Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: UV czy Skylight ?

Coś już napisał Awatar DeMarcus

Domyślnie

Filtr niczego sobie, ale nie jestem pewny, czy potrzebuję aż tak dobrej jakości...chyba wystarczyłyby mi z nieco niższej półki...a co do redukcji, jestem podobnego zdania co Krzychu...
    www.plfoto.com/83612/autor.html - Moja prymitywna twórczość...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DeMarcus Zobacz posta
    Filtr niczego sobie, ale nie jestem pewny, czy potrzebuję aż tak dobrej jakości...chyba wystarczyłyby mi z nieco niższej półki...a co do redukcji, jestem podobnego zdania co Krzychu...
    Może poszukaj czegoś Hoyi albo Marumi. A tak z ciekawości - jakie szkło ma chronić ten filtr?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Ja wychowałem się na slajdach i do dziś używam filtrów Skylight 1B (konkretnie Hoya Super HMC Pro1). Nie znoszę niebieskiego światła, którego jest wszędzie pełno i od razu nie wpuszczam go do korpusu. Czy to jest naturalne światło czy nie to trochę mi zwisa. Przy niektórych konstrukcjach obiektywów np 10-22 filtr bardzo uszczelnia obiektyw. Gdy popatrzę jak wygląda ten filtr po jakimś czasie i pomyślę, że tak wyglądałaby przednia soczewka to uważam, że warto było. Kiedyś obiektywy były konstruowane w taki sposób, że jeden filtr był uwzględniany w obliczeniach układu optycznego. Teraz nic mi o tym nie wiadomo.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał Awatar DeMarcus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A tak z ciekawości - jakie szkło ma chronić ten filtr?
    Tamrona 28-75
    www.plfoto.com/83612/autor.html - Moja prymitywna twórczość...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Odkopuje wątek z tego względu, że mam zamiar sobie kupić filter na 77mm, ale jaki i czy potrzebny.
    1.Jaki Filter do 70-200 2.8 - UV czy inny jakiś?? Czy w ogóle nie kupować do tego szkła. Głównie wykorzystywany do sportu i portretowania. Znalazłem coś takiego Canon 77mm Regular Protect Filter?
    2.Jaki do 17-40 4 Główne przeznaczenie będzie reporterka, street aczkolwiek na pewno czasem bym chciał sobie jakiś widoczek zrobić. UV czy Skylight czy to olać po prostu ??

Myślałem o BW, ale stwierdziłem, że to drogie filtry i nie wiem czy jest sens płacić 200 zł za filtr ochronny UV czy np nie jest lepiej kupić kenko za 50zł
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 27-02-2008 o 03:19

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    1.Jaki Filter do 70-200 2.8 - UV czy inny jakiś??
    2.Jaki do 17-40 4

Myślałem o BW, ale stwierdziłem, że to drogie filtry i nie wiem czy jest sens płacić 200 zł za filtr ochronny UV czy np nie jest lepiej kupić kenko za 50zł
    to jakas prowokacja, prawda :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Bardzo dobrze myślisz, kup Kinga albo Selco - dają radę...
    Wyszukiwarka nie działa ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec

Domyślnie

Jeśli założyć na dobry obiektyw filtr UV, to musi być to filtr najlepszy z możliwych. Celowo nie piszę jaki, bo to temat na odrębną dyskusję. Szyba za 50 zł to po prostu pomyłka. Jak nie stać Cię na wydanie co najmniej 250zł na dobry UV to po prostu nie zakładaj nic. Stosowanie tanich filtrów to tak jakbys sobie kondoma z woreczka foliowego zafundował. Nie chronią a w znaczący sposób przeskadzają. Chyba, że chodzi o ochronę przed ptasim guanem na przykład.
    Reasumując: UV tylko najlepszy na bardzo dobry obiektyw, w każdym innym przypadku NIE!

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Jeśli założyć na dobry obiektyw filtr UV, to musi być to filtr najlepszy z możliwych. Celowo nie piszę jaki, bo to temat na odrębną dyskusję. Szyba za 50 zł to po prostu pomyłka. Jak nie stać Cię na wydanie co najmniej 250zł na dobry UV to po prostu nie zakładaj nic.
    Kolego nie przesadzaj. Producenci chcieliby abyśmy wierzyli ze to co najdroższe jest najlepsze, ale nie zawsze tak jest.

W linku poniżej są testy kilku popularnych filtrow UV i najlepiej wypada filtr Hoya za 70 zł!
    http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...ltrów_UV.html

Bywalec

Domyślnie

Może te 250zł należy traktować "umownie", ale konkluzja jest taka:
    - albo najlepszy filtr, albo wcale;
    - jako zabezpieczenie tylko dla drogich obiektywów.
    Moim zdaniem UV jest zbędny i niczemu nie służy. Jego zalety to taki kolejny mit internetowy.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów