Radius w Gimpie dla zdjęć do netu mam zawsze mniejszy niż 1. Zazwyczaj nawet najmniejszy: 0.1 i odpowiedni "amount" daje.Zamieszczone przez muflon
Radius w Gimpie dla zdjęć do netu mam zawsze mniejszy niż 1. Zazwyczaj nawet najmniejszy: 0.1 i odpowiedni "amount" daje.Zamieszczone przez muflon
Dokladnie tak samo, tylko kolejnosc w PSie jest inna :-)Zamieszczone przez muflon
Amount: 50%
Radius: 0.3 pixels
Threshold: 0 levels
Aha - czyli znaczy że do tej pory robiłem wszystko nie tak jak trzebaZamieszczone przez kavoo
bo nigdy chyba nie zszedlem z radius poniżej 1.
Czy można przykleić ten wątek?
A co do wyostrzania, to dla PSa polecam Lab sharpen (zawarty w pakiecie Mike'a Fina)
http://homepages.slingshot.co.nz/~mikefinn/action.html
Znalazłem też podobny skrypt dla Gimpa.
Pozdr | Piotr
Nie trzeba. Znajduje sie na pierwszym miejscu po wpisaniu "wyostrzanie" w wyszukiwarkeZamieszczone przez piotr.23
.
Oczywiscie trzeba najpierw pomyslec i zachciec uzyc wyszukiwarki .
A ja robie troszkę inaczej
1. tworzę nową warstwę
2. unsharp mask lub innym plugin z ustawieniami dosyć mocnymi.
3. zmieniam krycie na darken i 100%
4 kopiuje warstwę wyostrzoną i zmieniam na lighten ale krycie 50%
To powoduje ukrycie białej obwódki która jest jednym z głównych przyzyn zauważenia wyostrzenia.
Pozdrawiam
Czy wasze opisy są w miarę uniwersalne i niezależne od formatu docelowego (z przeznaczeniem na ekran bądź papier), czy raczej dotyczą tylko jednej konkretnej działki?
Opcję ustawień w zależności od formatu, odległości z której oglądamy zdjęcie, rozdzielczości i jakości drukarki, ma NIK SharpenerPro + "siła" działania filtra.
ArtMag
Opcje mocno zależą od formatu. Ogólnie, im większe zdjęcie, tym można dać większy radius. Robiąc do A2 wyostrzyłem tak, że w oczy kłuło na ekranie, ale na papierze jest elegancko.
przepraszam, a skad to wiesz? Moglbys jakiegos linka rzucic?Zamieszczone przez gietrzy
Wiesz, ja to musze sam wszystko zobaczyc![]()
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh