Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: 40 D + lampa speedlite 580 EXII

darekra
    Guest

Domyślnie

Przepraszam za "orta". Podjalem decyzje zakupu lampy ( pozytywną ). Dziekuje za wyrozumialosc. Zabieram sie za lekture.
    Szukam kogos z okolic Gorzowa Wlkp na zimowy lub wiosenny wypad w teren ( chec podopatrywania kogos kto podzielilby się ze mna wiedza ).
    Do niedawna mieszkałem w Słońsku ( 15 km od granicy z Niemcami ) gdzie znajduje się Park Krajobrazowy " Ujście Warty " mógłbym wiosna pomóc w oprowadzeniu po obrzezach lub cos podobnego. Obecnie jest duzy stan wody , więc sa duze utrudnienia.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekra Zobacz posta
    Podczas robienia zdjec denerwuje mnie odbicie swiatla padajacego z wbudowanej lampy na np. okulary. Kupujac lampe zewnetrzna mysle ze problem zginie.
    Nie zniknie, jedyny sposób to odbijanie światła od sufitu, ale wtedy przy kiepskim świetle zastanym będziesz miał na twarzy cienie. Zastosowanie białej tekturki poprawi sytuację ale też spowoduje odbicie. Osobiście wszelkie odblaski usuwam w PSie.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Generalnie jeżeli nie jesteś pewien czy wogóle potrzebujesz lampy to proponuje ci kupić 430EX. Lampa napewno się przyda ale myśle że jak na początek na rozstrzelanie 430 w zupełności ci wystarczy.

Awatar bartekniemiec
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cześć

Nie wiem czy tak można ale korzystając z okazji chciałem zapytać czy genialna lampa 580EXII może być wyzwalana zdalnie przez body 5d ? Wygoglowałem że 40d może stać w punkcie a i bez fotoceli wyzwala lampę w punkcie B. 5d działa tak samo?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartekniemiec Zobacz posta
    czy genialna lampa 580EXII może być wyzwalana zdalnie przez body 5d ?
    Nie

Wygoglowałem że 40d może stać w punkcie a i bez fotoceli wyzwala lampę w punkcie B.
    To nie do końca wygooglałeś. W 40D marketingowcy się postarali przy opisach/instrukcjach i piszą że 40D może wyzwalać zdalnie lampy... a dopiskiem albo maczkiem "za pomocą transmitera ST-E2" czego wielu ludzi nie doczytuje i nagle REWOLUCJA - CANON NARESZCIE WPROWADZIŁ ZDALNE WYZWALANIE LAMP!
    A to niestety trzeci rodzaj prawdy...

Awatar bartekniemiec
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Właśnie takiej informacji nie mogłem nigdzie znaleźć. O to dokładnie mi chodziło. Dziękuję.

pozdrawiam
    bartek niemiec

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn Zobacz posta
    Jak juz przeskoczyłeś na lustrzanke, to tak jak ktos tu kiedys napisał - trzeba włączyć myslenie.
    dokładnie!

Większość fotografujących tutaj pewnie używa 3 programów - M, Av i Tv.
    a są jakieś inne? :wink:
    no może czasami P ale bardzo rzadko.

sorry za jakość zdjęcia, ale robiąc zdjęcie canonowi musiałem użyć sprzętu 'innej wiodącej firmy'

A jeśli chodzi o nie błyskanie i fotografowanie, to "jasne' obiektywy, ISO, podpory.
    jasne stałki, żadnych zoomów. rozważ też statyw.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Bo co Ci da iso1600 i szeroka dziura, skoro obiekt bedzie rozmazany ze wzgledu na ruch...
    Dami to ze obiekt nie bedzie rozmazany ze wzgledu na ruch, bo na 1/100 na ogniskowych z zakresu 17-55, to prawie kazdy ruch jest "zatrzymany".
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Dami to ze obiekt nie bedzie rozmazany ze wzgledu na ruch, bo na 1/100 na ogniskowych z zakresu 17-55, to prawie kazdy ruch jest "zatrzymany".
    Pójdź na mecz jakiś na hali (siatkówka, koszykówka) albo jakieś zawody/pokazy taneczne i opisz nam swoje wrażenia po kątem powyższego posta.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

OT: Nie na temat 580 ale tez Speedlite tylkko 420.
    Od wczoraj mam 40D, jestem strasznie zadowolony, wszystko działało super, oczywiscie przestawiałem co sie dało w aparacie i .. w pewnym momencie przy załozonej 420EX zacząłem robić zdjecia w ten sposób, ze tak 1/3 kadru była czarna. Trochę sie przestraszyłem, bo wyglądało to tak jakby cos padło. Ale za chwilke (niestety w nerwach nie pamietam czy coś przestawiłem) zdjecia wychodziły juz normalne.
    Czy to wina jakis ustawień (jakich?) czy moze (nie daj Boze) cos pada?
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów