrofotografii, zawsze z ręki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
    Jacam, da się, wiem to z własnego doświadczenia, nieśmiało powiem , że do tej pory ani razu nie użyłem statywu w makrofotografii, zawsze z ręki.

Oczywiście że się da bez statywu, jednak z mojego doświadczenia wiem że zdjęcia ze statywu są lepsze, i jak tylko pozwalają na to warunki to go używam.

jako że to link z galerią więc nie będę tylko pisał :cool:
    sigma, raynox, 70mm, s160, f10, tryb M, manualne ostrzenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Oczywiście że się da bez statywu, jednak z mojego doświadczenia wiem że zdjęcia ze statywu są lepsze, i jak tylko pozwalają na to warunki to go używam.

jako że to link z galerią więc nie będę tylko pisał :cool:
    sigma, raynox, 70mm, s160, f10, tryb M, manualne ostrzenie
    (.........)
    Jacam, czym zmiękczasz światło flasha?

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
    choć posty stare, to skoro dyskusja jako tako trwa, dorzuce swoje, a właściwie zdanie innych bardziej zaawansowanych w sztuce focenia robali, wszyscy jak jeden mąż twierdzą, makro bez statywu jest baaardzo trudne i oni go nie uprawiają,

ja jestem jednak ciągle na poziomie, że ze statywem się nie da

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    choć posty stare, to skoro dyskusja jako tako trwa, dorzuce swoje, a właściwie zdanie innych bardziej zaawansowanych w sztuce focenia robali, wszyscy jak jeden mąż twierdzą, makro bez statywu jest baaardzo trudne i oni go nie uprawiają,

ja jestem jednak ciągle na poziomie, że ze statywem się nie da
    Podejmę dyskusje dalej

Nie wszystkie statywy nadają się do makro, przede wszystkim statyw musi umożliwiać mocowanie aparatu pod różnymi dziwnymi kątami, blisko nad ziemią. Bardzo wygodna do tego celu jest głowica kulowa, dodatkowo statyw powinien umożliwiać niezależne rozkładanie nóg w różnych pozycjach, przydatne też jest jeśli kolumnę można zamocować poziomo.

Bardzo dobrym statywem do makro jest Benbo Trekker MK2, ja posiadam to co jest napisane w stopce.

Tu mały przykład możliwości ustawienia statywu:

A tu dzisiejsze polowanko:
    1/60s, f/14, -1/3EV, 190mm, statyw,

Uprawnienia umieszczania postów