Czepiasz sie strasznie tej utraty jakosciPrzeciez na 95% i tak tego nie zobaczysz
A jak juz Ci strasznie na tym zalezy to wywolaj rawa w acr i zapisuj spod PSa.
Wycinanie exifa następuje bez ponownej kompresji, nie następuje ingerencja w samą bitmapę,(nie ma opcji zapisz, plik zostaje niejako automatycznie pozbawiony exifa) więc nie ma straty jakości.
Nie ulega kwestii, że HDR z trzech rawów, czy nawet z 3 jpg'ów naświetlanych oddzielnie, da lepsze efekty, jak 3 tify, czy jpgi wyciągnięte z jednego rawa. Ale z kolei przy trudnych (kontrastowych) kadrach, szybciej można osiągnąć prawidłowe zdjęcie z tak sztucznie spreparowanego HDR'a, niż poprzez tradycyjne wywołanie jednego RAW'a i jego dalszą obróbkę w programie graficznym.
Jeśli tak to sprawdzę tego exifera. Co do kilku RAW-ów to wiadoma sprawa. Ale niestety są sytuacje że zrobiło się fotkę tylko raz i teraz trzeba poprawić co nieco. Skok o 2EV w zupełności mi wystarczy. Wszystkie informacje o światłach i cieniach są w tym RAW-ie. Trzeba tylko je wyciągnąć i posklejać w jeden obraz. Dziwne dla mnie jest że ACR nie ma w opcji przed zapisem do JPG fajeczki do odhaczenia z exifem czy bez. Ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach.
Fakt, myślałem że exif zostaje, ale to tylko chyba w opcji zapisz jako... mamy dalej z exifem.
Z tego co widzę to nie jest to HDR tylko DRI. PS - o ile dobrze pamiętam bo też kiedyś tak kombinowałem - tego nie obrobi. Chyba że jakieś sztuczki z usunięciem exif itd.? Dla mnie świetnym wręcz programem do obrabiania HDR (dużo lepszym od PS CS2 który też mam) jest Photomatix Pro 2.4.1. Rewelacjai to za zupełnie rozsądne pieniądze.
Próbowałem sam przed chwilą - DRI idą jak złoto w Photomatixie :razz:
Prawodopodobnie dopiero najnowsza wersja PS CS3 (m.in. watek Janusza Body) może się zmierzyć z Phpotomatixem
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
Mówimy o HDR, nie o DRI, jedynie sposób uzyskania materiału do obróbki polegający na uzyskaniu kilku klatek wywołanych z różnymi ustawieniami EV z jednego rawa, odbiega od klasycznego, gdzie materiał uzyskiwany jest poprzez różne naświetlenie kilku klatek za pomocą aparatu.
Poza tym PS CS2 radzi sobie z obróbką HDR niezgorzej, czy najlepiej? To już sprawa dyskusyjna.