Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 100/2,8 macro - zmiana jasności wraz z odległością?

Domyślnie

Oczywiście wiem o 85/1,8 i 100/2... no ale niestety nie w tej chwili jeszcze... teraz chcę właśnie tej uniwersalności 100/2,8 macro... bo ja owszem głównie chcę go do portretu (używałem w Nikonie 85mm, co po cropie daje jeszcze więcej niż te 100mm na FF, więc nie obawiam się że będzie za długo), ale też to szkiełko ma być do niewielkich przedmiotów oraz do rzeczywiście malutkich.
    Gdybym miał kupować rzeczywiście tylko do portretu to bym się nie zastanawiał nad macro ale brałbym 85/1,8 lub 100/2... ale żonka lubi się pobawić w macrowanie, więc są naciski , stąd kompromis macro+portret w jednym... liczę, że będę miał równie pozytywne doświadczenia z tym szkiełkiem jak z 60/2,8 macro Nikona.

Pozdrawiam, Jarek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    To dla obiektywów z wyciągiem lub pierścieniami pośrednimi. Jeśli masz na myśli EF 100mm f/2.8 Macro USM, to on ma wewnętrzne ogniskowanie i nie zmienia jasności wraz z odległością przedmiotową, skraca mu się jednak wtedy ogniskowa.
    Mój jak najbardziej zmienia (przynajmniej tak wskazuje światłomierz), przy skali 1:1 jest cztery razy mniej światła - w trybie Av przy ustawionej tej samej przysłonie, pokazuje cztery razy dłuższy czas. Ogniskowa też się zmienia, tak na oko.

Prawdę mówiąc, to nie rozumiem, czemu przy ogniskowaniu wewnętrznym miałoby nie być straty światła.

Dopiero zaczyna Awatar SausageDog
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Potwierdzam, sprawdziłem empirycznie celując w jednolicie oświetloną ścianę przy f2.8 i ostrości ustawionej na nieskończoność w trybie Av miałem czas 1/100s przy ostrości na ~0,48m 1/50s, a przy ostrości na minimum: 1/20s zresztą efekt wyraźnie widać w wizjerze. Zmienia się też ogniskowa, im bliżej ustawiasz ostrość tym bardziej przybliża (w wizjerze widać węższy kadr, co akurat nawet mi odpowiada .)
    Reasumując przy przesłonie f2.8 ostrości ustawionej na minimum mamy realnie światło jak przy f5.6.
    Natomiast na moim C17-55/2.8 światło nie zmienia się ani przy zmianie ogniskowej ani przy zabawie ostrością a też ma wewnętrzne ogniskowanie.
    Czy ktoś potrafi to wytłumaczyć, czy w innych obiektywach macro też tak jest?
    40D C17-55/2.8 C100/2.8 580exII

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SausageDog Zobacz posta
    Czy ktoś potrafi to wytłumaczyć?
    Nie wiem, czy potrafię Ci to wytłumaczyć, ale w tym obiektywie w czasie zmniejszania odległości ostrzenia tylna soczewka oddala się od matrycy. To tak, jakbyś zakładał pierścienie pośrednie, a że te powodują spadej jasności to już jest pewnie łatwiejsze do pojęcia
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar SausageDog
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ...w tym obiektywie w czasie zmniejszania odległości ostrzenia tylna soczewka oddala się od matrycy...
    Tak na chłopski rozum:
    w obiektywach IF do ostrzenia używa się tylnej grupy soczewek, ostrząc odsuwają się one od matrycy powodując zwiększenie ogniskowej, czyli efekt przybliżenia, a że natężenie światła spada proporcjonalnie do kwadratu odległości mamy też duże straty w świetle.
    Tylko w 17-55 też jest IF i nie zauważyłem żadnego spadku światła ani przy zmianie ogniskowej ani przy ostrzeniu. Musi więc mieć z tyłu jakąś soczewkę korygującą.
    W tym momencie najważniejsze pytanie brzmi czy są jakieś inne obiektywy ze skalą odwzorowania 1:1 które nie tracą światła.
    40D C17-55/2.8 C100/2.8 580exII

