Cytat Zamieszczone przez gienioo
Głąb ze mnie dzieki za wyjaśnienie . Czyli powinienem mieć prawidłowe naświetlenie bez względu na ogniskową ? Dobrze zrozumiałem ?
No nie do końca ale BARDZO upraszczając to jeśli chodzi o problem przez nas poruszony (w przypadku Twojej lampy) od 24-do nieskończoności tak.
Jest tu jednak wiele ale.... np. odległość obiektu który ma być prawidłowo doświetlony (o czym już ktoś wspominał), tryb aparatu w jakim robisz zdjęcie, sposób pomiaru, na co dokonałeś pomiaru, czas synchronizacji itp... itd...

Cytat Zamieszczone przez gienioo
W takim razie coś z moją lampą nie tak bo przy 150 - 200 mm mam spore niedoświetlenia i/lub przepalenia w trybie auto ( aparatu oczywiście ) wyglada to jakby pomiar nie działał ?
Za szybko wyciągasz wnioski Pomiar działa - zupełnie inna sprawa czy zgodnie z Twoimi oczekiwaniami - chcesz mieć wpływ na prawidłową ekspozycję to zrezygnuj z zielonego prostokąta
Było na tym forum wiele razy (nawet niedawno) o problemach z niedoświetlaniem fotek przy E-TTLu i o przyczynach. Uwierz mi, nie ma z tym nic wspólnego ogniskowa obiektywu.