Wie ktos moze czemu 100Macro nie jest L-ka???
Wie ktos moze czemu 100Macro nie jest L-ka???
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Witaj!
Wszystko zależy od posiadanego body jeśli mówimy tylko o fotografii macro i posiadamy puche FF to w 180tce w zasadzie wszystko jest in +.
Jeśli mam to dokładniej opisać to powiem tak.....
AF jest świetny jak na szkiełko macro pracuję bardzo szybko, a blokada odległości ostrzenia daję super efekty w momencie kiedy nie skupiamy się na macro
Optycznie szkiełko jest mega rewelacyjne, co jest bardzo ważne spadek ostrości w 180(dyfrakcja) jest Znacznie mniejsza niż w 100tce.
Budowa to jest e-lka więc wszystko on-top perfekcyjnie zbudowane, ze świetnym pierścieniem do AF - chodzi on znacznie lepiej niż w 100tce macro - powiedziałbym że szlachetniej
Wady??
Ja nie odczuwam żadnych szkiełko daje mi wszystko czego od takiego instrumentu oczekiwałem.....można nim nawet bez problemu robić macro przy użyciu AF jest na tyle szybki że nie trzeba się bawić w ręczną robotę
Jeszcze słów kilka o pracy z pierścieniami, nie polecam takiej zabawy powiększenie skali odwzorowania jest bardzo mizerne nawet z 3 pierścieniami za to winieta jest ogromna w zasadzie nie do skorygowania ponieważ nie są to przyciemnienia lecz czarne jak smoła rogiaby pobawić się w większą skale odwzorowania zostaje nam MP-E 65 + minimum MR-14EX choć z własnego doświadczenia polecam do obu szkieł MT-24EX - mam używam i jestem bardzo zadowolony
Sampelki:
No to jeszce jedno pytanie Czy używałeś tego szkła kiedykolwiek do czegoś innego niż macro np do portretów ?? Jeżeli tak to jakie wrażenia w tym temacie ??
Używałem 100/2.8 Macro tak na cropie (30D) jak i na FF (5D), rewelacyjne szkło a jeśli do tego dołożysz lampę makro to masz świetny zestaw.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Hmm, gdyby 100 macro dałoby się robić kulinaria brałbym od razu.
180 na FF to podonie jak 100 na cropie.... towers, jak myślisz, dam rade sfocić setką na cropie jedzonko? (używałeś 180 na FF, więc pewnie wiesz jak to wygląda)
Co prawda lubię ciasne kadry, ale nie wszystkie takie się robi
100 macro na FF będzie super - taka obcięta wersja TS-E 90![]()
Ostatnio edytowane przez Eryk ; 30-12-2007 o 15:52
Z mojego doświadczenia wynika iż to stanowczo za wąsko.....trzeba się nieźle oddalić od obiektu i mimo iż posiadam w miare duże studio (78m2) to taka praca jest po prostu nie wygodna.....trzeba lecieć przez pół studia aby nanieś jakieś poprawki z kompozycją itp.....dla tego kupiłem TS-E 90/2.8 i dla tego pod cropa radziłbym 60/2.8 macro.
Pzdr.