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak na chłopski rozum:
    w obiektywach IF do ostrzenia używa się tylnej grupy soczewek, ostrząc odsuwają się one od matrycy powodując zwiększenie ogniskowej, czyli efekt przybliżenia, a że natężenie światła spada proporcjonalnie do kwadratu odległości mamy też duże straty w świetle.
    pomyliłeś RF z IF - działa to w przypadku RF czego dowodem może być winietowanie
    zmiany ekspozycji przy skali np. 1:7 są tak małe, że pomijalne

Tylko w 17-55 też jest IF i nie zauważyłem żadnego spadku światła ani przy zmianie ogniskowej ani przy ostrzeniu. Musi więc mieć z tyłu jakąś soczewkę korygującą.
    jest RF, bo ma pierścień ostrości z tyłu
    nie ma żadnej soczewki, a straty światła nie zauważyłeś, bo jest pomijanie mała
    zauważ też, że przy zmianie ogniskowej przesuwa się tylna soczewka do przodu i też nic się nie dzieję
    W tym momencie najważniejsze pytanie brzmi czy są jakieś inne obiektywy ze skalą odwzorowania 1:1 które nie tracą światła.
    nie, bo jest to sprzeczne z zasadami fizyki
    dla skali 1:1 strata światła wynosi 2 EV
    dla skali 1:2 strata światła wynosi 1 EV
    dla skali 1:4 strata światła wynosi 0,5 EV itd
    więc w przypadku innych szkieł niż makro, ten czynnik jest pomijalny

ciekawostka: Nikkory mają przeniesienie informacji o stracie świtała ze względu na skalę odwzorowania - dla 1:1 105/2,8 makro staje się f/5,6
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 18-02-2009 o 13:56 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar qpr
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I w Nikkorach takie rozwiązanie jest fajne.
    W C100/2.8 macro musimy pamiętać o ręcznej korekcie ekspozycji .

Będę w domku to podlinkuję stronę z instrukcji, która o tym mowi, ale na pewno pokrywa się to dokładnie z tym co napisał kolega airhead.
    EOS 50D, S 8/3.5 fisheye, T17-50/2.8, C50/1.4, C100/2.8, C70-300/4-5.6

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qpr Zobacz posta
    I w Nikkorach takie rozwiązanie jest fajne.
    fajne, ale jest to rozwiazanie na okretke, podyktowane dzialaniem swiatlomierza w Nikonach.

niech mnie ktos poprawi jesli klamie, ale po mojemu to sie ta kto kmini...
    przeslona fizycznie sie nie zmienia przy dodatkowym wyciagu i f/2.8 pozostaje f/2.8 ze wszystkimi tego konsekwencjami dla optyki (czytaj: GO). jak sobie zaczniesz wedlug wskazan nikonowskich liczyc GO dla f/16 to wyjdzie Ci co innego niz dla prawdziwej przeslony f/8. i sie mozesz zdziwic, ze na zdjeciach nie jest ostre to co chciales.

w Canonie ta niezmienna liczba przeslony jest problemem tylko w trybie M(istrzow). w A(udio)V(ideo), TV, P(oczatkujacy) i calej reszcie automatow, az po program zdjec makro kota na blogasek wlacznie spadek jasnosci jest automatycznie zauwazany przez swiatlomierz.

tyle co, to, ze automatyka doboru ekspozycji moze w pelnych automatach nie byc korygowana i nadal optymalizowac ekspozycje na 2 EV ponad pelna dziure i <1/60 s, choc dla makro powinna dobierac wieksze przymkniecia ale nie jestem w 100% pewien, ze tak jest, bo implementacja takiej korekty nie wydaje sie trudna, a Core Duo to bynajmniej nie wymaga
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 18-02-2009 o 14:29
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w obiektywach IF do ostrzenia używa się tylnej grupy soczewek
    Z obiektywów IF to na stanie mam 70-200 i tylna soczewka się nie rusza. Resztę napisał Airhead.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czyli jednym slowem - focac w trybie AV jedyne zmiany jakie zauwaze w macro to zmienne czasy i nic wiecej? (GO bedzie dalej typowym GO dla 2.8?)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów