Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: UV czy Skylight ?

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    chyba "filtr"
    Ehh jak się siedzi w za granicą to czasem się napisze coś po angielsku.

Masz racje w sumie ciężko mi będzie sie dowiedzieć bo co jedna osoba to inne zdanie. Chyba jednak zdecyduje się na ten filtr Canona

Coś już napisał

Domyślnie

jak dla mnie nie stosowanie żadnego filtra to totalny bezsens.... tyle głupich sytuacji może się przydażyć.... mi np. ostatnio podczas zamieszek pod sejmem ktoś odwracając się z flaga przypadkowo uderzył w aparat.... filtr pękł... a soczewka nietknięta...... innym razem... tu z kolei w studio znajoma stylistka potrąciła jakąś farbe do włosów... filtr przyjął wszystko na siebie.... tak więc skoro nie pogarsza jakości ( oczywiście nie mówie tu o filtrach po 50 pln.) to ja jestem 100% za używaniem filtra praktycznie cały czas
    i don' leave my home without my Canon

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dpgstyle Zobacz posta
    jak dla mnie nie stosowanie żadnego filtra to totalny bezsens.... tyle głupich sytuacji może się przydażyć....
    No widzisz, a ja od lat nie używam filtrów i nic mi się nie przydarzyło...
    Mało tego - przewrócił mi się aparat na beton na statywie z szkłem 400 mm i nic mu nie jest...

Btw - co ze szkłami na które się nie da filtra nakręcić ? W domu trzymać ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Jak to jest z bardzo białymi tele - 200/2, 300/2.8, 400/2.8 itd? Jest tam jakiś ochronny filtr na stałe który można wymienić np w serwisie?

majdan
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dpgstyle Zobacz posta
    jak dla mnie nie stosowanie żadnego filtra to totalny bezsens.... tyle głupich sytuacji może się przydażyć.... mi np. ostatnio podczas zamieszek pod sejmem ktoś odwracając się z flaga przypadkowo uderzył w aparat.... filtr pękł... a soczewka nietknięta...... innym razem... tu z kolei w studio znajoma stylistka potrąciła jakąś farbe do włosów... filtr przyjął wszystko na siebie.... tak więc skoro nie pogarsza jakości ( oczywiście nie mówie tu o filtrach po 50 pln.) to ja jestem 100% za używaniem filtra praktycznie cały czas
    Zgadzam się z tą opinią.
    Filtr UV (czyli tak napradę zwykłe szkło) to filtr typowo ochronny, który jest obowiązkowym wyposażeniem. Filtry takie można kupić już od kilkunastu złotych - o moim zdaniem nie music to być filtr z najwyższej półki. Warto się nad tym zastanowić. Lepiej zniszczyć szkiełko niz obiektyw

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Jak to jest z bardzo białymi tele - 200/2, 300/2.8, 400/2.8 itd? Jest tam jakiś ochronny filtr na stałe który można wymienić np w serwisie?
    Tak. Każdy z nich ma przed przednią soczewką grube szkło (ok. 5mm) stanowiące ochronę. W najgorszym przypadku można je usunąć nawet samemu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Adam_O
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak. Każdy z nich ma przed przednią soczewką grube szkło (ok. 5mm) stanowiące ochronę. W najgorszym przypadku można je usunąć nawet samemu.
    C100-400 też ma ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majdan Zobacz posta
    Zgadzam się z tą opinią.
    Filtr UV (czyli tak napradę zwykłe szkło) to filtr typowo ochronny, który jest obowiązkowym wyposażeniem. Filtry takie można kupić już od kilkunastu złotych - o moim zdaniem nie music to być filtr z najwyższej półki. Warto się nad tym zastanowić. Lepiej zniszczyć szkiełko niz obiektyw
    Fitr ochronny nazywa się " Protect ".Filtr do redukcji promieniowania UV nazywa sie " UV " Mozna uzyć filtra UV jako ochronny ,bo prawie nie wpływa na kolory i ilosc światła. Prawie. Pozdrawiam :-) aha, raczej z najwyższej półki.

DrNO
    Guest

Domyślnie

ok, a tak dla nowego w temacie fotografii bardziej profesjonalnej niż full automat w małym kompakcie (wracając do tematu tego wątku), co wybrać: UV czy SkyLight? czy może oba, bo jednak maja trochę inną charakterystykę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DrNO Zobacz posta
    ok, a tak dla nowego w temacie fotografii bardziej profesjonalnej niż full automat w małym kompakcie (wracając do tematu tego wątku), co wybrać: UV czy SkyLight? czy może oba, bo jednak maja trochę inną charakterystykę.
    Filtr "skylight ' ociepla, jest mniej czy bardziej zabarwiony,w czasach analogu był uzywany w takich warunkach gdy zdjęcia miały dominantę niebieskawą ,moze byc uzyty jako osłona ale liczyc sie trzeba z jego wpływem na kolor.
    Kazdy filtr ma swje przeznaczenie i najlepiej sie tego trzymac.Aparaty cyfrowe o wiele wiele rzadziej potrzebują filtrów {za wyjątkiem jesli ktos tak chce czy potrzebuje Protecta lub innego w charakterze osłony.}Jesli ktos robił slajdy i złapał dominante barwna to niewiele szło zrobić.W cyfrze tak żle nie jest :-)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów