Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Grip 20D - UWAGA !

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

i to by bylo na tyle

poczulem jakby powiew ze szpitala psychiatrycznego

TUTAJ mozesz zobaczyc do czego sluzy 70-200

a TUTAJ do czego 50-ka
    Ostatnio edytowane przez Auwo ; 24-04-2005 o 00:44

Coś już napisał Awatar gienioo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ludzie zakres pomiaru ! Czasami warto przeczytac instrukcję
    420 ex mierzy i współpracuje ( focus itd ) przy ogniskowych 24-105 tak przynajmniej podaje instrukcja. Nie wziołem pod uwagę, że Auwowa 550-tka ma tryb manual. Wycieczki z lampą poza zakres pomiaru kończą się tak jak zaprezentował to Auwo ( patrz histogram zdjęcia Ola ). Dużo roboty w PS a można tego uniknąć przez właściwe naświetlenie. I to tyle w temacie lampy.
    Dzięki za porady.

pzdr
    g

ps
    Wracając do tematu uważajcie na gripa bo o tym chyba było
    Ostatnio edytowane przez gienioo ; 24-04-2005 o 15:11

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Piszesz bzdury gienioo 200 to wiecej niż 105 a 70 to więcej niż 24 - gdzie widzisz problem? Tłumacząc na chłopski - obiektyw 70-200 jest węższy niż zakres Twojej lampy i jesli lampa zastosuje prawidłowy pomiar do szerszego konta i go prawidłowo doświetli to pomiar ten będzie dotyczył również tego co "widzi" węższy obiektyw* - manual jest niepotrzebny!
    Prościej nie potrafię tłumaczyć

Czasami warto przeczytać instrukcję ze zrozumieniem

* wyjaśniając od razu ewentualne wątpliwości - reflektor Twojej lampy "zwęża" się naprzykład do 105 po to by w zamian za węższy kąt zwiększyć zasięg możliwego "strzału" z prawidłowym doświetleniem - Auwo już wyjaśnił, że Dziewczyny nie stały po drugiej stronie ulicy
    Ostatnio edytowane przez froolk ; 24-04-2005 o 18:19

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

no comments hehehe

@gienioo, histogram czasam trzeba zlac grubym siurem wyobrazasz sobie te fotki z "idealnym" histogramem ??? bo ja nie hehehe

Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk

Czasami warto przeczytać instrukcję ze zrozumieniem

W instrukcji jest tylko krótka wzmianka że pracuje w zakresie ogniskowych 24-105 i nie jest to wyjaśnione w żaden sposób

* wyjaśniając od razu ewentualne wątpliwości - reflektor Twojej lampy "zwęża" się naprzykład do 105 po to by w zamian za węższy kąt zwiększyć zasięg możliwego "strzału" z prawidłowym doświetleniem - Auwo już wyjaśnił, że Dziewczyny nie stały po drugiej stronie ulicy
    Głąb ze mnie dzieki za wyjaśnienie . Czyli powinienem mieć prawidłowe naświetlenie bez względu na ogniskową ? Dobrze zrozumiałem ?
    W takim razie coś z moją lampą nie tak bo przy 150 - 200 mm mam spore niedoświetlenia i/lub przepalenia w trybie auto ( aparatu oczywiście ) wyglada to jakby pomiar nie działał ?.

Auwo gadasz od rzeczy spójrz na histogram drugiego zdjęcia
    To tylko miał być przykład na niedoświetlone zdjęcie z jak sie okazało moich urojonych powodów.
    pzdr
    g
    Ostatnio edytowane przez gienioo ; 24-04-2005 o 21:31

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

tak @gienioo faktycznie , gadam od rzeczy masz racje

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gienioo
    Głąb ze mnie dzieki za wyjaśnienie . Czyli powinienem mieć prawidłowe naświetlenie bez względu na ogniskową ?
    Nie, nie zawsze. Ogniskowa to nie wszystko. Jak obiekt jest fotografowany na 200mm z lampa i jest od Ciebie np. 5m to powinno byc w miare ok. Ale przy 60m to lampa nie wyrobi. Poza tym sporo zalezy od czasu synchronizacji lampy z konkretnym body. Teoretycznie np. przy symchronizacji 1/90s (tak jak w moim body) max ogniskowa na jakiej w miare pewnie powinny wychodzic mi nieporuszone zdjecia w miare nieruchomych obiektow to okolice 90mm. Inna sprawa, ze duzo zalezy od doswiadczenia i umiejetnosci fotografa. Wychodzily mi nieporuszone zdjecia z lampa (wbydowana!) na czasie synchro 1/90s przy ogniskowej okolo 250mm, z obiektem oddalonym o 15m, negatyw ISO 400. Jednak jako reguly tego rodzaju ustawien zdecydowanie nie polecam.

I zeby nie byl zupelny OT: do body podpiety byl rzecz jasna grip ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Polska

Domyślnie

Głąb ze mnie dzieki za wyjaśnienie . Czyli powinienem mieć prawidłowe naświetlenie bez względu na ogniskową ? Dobrze zrozumiałem ?
    No nie do końca ale BARDZO upraszczając to jeśli chodzi o problem przez nas poruszony (w przypadku Twojej lampy) od 24-do nieskończoności tak.
    Jest tu jednak wiele ale.... np. odległość obiektu który ma być prawidłowo doświetlony (o czym już ktoś wspominał), tryb aparatu w jakim robisz zdjęcie, sposób pomiaru, na co dokonałeś pomiaru, czas synchronizacji itp... itd...

W takim razie coś z moją lampą nie tak bo przy 150 - 200 mm mam spore niedoświetlenia i/lub przepalenia w trybie auto ( aparatu oczywiście ) wyglada to jakby pomiar nie działał ?
    Za szybko wyciągasz wnioski Pomiar działa - zupełnie inna sprawa czy zgodnie z Twoimi oczekiwaniami - chcesz mieć wpływ na prawidłową ekspozycję to zrezygnuj z zielonego prostokąta
    Było na tym forum wiele razy (nawet niedawno) o problemach z niedoświetlaniem fotek przy E-TTLu i o przyczynach. Uwierz mi, nie ma z tym nic wspólnego ogniskowa obiektywu.

Miasto
    Polska

Domyślnie

Pszczola mnie wyprzedził
    Pisałem z przerwami - usypiałem syna

Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk

Było na tym forum wiele razy (nawet niedawno) o problemach z niedoświetlaniem fotek przy E-TTLu i o przyczynach. Uwierz mi, nie ma z tym nic wspólnego ogniskowa obiektywu.
    Było było właśnie wszystko przeczytałem i szczerze mówiąc inaczej spojrzałem na moją 420EX i oczywiście wierzę, że nie ma to nic wspólnego z ogniskową.
    Swoją drogą bzdury w tych instrukcjach piszą nie to abym sie tłumaczył ale...
    Serdeczne dzięki za mądre słowa
    pzdr
    g

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów