Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Wywołanie rawa do celów HDR

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Kurcze a jak usunąć w ACR exifa podczas wywoływania RAW ? Pracuję też na Breeze Browser i też jakoś nie widzę takiej opcji.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wywołujesz sobie tego RAWa na 3 sposoby (3 rozne ustawienia ekspozycji) i kazda z tych wersji zapisujesz za pomoca 'save for web'
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

A jesteście pewni, że to co robicie nie da się uzyskać z raw bez hdr'a???

W każdym razie wg mnie teoria temu przeczy. Może niektórym tak wygodniej ale odpowiednia krzywa kontrastu powinna dać identyczny efekt. Z pustego i Salomon nie naleje. Raw ma skończoną ilość informacji i światła w nim nie przybywa ani przepały nie znikają po dotknięciu cudownej różczki wiedźmy Hader. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

sniper88 ----> Tak tylko ja nie chcę dwa razy zapisywać bo mi jakość spada a foty mają iść do druku. Dlatego już od razu z RAW na JPG chciałem mieć bez exifa bo wiadomo dalej trzeba HDR-a tworzyć.

ewg----> A co proponujesz zabawa na warstwach i wymazywanie ? Za dużo roboty. Stworzenie HDR-a trwa krócej, ale i tu na krzywych trzeba się pobawić. Zresztą już robiłem taki pseudo HDR i efekt jest ciekawy, ale chcę teraz porównać z prawdziwym HDR-em. Cały czas szukam najlepszej metody na wysoko kontrastowe sceny. Gradienty w PS też były w ruchu

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak dla mnie prawdziwy HDR to sa minimum 3 RAWy
    Co do usuwania exifa w RAWie, to nie znam na to sposobu, za to HDRa mozesz zrobic z jednego rawa przy pomocy photomatixa bodajze
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    W każdym razie wg mnie teoria temu przeczy. Może niektórym tak wygodniej ale odpowiednia krzywa kontrastu powinna dać identyczny efekt.
    Ja nie wiem jaki efekt chce uzyskac Shadow, ale krzywymi nie uda Ci sie zrobic tego samego co robisz przy tworzeniu HDRa
    Tak jak napisal Shadow, mozna jeszcze sprobowac maskowania (o ile sie nie myle, byloby to DRI), ale jest to strasznie upierdliwe a dodatkowo wokol krawedzi lubia sie pojawiac rozswietlenia
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 24-07-2007 o 11:43 Powód: Automerged Doublepost
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    sniper88 ----> Tak tylko ja nie chcę dwa razy zapisywać bo mi jakość spada a foty mają iść do druku. Dlatego już od razu z RAW na JPG chciałem mieć bez exifa bo wiadomo dalej trzeba HDR-a tworzyć.
    A nie lepiej właśnie dla jakości zapisać wywołanego rawa do 16 bitowch tifów i z nich utworzyć HDR'a?
    Exifów pozbędziesz się kopiując w photoshopie do nowego okna. Z kolei jeśli jednak chcesz jpega, to można usunąć exify za pomocą Exifer'a, lub za pomocą Opanda Power Exif.

edspiner
    Guest

Domyślnie

też miałem ten problem i wiem tylko że nie przejdzie w PSie taki motyw że robisz HDR'a z jednego RAWa z różnymi EV.... to muszą by ewidentnie 3 pliki z różnymi EV już w trakcie robienie fotki (PS pewnie czyta metadata pliku i rozpoznaje EV)

Może da się to jakoś obejść ... ale nie szukałem ... jest to dla mnie ewidentnie jasne i logiczne softwaerowa zmiana EV ot nie to samo co różne EV podczas naświetlania...

Ale ten sam efekt można uzyskać w inny sposób a nie koniecznie wbudowaną funkcją "merrage to HDR" - zresztą jak wiadomo wszystko co automatyczne to kulawe...

nawet na tym forum w "szkółce fotografii..." w toruymś wątku ktośpodał linka do pisu jak uzuskac taki efekt jaki daje nam HDR

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez edspiner Zobacz posta
    też miałem ten problem i wiem tylko że nie przejdzie w PSie taki motyw że robisz HDR'a z jednego RAWa z różnymi EV....
    Oczywiscie ze przejdzie, jak pisalem wczesniej, usun exif i po klopocie
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przechodzi, nie ma problemu wystarczy usunąć dane EXIF
    I am FX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez edspiner Zobacz posta

Ale ten sam efekt można uzyskać w inny sposób a nie koniecznie wbudowaną funkcją "merrage to HDR" - zresztą jak wiadomo wszystko co automatyczne to kulawe...

nawet na tym forum w "szkółce fotografii..." w toruymś wątku ktośpodał linka do pisu jak uzuskac taki efekt jaki daje nam HDR
    Wiem robiłem inną metodą ale to nie jest taka jakość jak HDR.

Z tifem nie kombinowałem. Co do exifera to rozumiem że odpalam w nim już jpg wywołanego z RAW i wycinam exif ale co dalej ? Zapisuję ponownie plik i co znowu tracę jakość ? To mi się nie podoba

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów