Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Sprzedaż zdjęć na Allegro

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

źle mnie zrozumieliście, chodzi mi o jakiś widoczki które można powiesić w domu/biurze, w postaci wydrukowanej odbitki A4
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dobrze zrozumieliscie, PAPIER "JEDWAB"

Dopiero zaczyna Awatar M.I.L.O.
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

W takim wypadku również klient musi posiadać stosowną umowę, aby publikować te dzieła.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M.I.L.O. Zobacz posta
    Wręcz odwrotnie. Jeśli umowa nie stanowi inaczej to użyczamy zdjęcie do jednokrotnej publikacji. Według mnie taką umową może być aukcja allegro, a więc nie potrzebujesz podpisywać odrębnych druków. Jeśli ktoś złamie warunki umowy to on ma problem, a nie Ty z udowodnieniem winy. Swoją drogą jeśli zamierzasz sprzedawać te zdjęcia i uczynić z nich regularne źródło dochodów to podpada to pod działalność gospodarczą.
    Ze co ? Kupuje sobie zdjecie i moge je jednorazowo publikowac ? A co jak powiesze w pokoju na scianie a potem na elewacji budynku ? To wtedy jest jednorazowa publikacja czy wielorazowa ?

Pokaz lepiej ten przepis ktory definiuje to co powyzej napisales
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

hej
    A przeszłoby coś takiego, że na aukcji zostałyby wypisane warunki co do własności zdjęcia w formie umowy a licytacja w formie kup teraz znaczyłaby od razu podpis pod umową?? może podpis elektroniczny uprościłby sprawę ?
    Piotrek S.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Ze co ? Kupuje sobie zdjecie i moge je jednorazowo publikowac ? A co jak powiesze w pokoju na scianie a potem na elewacji budynku ? To wtedy jest jednorazowa publikacja czy wielorazowa ?
    Jak widzisz sprawa była trochę niejasna i nie wiedzieliśmy czy chodziło o sprzedaż w formie prawa do publikacji czy egzemplarza utworu w formie odbitki, wydruku itp. Moja wypowiedź odnosiła się do publikacji. Jednak przy sprzedaży odbitki też nie rezygnujesz z praw majątkowych do niego. Domyślnie możesz sobie wieszać gdzie chcesz, ale już nie możesz tego powielać i sprzedawać.

Pokaz lepiej ten przepis ktory definiuje to co powyzej napisales
    Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych art. 52 ust. 1 i 2. Dodatkowo jeżeli chcemy przenieść autorskie prawa majątkowe to taka umowa musi być na piśmie (Art. 53 tej ustawy).

Przy okazji chciałbym się poprawić:

Według mnie taką umową może być aukcja allegro, a więc nie potrzebujesz podpisywać odrębnych druków.
    Użyczenie licencji chyba też wymaga formy pisemnej (ale nie jestem pewien, a teraz nie mam czasu szukać).

Cytat Zamieszczone przez pietro.s Zobacz posta
    hej
    A przeszłoby coś takiego, że na aukcji zostałyby wypisane warunki co do własności zdjęcia w formie umowy a licytacja w formie kup teraz znaczyłaby od razu podpis pod umową?? może podpis elektroniczny uprościłby sprawę ?
    Jeśli jest wymagana forma pisemna (A tego jeszcze nie ustaliłem ) to nie. Forma pisemna to pisemna.
    Ostatnio edytowane przez M.I.L.O. ; 01-01-2008 o 18:12

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak widzisz sprawa była trochę niejasna i nie wiedzieliśmy czy chodziło o sprzedaż w formie prawa do publikacji czy egzemplarza utworu w formie odbitki, wydruku itp. Moja wypowiedź odnosiła się do publikacji. Jednak przy sprzedaży odbitki też nie rezygnujesz z praw majątkowych do niego. Domyślnie możesz sobie wieszać gdzie chcesz, ale już nie możesz tego powielać i sprzedawać.
    Czekaj czekaj ale nadal cos jest niespojne .... Ty piszesz o sprzedawaniu ODBITKI a autor wyraznie napisal ZDJĘCIA. To jakby nie bylo dwie rozne rzeczy.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Czekaj czekaj ale nadal cos jest niespojne .... Ty piszesz o sprzedawaniu ODBITKI a autor wyraznie napisal ZDJĘCIA. To jakby nie bylo dwie rozne rzeczy.
    Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    źle mnie zrozumieliście, chodzi mi o jakiś widoczki które można powiesić w domu/biurze, w postaci wydrukowanej odbitki A4

A swoją drogą to sprzedajemy albo odbitkę (lub inną postać fizyczną), albo prawa majątkowe, albo użyczamy licencji. Wyrażenie "sprzedaż zdjęcia" jest zbyt ogólne.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

A swoją drogą to sprzedajemy albo odbitkę (lub inną postać fizyczną), albo prawa majątkowe, albo użyczamy licencji. Wyrażenie "sprzedaż zdjęcia" jest zbyt ogólne.
    Hmm to ciekawy problem prawde powiedziawszy. Mnie zawsze pojecie "zdjecie" kojarzylo sie z materialem na ktorym zostal zapisany obraz (czyli najczesciej klisza badz plik). Odbitka to forma powielania.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ale w świetle polskiego prawa sprzedając kliszę bądź plik po prostu sprzedajemy jakąś fizyczną rzecz tak samo jak rower czy zegarek bez praw majątkowych lub licencji na wykorzystanie. Do tego trzeba zawrzeć stosowną umowę.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów