Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: EOS350D paprochy na zdjęciach...

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

A co daje zdjęcie tego filtra? Czy to pomoze w jakikolwiek sposób w zdjęciach(ostrosc, itp)? (Na pewno łatwiej porysowac matrycę )
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez violinman23 Zobacz posta
    A co daje zdjęcie tego filtra? Czy to pomoze w jakikolwiek sposób w zdjęciach(ostrosc, itp)? (Na pewno łatwiej porysowac matrycę )
    A jak go chcesz zdjąć?? Chociaż w internecie widziałem gdzieś przepis na zdjęcie go w 20D chyba..
    Ten filtr pełni bardzo ważne funkcje - mianowicie:
    1. odcina pasmo podczerwieni od matrycy - zdjęcie go spowoduje że matryca będzie rejestrować także pasmo niewidzialne dla oka ludzkiego - jedyne zastosowanie (poza zabawą) to chyba astrofotografia - zresztą była wersja canona 20D bez tego filtra fabrycznie - właśnie dla astronomów 20D.
    2. Dodatkowo chyba ten filtr (tu na 100% nie jestem pewny) ma też właściwości wyostrzające (im mocniejszy tym obraz bardziej ostry) - ale za to im słabszy tym więcej można potem softem wyciągnąć (tu kojarzą mi się narzekania że 40D ma słabszy filtr niż 20D i 30D i stąd wrażenie mydła na niepodostrzanych programowo fotkach) więc wywalenie tego raczej ostrości nie polepszy
    3. Chroni matrycę przed patyczkami

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    2. Dodatkowo chyba ten filtr (tu na 100% nie jestem pewny) ma też właściwości wyostrzające (im mocniejszy tym obraz bardziej ostry) - ale za to im słabszy tym więcej można potem softem wyciągnąć (tu kojarzą mi się narzekania że 40D ma słabszy filtr niż 20D i 30D i stąd wrażenie mydła na niepodostrzanych programowo fotkach) więc wywalenie tego raczej ostrości nie polepszy
    Heh, jest dokladnie odwrotnie - im cienszy filtr tym lepsza ostrosc ale wieksza podatnosc na np. more. W dyskusji o 1Ds jest sporo na ten temat. W kazdym razie zaczyna robic sie wesoly watek xD

Cytat Zamieszczone przez violinman23 Zobacz posta
    Własnie jak to jest z ostroscią 40D? 30D robi ostrzejsze zdjęcia? 40D to podobno niesamowita maszyna do strzelania do ptaków, wiec ostrosc powinna byc niezła...
    Miej litosc . Ostrosc zalezy glownie od szkla i jego przeslony, roznice spowodowane filtrem/sensorami/matryca(mowiac oczywiscie o zblizonych modelach) to naprawde niedostrzegalna rzecz i pożywka dla panow od tablic testowych.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 30-12-2007 o 02:53

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Heh, jest dokladnie odwrotnie - im cienszy filtr tym lepsza ostrosc ale wieksza podatnosc na np. more. W dyskusji o 1Ds jest sporo na ten temat. W kazdym razie zaczyna robic sie wesoly watek xD
    No, ale pisałem że to nie na 100% - nawet jak jest odwrotnie to i tak nie zmienia to faktu że wpływa na to co napisałem i lepiej go nie wyciągać..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów