Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Sprzęt fotograficzny w podróży

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Sprzęt fotograficzny w podróży

Witam
    Na forum travelbit ukazal się dość ciekawy post z tematem jak w tytule .
    A że jest z zakresu fotografi więc skorzystalam z okazji i wkleilam go tutaj.
    Mam nadzieję że takiego tematu jeszcze nie bylo.

"Mam pytanie do fotografujacych podróżnikow. Jak radzicie sobie z doborem sprzetu na podróż ? Wiadomo, ze kazdy chce podróżowac lekko, wiec zabieranie ze soba calego arsenalu obiektywow, statywu itp moze uprzykrzyc podróż, no ale jak podejmujecie decyzje co zabieracie a co zostaje w domu ? jak potem nie żalować że sie nie ma ze soba jakiegoś tam obiektywu??
    mój aparat wazy 700gram, 3 obiektywy w sumie ponad 1.5kg (10-20mm, 24-105mm, 70-200mm). czyli razem jakies 2.2kg ciezaru na ramieniu. kusi mnie zeby wszystko to ze soba ciagnac, bo kazdy obiektyw to inne mozliwoscie, ale wiem ze to niepraktyczne...
    jakie sa wasze doswiadczenia? "

No wlaśnie a jak wy drodzy czytelnicy tego forum radzicie sobie ze sprzętem w czasie Waszych wojaży po świecie ,kraju itp klimatach .
    Jaki sprzęt zabieracie ze sobą analogi czy cyfry, jakie filmy ,karty pamięci ,zoomy czy stalki, torby a może plecaki a może sakwy przy paskach.
    Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cyfry, zoomy (stałki zostają w domu poza 400/5.6), karty pamięci wszystkie ktore mam a całość w Nature Trekkerze. Raz jeden jedyny jak pojechałem na 3 dni do Bristolu zabrałem torbę (i w niej 1 korpus i 3 obiektywy) i kląłem jak cholera.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja biore do egiptu (rejs po nilu):
    dwa korpusy (cyfra i analog)
    dwa zoomy standardowe (17-50 do cyfry i 28-80 do analoga)
    70-200/2,8
    50/1,8 - w razie potrzeby światła, i tak nic nie waży.
    extender
    statyw (600r)
    430ex może też sie przyda wiec wezme.
    To wszystko w plecaczku, a dodatkowo przy pasku pokrowiec od 70-200 gdzie moge miec i tamrona 17-50 i canona 70-200, do zmiany na szybko, reszta na stałe na plecach albo na szyi.
    No i wszystkie 3,5GB kart, laptop w torbie podróżnej, ładowarki etc
    6DII + 17-200/2,8L

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jak gdzieś dalej jadę to pakuję wszystko do photo trekkera a później na miejscu to co mi nie potrzebne zostawiam w pokoju i jak wychodzę to biorę tylko to co mi potrzebne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    mój aparat wazy 700gram, 3 obiektywy w sumie ponad 1.5kg (10-20mm, 24-105mm, 70-200mm). czyli razem jakies 2.2kg ciezaru na ramieniu.
    no to powiem Ci, ze to bardzo kompaktowy zestaw :-P

czasem biore w gory czy na wczasy +/- 10-12 kg. sprzetu (w tym statyw) i trzeba sobie jakos radzic.. 70% sprzetu transportuje w plecaku (albo mekko c36, albo tamrac expedition 8 albo pajak atacama II (na dlugie wyjazdy, bo ma swietny system nosny i pojemnosc ponad 90l) lub wolfgang walker (ktorego wlasciwie nie czuc na plecach za to ze wzgledu na pojemnosc nadaje sie tylko na jednodniowe wypady) ze szklarnia upchnieta miedzy ciuchami i kanapkami ;-) ) a pozostale 30% to glownie zawieszony na ramieniu toploader z 2 szklami i lampa (podczepione pokrowce lens case).. w tym czasie reszta czeka w plecaku a pod reka sa te najbardziej potrzebne szkla..

