Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 350d i obiektyw, pytania, konkrety 50 1.4 ?

cnto
    Guest

Domyślnie 350d i obiektyw, pytania, konkrety 50 1.4 ?

Witam,
    chcę kupić obiektyw do mojej 350tki od razu zaznaczam, że czytałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na to co chciałem, stąd ten wątek.

Kita już wypróbowałem i wiem mnie więcej co chce kupić

Potrzebuje:
    -ładny bokeh (właściwie najważniejsze dla mnie wraz z plastyką obrazu)
    -w miarę, o ile to możliwe, pewny af
    -ogniskową która wykorzystam zarówno w mieszkaniu jak i na dworze
    -dobry jakościowo (żeby mi w zimę nic nie zamarzło/ jak się lekko pomoczy żeby dalej działał - nie mówię tu o ekstremalnych sytuacjach)

stąd zdecydowałem się na C50/1.4USM
    i tu im więcej czytałem tym więcej niejasności mi się robiło

Jak to w końcu jest z tym obiektywem ?

Dużo osób go chwali, ale mają inne puszki (problem punktu krzyżowego AF)
    Wiele osób narzekało ogólnie na jasne stałki i c350d

Czy 50/1.8 będzie lepiej współpracował z350d niż 50/1.4@1.8 bo tak by wynikało z wypowiedzi które czytałem, czy źle to zrozumiałem ? czy to USM coś mi da więcej przy pracy z tą puszką?

Już się umówiłem na testy 1.4 w poniedziałek, ale może coś mi się rozjaśni wcześniej, bo może w ogóle nie ma sensu żebym stałke ze światłem poniżej 2.8 kupował, a jeżeli tak to co innego wziąć ? T17-50/2.8 ( bokeh w ogóle mi nie pasuje a i podobno z ostrzeniem też są problemy) zależy mi najbardziej na plastyce obrazu i ostrości co przy kwocie 1500zl w miarę mogą mi dać tylko stałki ?

Zmiana puszki na razie nie jest brana pod uwagę. Cierpliwość mam bo 2 lata z kitem już jestem i daję rade do 35m więc może to 50/1.4 dało by też rade przy odpowiednim ustawianiu ostrości (na punkty takie jak oko brew itp. bo mam na to czas - czy to i tak nic nie da i af będzie się rozjeżdżał?)

Jeżeli coś pisze niezgodnie ze stanem faktycznym to proszę o rozjaśnienie mi tego

Pozdrawiam,
    D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może nie dokładnie na temat, ale sugerowałbym zainteresowanie się zestawem 50/1,8 + 85/1,8. Spokojnie zmiescisz się w 1500 jeśli 85/1,8 będzie używką w idealnym stanie.

cnto
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    sugerowałbym zainteresowanie się zestawem 50/1,8 + 85/1,8. Spokojnie zmiescisz się w 1500 jeśli 85/1,8 będzie używką w idealnym stanie.
    Masz rację, myślałem nad nim ale obawiam sie ze 85 leżało by w torbie przez większość czasu, a używał bym głównie 50 bo to nią mogę podziałać w pomieszczeniu, w restauracji wszędzie gdzie ja zabiorę a w pomieszczeniach lepiej jednak chyba by USM dawało radę. Jak oglądam portrety w pomieszczeniach i na zewnątrz robione ta 85tka to wychodzą bardzo fajnie ale z 5d a na cropie dawało by mi to powiedzmy 50mm i chyba by sie do tego sprawdziło.

A jak to u Ciebie wygląda w praktyce?

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

50/1.4 z 350D spisuje się rewelacyjnie. Smiało moge polecić ten zestaw.
    Nad 85 równiez się zastanawiałem, ale bardziej potrzebuje tele, dlatego 85 zostawiam do kupienia później.
    Jezeli chcesz, to moge wrzucić jako sampla portret psa zrobiony 50/1.4 w full wersji. (korp. 350D)
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Do 350d poleciłbym jako stałkę : c50/1.4 a jeżeli zoom to sigma 24-70/2.8 w zakresie do 1500 zł miałem i mogę polecić.

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Bał bym się Sigmy. Sigma potrafi wołać kolegę "Error'a 99":cool:
    Moje gnioty.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

violinman23 napisał :
    Bał bym się Sigmy. Sigma potrafi wołać kolegę "Error'a 99"
    Może i potrafi ...:wink: u mnie przez ponad rok nic takiego się nie pojawiło

Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

To nieźle. Ja sie przymierzałem do 400/5.6 sigmy, ale płata takie figle podobno. Ale i o krótszych słyszałem ze tak potrafią. Co nie zmienia faktu ze istnieje 24-70/2.8L Canona... jedyne 4500
    Moje gnioty.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam taki zestawik. 350d+50/1,4 - Spisuje się rewelacyjnie. Ale jeszcze nie robiłem testu linijki, po którego wykonaniu obiektyw pewnie zacznie robić gorsze zdjęcia

A na poważnie. Szczerze polecam ten obiektyw. Musisz tylko pamiętać, że AF 350-tki, przy portretach lubi sobie trafiać w nos, mimo, że celujesz w oczy
    Ślubna
    No i niestety N.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Mam taki zestawik. 350d+50/1,4 - Spisuje się rewelacyjnie.
    Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Musisz tylko pamiętać, że AF 350-tki, przy portretach lubi sobie trafiać w nos, mimo, że celujesz w oczy
    no to spisuje sie rewelacyjnie czy trafia gdzie popadnie

ja fatalnie wspominam wspolprace 350'tki z 50 1.4.. i to bynajmniej nie dla tego, ze jestem zbyt tepy na obsluge af czy nadmierny onanizm linijkowy ale wlasnie na takie problemy o ktorych piszesz - celujesz w jeden punkt a ostrosc jest zupelnie gdzie indziej.. to samo szklo z 40'tka trafia tam gdzie ja chce a nie gdzie mu sie podoba.. moze to kwestia konkretnego szkla i konkretnej puszki ale takie sytuacje sprawily, ze 350'tka poszla w swiat

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów