Pamiętaj tylko, że nic nie zastąpi ci światła f2.8 które dostaniesz tylko w tamronie (z wymienionych). Niestety miałem z nim styczność tylko przez kilka chwil, ale z porównania fotek wynika, że jest o niebo ostrzejszy od Kita.
Pamiętaj tylko, że nic nie zastąpi ci światła f2.8 które dostaniesz tylko w tamronie (z wymienionych). Niestety miałem z nim styczność tylko przez kilka chwil, ale z porównania fotek wynika, że jest o niebo ostrzejszy od Kita.
popatrzylem w internecie i c 24-85 w bardzo dobrym stanie moge miec za okolo 600 zł, a tamrona 28-75 za okolo 1200 zł. pytanie czy warto zaplacic 600 zł wiecej? jaka jest roznica w jakosci fotek miedzy tymi dwoma obiektywami?? juz nie chodzi mi o swiatlo ( pozatym wole lepszy AF od tego swiatla)
Różnica po przymknieciu obydwu do ok. 8 nie jest duża. Kolosalną różnice widać jednak na pełnej dziurze - Tamron jest o wiele ostrzejszy i ma lepszy kontrast. USM co prawda jest szybsze, ale nie ma dramatu, moje dzieciaki udawało mi sie złapac Tamronem. Według mnie warto dołożyć, jesli to ma byc podstawowy obiektyw, to na nim nie nalezy oszczędzać.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Tez bym brał Tamrona. Kiedyś sam stałem przed podobnym dylematem - Tamron czy Canon 24-85 - wybrałem Tamrona i jestem zadowolony. Na prawdę świetny obiektyw, szczególnie za te pieniądze.
z waszych opinii wnioskuje ze najlepszym wyborem będzie tamron 28-75 f/2.8. tylko ze na tele zdecydowalem sie na Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM.
dziura 25mm to chyba za duzo, wiec jakis inne tele bede musial poszukac.
jeszcze jedno pytanko na koniec. czy AF w tamronie jest wolniejszy od tego w podstawowym kicie 18-55 czy taki sam. juz nie chodzi mi o glosnosc tylko sama szybkosc??
28-105 - bdb szkło zarówno na cyfrze, jak i analogu - poza tym będziesz miał zakres 18-300mm, z każdym szkłem o gwincie filtra 58mm, co bardzo pomaga przy wycieczkach i zakupach
P.S. dziura 15mm to tyle, co nic![]()
Ja bardziej skłaniałbym się ku canonowi 28-135 IS USM. Używany można kupić za około 1100 zł, czasem nawet taniej. Opierając się na recenzji z www.optyczne.pl to obiektyw ten wcale nie jest zły. Ma świetny zakres ogniskowych i stabilizację która umożliwi Ci wydłużenie czasu naświetlania o dobre 2 EV ( to tak jak byś miał jaśniejsze szkło o te dwie działki)
Pozdrawiam
Ale stabilizacja na nic sie zda jeśli fotografujesz obiekty w ruchu, wtedy tylko pomaga jasność lub zwiększenie czułości w aparacie. Mam Tamrona 28-75/2.8 i jestem zadowolony z jego jakości optycznej. Focus mógłby być lepszy ale jest znośny, oczywiście nie ma porównania do USM.
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Dziury 25mm nawet nie zauważysz - szczególnie w zakresie 75-100 mm.
AF Tamrona jest mniej więcej tak szybki jak w kicie - może nawet ciut szybszy.
A Canon 100-300 USM to dobre tele, szczerze polecam. Sam mam taki do sprzedania (nie za bardzo z niego korzystam, za duże ogniskowe jak dla mnie) - jak jesteś zainteresowany to zapraszam.
jezeli AF w tamronie jest taki jak w kicie to nie jest az tak zle, mysalem ze jest wolniejszy. w takim razie decyduje sie na tamrona.
nie wiecie gdzie jest jakis niezadrogi sklep w Bydgosczy, Toruniu, albo Włocławku gdzie go kupie, bo na allegro to nie sprawdze czy ma BF/FF, chyba ze kogos polecacie.