Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem z 300D

Mieszany widok

jankko
    Guest

Domyślnie Problem z 300D

Witam,
    kupiłem tydzień temu wspomniany aparat, zrobiłem może ze 200 zdjęć i nagle przestał działać przycisk ISO ("do góry").
    Myślałem, że może coś w ustawieniach aparatu - zrestartowałem ustawienia z poziomu menu a później wyciągnąłem baterię podtrzymującą i nic.
    Postanowiłem więc wgrać firmware (wersję PL - akurat taką miałem pod ręką) i... nic to samo. Stwierdziłem, że nie tu tkwi problem więc wróciłem do oryginału (ze strony canon.jp) - i teraz mam niedziałający przycisk ISO i migający wskaźnik redukcji czerwonych oczu.
    Zacząłem więc robić zdjęcia i zauważyłem, że jeszcze jest coś nie tak – mam możliwość wybrania tylko 3 trybów fotografowania: A-DEP, M i tryb bez lampy.

Przeglądałem posty i niestety nie znalazłem podobnego przypadku.

Mam więc pytanie, czy da się coś z tym zrobić w warunkach domowych (np. restart wszystkich ustawień aparatu), czy czeka mnie wizyta w Canon Polska (aparat jest na szczęście na gwarancji)?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Przycisk "do gory" nie dziala Ci w ogole, czy tylko wtedy, gdy ustawia sie nim ISO?

Co sie dzieje, jak wejdziesz do innego niz te 3 tryby, o ktorych wspomniales? Bo piszesz, ze mozesz tylko 3 wybrac - a nie bardzo lapie, czym to sie objawia?

Ale sytuacja ciekawa i dziwna...
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

jankko
    Guest

Domyślnie

Przycisk ISO ("do góry") nie działa w ogóle.

W pozostałych trybach (tematycznych i ręcznych) mam tryb M

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Slabo szukales
    http://canon-board.info/showthread.php?t=868
    dodam ze po ponownej wizycie w serwisie okazalo sie ze jakis kabelek byl poluzowany. Zaplacilem 98zl i od tamtej pory wszystko jest ok.
    Prawdopodobie zrobili to samo co opisal kolega TOPOL w ostatnim poscie z mojego watku.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 23-04-2005 o 13:48

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

u mnie objawialo sie to roznie. Czasami nie dzialal jeden guzik a czasami kilka.

jankko
    Guest

Domyślnie

Musiałem jakoś przeoczyć ten post (muszę chyba kupić sobie mocniejsze okulary)

Aparat jest na gwarancji więc powinni to zrobić za darmo (przynajmniej teoretycznie).

Naprawy tego typu robią "od ręki", czy trzeba zostawić sprzęt na jakiś czas?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na jeden dzien zostawiasz. Oni robią wycene i wtedy dopiero decydujesz czy mają robic czy nie. Jak sie zgadzasz to poczekasz max jeden dzien.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tylko przed oddaniem do serwisu nie zapomnij miec na pewno oryginalnego firmware w aparacie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jankko
    Witam,
    kupiłem tydzień temu wspomniany aparat, zrobiłem może ze 200 zdjęć i nagle przestał działać przycisk ISO ("do góry").
    Myślałem, że może coś w ustawieniach aparatu - zrestartowałem ustawienia z poziomu menu a później wyciągnąłem baterię podtrzymującą i nic.
    Postanowiłem więc wgrać firmware (wersję PL - akurat taką miałem pod ręką) i... nic to samo. Stwierdziłem, że nie tu tkwi problem więc wróciłem do oryginału (ze strony canon.jp) - i teraz mam niedziałający przycisk ISO i migający wskaźnik redukcji czerwonych oczu.
    Zacząłem więc robić zdjęcia i zauważyłem, że jeszcze jest coś nie tak – mam możliwość wybrania tylko 3 trybów fotografowania: A-DEP, M i tryb bez lampy.

Przeglądałem posty i niestety nie znalazłem podobnego przypadku.

Mam więc pytanie, czy da się coś z tym zrobić w warunkach domowych (np. restart wszystkich ustawień aparatu), czy czeka mnie wizyta w Canon Polska (aparat jest na szczęście na gwarancji)?
    Przeciez wybor ISO gornym klawiszem dziala nie dziala w trybie Portretowym, krajobrazowym, sportowym, nocnym i Full Auto natomiast dziala tylko w P, AV, TV, A-dep.
    Poza tym nie rozumiem jak sie objawaia niemozliwosc wybrania innych trybow- to co gałka sie zaciela?

Mam nadzieje ze z tymi ISA to nieporozumienie i Koledze nic sie ni zepsulo

Pozdrawiam: Piotr

jankko
    Guest

Domyślnie

Przycisk ISO (do góry) nie działa w ogóle - tzn. - nie dział przy wybieraniu pozycji z menu (mam tylko lewo, prawo, dół, SET), ani przy próbie wybrania ISO w trybach z nastawami ręcznymi.

Gałka do wyboru trybów pracy aparatu zmienia swoją pozycję, ale nie zmienia trybu - tzn. mam tryb bez lampy, poźniej kilka razy tryb M i na końcu tryb A-dep

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów