Moze ta jakosc wydeje mi sie tak dobra dlatego, ze nigdy macr nie robilemZamieszczone przez Vitez
![]()
Moze ta jakosc wydeje mi sie tak dobra dlatego, ze nigdy macr nie robilemZamieszczone przez Vitez
![]()
5D + L
Powiem krótko - wypasione. Im częściej oglądam takie zdjęcia tym bardziej przekonuję sam siebie :-) o wysupłaniu "paru" złotych na szkło makro.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Trochę Cię sprowadzę na ziemię: samo szkło nie zrobi takich zdjęć. Robię makra od wielu lat i to zdecydowanie lepszymi szkłami i puszkami niż autor tych zdjęć. Mimo wszystko muszę przyznać, że z ogromnym zaciekawieniem oglądam kolejne prace, bo się baaardzo wyróżniają.Zamieszczone przez Robson01
Mam tylko jedną delikatną sugestię. Skoro autor już perfekcyjnie opanował kwestie techniczne (chyba nikt nie ma wątpliwości), to może czas pomyśleć o sprawach estetyki?
Bo te zdjęcia idealnie nadają się do encyklopedii czy opracowań entomologicznych. Ale kompozycji i "sztuki" w nich na razie nie ma.
Jarek
Jarek, cały czas o tym myślę, ostatnimi czasy trochę mniej, bo jeszcze nie nacieszyłem się obiektywem macro i łatwością robienia nim zdjęć w porównaniu do Sigmy i Raynoxa.Zamieszczone przez oskarkowy
Przy marko trudno oprzeć się pokusie pokazania "obiektu" w pełnej krasie kosztem kompozycji, trudno także zgrać wszystkie elementy żeby pasowały: obiekt dobrze ustawiony, tło, światło.
Co do kompozycji to może brak w moich zdjęcia "sztuki", ale w większości przypadków staram się panować nad kompozycją. Tak aby zdjęcia były robione z "perspektywy" owada, co moim zdanie bardzo mocno zmienia odbiór zdjęcia, centralnego kadrowania także unikam, staram się aby tło było "przyjemne w odbiorze".
Sam wiem, że to nie jest jeszcze to co chciałbym uzyskać, myślę że praktyka
wyrobi u mnie "oko" do ciekawych kadrów
Przy okazji b.fajne masz zdjęcia makro na swojej stronie.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Jacam - Czy Ty nie miałeś wczesniej Canona 100/2,8 ? Przesiadłeś się na tą 60tkę czy mi się coś po..kiełbasiło?
Swoich makr nie uzupełniałem od prawie dwóch lat, ale dzięki. Co tylko zrobię, to wrzucam do jednego katalogu i czekam na "więcej czasu i weny".
Spróbuję trochę rozwinąć to, co chciałem przekazać wyżej: kiedyś jeden z bardzo cenionych przeze mnie fotografów (zajmujących się głównie aktem, ale to chyba nie ma znaczenia) napisał mi coś bardzo podobnego. Co z tego, że idealnie pokażesz owada, że będzie na nim widać każdy włosek z a oczu będzie mu patrzyła śmierć? Co z tego, że w końcu uda Ci się pokazać błysk w oczach owada, którego prawie nie widać gołym okiem (patrz niektóre zdjęcia Marka Wyszomirskiego)? Prawdziwie dobre zdjęcie, to nie tylko to dobre technicznie. To również świetna kompozycja, ciekawie uchwycony kadr i jakaś "akcja". Jednym słowem coś, co na razie na własne potrzeby uznałem za rzecz niewykonalną.
Na chwilę obecną wśród znanych mi makropstrykaczy są dwie główne grupy: osoby takie jak Ty, które potrafią wypatrzeć ciekawy obiekt i pokazać go w sposób idealny oraz osoby, które mają niesamowite wyczucie estetyki, ale za grosz umiejętności technicznych (głównie kobiety, choćby Agnieszka Białobrzeska - Atamanka). Bardzo blisko połączenia tych dwóch cech jest wymieniany już wyżej Marek Wyszomirski, ale on IMO bardzo ucieka w zbyt duże, niecodzienne skale odwzorowania, czasem przekraczając tę delikatną i nieuchwytną granicę, za którą "piękne zdjęcie" zaczyna być tylko świetnym technicznie zdjęciem. Aha, ostatnio byłem na wystawie prac Marka. Kawał doskonałej roboty.
Ponieważ masz niesamowity potencjał i (zdaje się) trochę więcej czasu niż inni, postaraj się może wyszukać coś więcej niż robal, którego powiększysz do niesamowitych rozmiarów. Jeśli mogę coś zasugerować, to zrezygnuj z tak dużej skali odwzorowania, na korzyść ciekawie pokazanego otoczenia. Powodzenia w następnych polowaniach. O efekty jestem spokojny :-D
Jarek
Nie, to tej pory robiłem Sigmą i Raynoxem, wcześniej G5 + soczewki.Zamieszczone przez Routlaw
Teraz EFS-60mm Macro
Znam i Atamankę i Marka, oczywiście ze zdjęć jakie prezentują.
Czytam, choć ostatnio sporadycznie pl.rec.foto.*.
W sumie to chyba za sprawą Atamatki i jej pierwszych zdjęć z A60 + soczewki
zainteresowałem się fotografia macro.
Co do wolnego czasu to nie mam go za dużo, gdybym miał zdjęcia może byłyby ciekawsze. Jedyna przewaga to taka że mieszkam na wsi za miastem i mam bardzo blisko do "robali". Wstyd się przyznać ale większość moich zdjęć powstała w ogrodzie 15m od domu
, lub w czasie spacerów z dzieciakami, a wtedy zdjęcia robi się pod dużą presją czasu.
na allegro jest jedna 60tka i kosztuje ~1500
Ciekawy jestem jak się 60/2,8 do 100/2,8 który lepszy. czy te ~500zł różnicy widać w jakości...
Sorry że w Twojej galerii OT robie..
I to właśnie w makrach jest najfajniejszeZamieszczone przez jacam
Czekam na kolejne prace.
Jarek