na typowo rodzinne wyjazdy zabieram tylko malpke zony ale to glownie jej "widzimisię" niz moje lenistwo.. czasem glowa muru nie przebijesz :-(
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 30-12-2007 o 17:31

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

.. czasem glowa muru nie przebijesz
    ...ale co dwie glowy to nie jedna

Ja z racji specyficznego gatunku fotografi jaka wykonuje dzwigam ze soba zawsze ok 15 kilo (same statykwy 6,5)laptop, ladowarki do puchy, akumulatorkow, laptoka, zapasowe baterie do 3 lamp. Na moje szczescie posiadam super moc pakowania sie w compu trekker na tydzien i niczego mi nie brakuje.

BDW ktos moze upotkal kiedys plecak podrozno-fotograficzny ktory nie wyglada jak spadochron a pomiesci 1d, 6 szkiel, laptopa i bedzie chociaz jako tako weathe proof no i komore na troche ciuchow i mozliwosc dopiecia namiotu/karimaty?

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Army Zobacz posta
    BDW ktos moze upotkal kiedys plecak podrozno-fotograficzny ktory nie wyglada jak spadochron a pomiesci 1d, 6 szkiel, laptopa i bedzie chociaz jako tako weathe proof no i komore na troche ciuchow i mozliwosc dopiecia namiotu/karimaty?
    to chyba jakąś przyczepę potrzebujesz
    I am FX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

...ale co dwie glowy to nie jedna
    tia.. wlasnie rezerwujemy wczasy i po karczemnej "wymianie argumentów" ;-) stanelo na tym, ze zabieramy Olympusa 510uz.. jak mowilem - nie przebijesz ;-)

w sklepie nie ale chodzi mi po glowie od jakiegos czasu, by zabrac swoj plecak do tapicera i.. wmontowac w tradycyjny plecak wyprawowy zrobione "na wymiar" piankowe przegrodki na sprzet.. bylby to ideal ktory od dawna mi sie sni ;-)

to fajne wyjscie zwlaszcza jesli plecak ma mozliwosc dostepu do wnetrza od "frontu" wiec spokojnie sprzet moglby byc ulokowany posrodku plecaka, z miejscem na graty, spiwor itp na dole i na gorze.. anyway - mysl dojrzewa i moze w nowym roku przedzwonie do paru zakladow i dowiem sie co da sie w tym temacie zdzialac

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Army masz plecak z serii National Geographic 5737. Laptop wchodzi jest miejsce na drobny ciuch i jedzonko. Na niektórych zdjęciach widać że karimatę podepniesz od dołu. A 6 szkieł czy wejdzie to zależy jakie to szkła.
    Macałem kiedyś tam jego mniejszego brata i zrobił na mnie średnie wrażenie. Nie wiem czy był by odpowiedni na całodniowe noszenie.

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie i panie, nie wiem jak wy ale ja przed każdym wyjazdem robię sobię listę co mam do sfotografowania, co powinienem obowiązkowo przywieźć np z Rzymu (koloseum, vatykan, itd). Wiem z katalogów, albumów, pocztówek, przewodników z czym się wiąże taki wyjazd i ograniczam się do minimum. Absolutnego minimum. Przykładowo wyjazd w Bieszczady Ukraińskie, 7 dni góry, cerkwie, społeczeństwo, itd. wziąłem tylko 5D + 24-70 i 50mm. Poradziłem sobie i nie wyobrażam sobie łażenia z dodatkowym np. 70-200. Plecak i tak był nadto obciążony (35kg).

Polecam zrobić spis z natur z exifów z czego najczęściej korzystacie, nie dublować ogniskowych i radzić sobie z minimum sprzętu - NIEZŁA DROGA ŻYCIA dla KAŻDEGO FOTO!!

Wracając do poruszanych w wątku tematów odnośnie przenoszenia dobytku polecam torby biodrowe np. Newswear
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów