Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: 5d i szkla- prosze o pomoc w wyborze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Możesz spokojnie brać winety nie zobaczysz w przeciwieństwie do 24-105 gdzie rogi są poprostu zaczernione. Efekt jest tak ordynarny, że cieżko to zniwelować jakimkolwiek programem graficznym. Wogóle dla mnie to był jeden z największych żartów canona że dołaczył ten obiektyw jako kit do 5D.
    to bardzo subiektywna opinia - mam to szkło na FF i nie narzekam w ogóle na winietę; widocznie jest to kwestia komu co bardzo przeszkadza
    szkło praktycznie nie schodzi z korpusu - używam głównie jako rodzinno spacerowego zooma

do 50 1.4 mam tez jeden komentarz
    ostatnio fociłem ślub 1.4 - w kościele spoko jeśli chodzi o AF; ale na sali przy tańcach nie wyrabiał AF;
    czy ktos może coś napisać o AF w 50 1.4 przy foceniu na zewnątrz w dobrą pogodę jakiś szybszych obiektów niż pozująca para młoda? np zasuwający dwu latek? oczywiście chodzi mi o 5d
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STYX Zobacz posta
    100mm f2 kontra 85mm f1,8
    http://canon-board.info/showthread.php?t=17058
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Aatidt
    Guest

Smile 17-40L + 580 EX II vs. 85 1.8 + 580 EX II

Witam witam zapaleńców "zatrzymywania chwili"

Tak jak tytuł tego wątku, taka również treść. Pstrykałam wcześniej trochę 350 D i różnymi kompaktami. Obecnie zakupiłam lustro (5d),które jest stopniową inwestycją w przyszły zawód fotografa. Studiuję filologię wietnamsko-tajską,dlatego reportaże odległych zakątków w dobrej jakości to mój cel. Moja reporterka jest spokojna,wręcz portretowa, dlatego 5d będzie ok,mimo 3kl/s Postawiłam na jakość,czyli pełną klatkę Canona, a to ciągnie za sobą dodatkowe koszta obiektywów. No i tak...nie stać mnie póki co na te lepsze szkła (typu 50 1.2, 16-35 L czy 85 1.2),dlatego mam dylemat w co zainwestować najpierw:

17-40L (która mam po bardzo przystępnej cenie) + 580 EX II
    85 1.8 + 580 EX II

Zdaję sobie sprawę, że te szkła to inny zakres fotografii. Generalnie zależy mi na fotografowaniu ludzi i miejsc jak i różnych detali. 17-40L do miejsc, 85 raczej portret. Prędzej czy później będę mieć oba, kwestia który na dobry początek rozkminiania sprzętu na 4-5 miesiący? Jeden obiektyw teraz, następny po ww. czasie. Proszę o podpowiedź, tych którzy wiedzą więcej niż ja

Aatidt

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

czyli kupić najtańszy, robić zdjecia a odpowiedź sama pojawi się w miarę nabierania doswiadczeń...

Cytat Zamieszczone przez Aatidt Zobacz posta
    Zdaję sobie sprawę, że te szkła to inny zakres fotografii. Generalnie zależy mi na fotografowaniu ludzi i miejsc jak i różnych detali. 17-40L do miejsc, 85 raczej portret. Prędzej czy później będę mieć oba, kwestia który na dobry początek rozkminiania sprzętu na 4-5 miesiący?
    to się wszystko zgadza, ale na dobry początek dla poznania aparatu to ja bym raczej proponował 50mm, 35mm lub standardzoom od 24/28mm do 70mm wzwyż.
    Pozdrowienia, Tomek

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmmm sama musisz wybrać niestety - 85mm jest super i każdemu polecam to szkło - niestety jest to szkło portretowe. 17-40 według mnie jest bardziej uniwersalny chociaż znowu tak sobie nadaje się do portretu. 5d nabiera rumienców ze stałkami niestety zwykle jedna to za mało jeżeli chesz robić wszystko. Może rozwiązaniem jest kupno 24-70 ??? byłby to dla Ciebie użyteczny zakres. Ja polecam zamiast canona tamronika 28-75/2.8 jest bardzo tani a daje w sumie bardzo dobre zdjęcia na 5d , oczywiście canon lepszy ale 4 razy droższy.
    5d + L plecak

Początki nałogu

Domyślnie

Witam, po pogrzebaniu w anglo necie doszedłem do wniosku, że jedyny zoom jaki mi potrzeba na ff to 16-35. Żeby mieć coś z bardziej oczną perspektywą zdecydowałem się na ekonomiczną 85 1.8.
    Tyle na razie, mam nadzieję, że będą efekty.

Wishlist: 85 1.2 - bokeh, 135 2.0 - choć tego drugiego trochę się boję, bo to jednak wąskie i po dotychczasowych doświadczeniach z 24-120 Zeissa, nie wiem czy będę umiał coś na tym zrobić.

Strzelam raczej do rodziny, na wakacjach

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Prośba o pomoc w wyborze

Z racji ze ukradziono mi 350D i 70-200 2.8 L a zlecenia bywają i 2gi rok w szkole foto sie zbliża muszę odbudować zestaw.
    Po premierze 50D wybór padł na 5D. Do wydania na obiektywy mam max 11k pln
    i czytając oferty z USA i Kea-photo mam do wyboru:

opcja 1:

35 1,4
    85 1,2
    135 2,0

opcja 2:
    16-35
    24-70
    70-200

Zastosowanie:
    portret (często złe warunki oświetleniowe), krajobraz

Wymagania:
    światło, wytrzymałość, jakość (zdj i wykonania)

Nie wymagane:

szybkość AF

Czekam na rady i ukierunkowanie myśli

Pozdrawiam
    Bachman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bachman Zobacz posta
    muszę odbudować zestaw....
    Czekam na rady i ukierunkowanie myśli
    1/ zapoznać się z wyszukiwarką (tę lekcję odrobiłem za Ciebie, znalazłem wątek o wyborze obiektywów do 5D i połączyłem),
    2/ przeczytać dylematy poprzedników,
    3/ http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

4/ http://canon-board.info/showthread.php?t=23385
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2841
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16430
    i wiele, wiele innych powtarzających się tematów....
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Smile

Cytat Zamieszczone przez Bachman Zobacz posta
    Z racji ze ukradziono mi 350D i 70-200 2.8 L a zlecenia bywają i 2gi rok w szkole foto sie zbliża muszę odbudować zestaw.
    Po premierze 50D wybór padł na 5D. Do wydania na obiektywy mam max 11k pln
    i czytając oferty z USA i Kea-photo mam do wyboru:

opcja 1:

35 1,4
    85 1,2
    135 2,0

opcja 2:
    16-35
    24-70
    70-200

Zastosowanie:
    portret (często złe warunki oświetleniowe), krajobraz
    [...]
    No to tylko pierwszy zestaw chyba najlepiej skoro portret i krajobraz, ale zamienilbym 35 na 16-35 tylko po to zeby miec bardzo szeroko na krajobraz. Pozniej dorobilbym sie 35tki. Jesli jednak mozesz zainwestowac wiecej - doloz do pierwszego zestawu szeroki.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów