To laptop, miał co miał i działa![]()
U mnie działaVista Business. Zainstalowałem oprogramowanie z płyty dostarczonej z 40d, potem zrobiłem update oprogramowania ze strony Canona.
Po podłączeniu aparatu po raz pierwszy:
W menadżerze urządzeń:
Sterowniki:
Zastanawiające, że producentem sterowników jest Microsoft, a nie Canon, możliwe więc, że system skorzystał ze sterowników systemowych, a nie tych z płyty. Dziwne, dopiero teraz to zobaczyłem i wprowadziło mnie to w lekkie zdziwienie
Sprawdź, czy masz te pliki u siebie.
Czy oprogramowanie instalowałeś z płyty dołączonej do aparatu?
PK
Eos utility. I na chwilę obecną - jeżeli nowy system, to z dwu w/w - vista (pod warunkiem że istnieją sterowniki do urządzeń).
Byli już tacy co pisali że tylko 98SE i żaden nigdy przenigdy XP... Ciekawe, jakiego systemu używają teraz.
A każde, nawet najprostsze urządzenie trzeba "umić" zainstalować...
Wiecie co Wam powiem... co prawda jeszcze nie mam, ale kurcze z Mac'ami nie ma problemów...
No dzięki wszystkim jak działa u kogoś to musi działać i o to mi chodziło.
Raczej na kompach i sprzęcie się "trochę" znam z racji zainteresowań i kierunku edukacji ;] wiec nie sprowadzajcie mnie do poziomu którego nie reprezentuje :P. No i oczywiście instalka wg. instrukcji była - i update najnowszych wersji.
dzięki @pkalamajski jednak pliki są na miejscu
ps. @ryszard_ochódzki używam visty bo taka była w załączniku do laptopa .. co nie znaczy ze jestem jej zapalonym zwolennikiem.. ale koniec końców wg. polityki MS oraz ogólnie pojętego postępu i tak przesiadka na vistę jest nieunikniona - tylko można ją odkładać.
Czytnik jak najbardziej ale odsyłam do mojego pierwszego postu ; )
Jeszcze raz dzięki wszystkim bo chyba więcej sie nie da na temat napisać żeby sie nie powtarzać. Ja w miarę wolnego czasu (którego brak...) pokombinuje jeszcze i najwyżej napiszę
Ostatnio edytowane przez Peie ; 28-12-2007 o 23:51
No i udało się prostym sposobem ;] aż mi głupio - a wszystko przez stresującą robotę ; )
Jak wyskoczyło okienko visty ze "odnaleziono nowy sprzęt" dałem zeby poszukał (zalecane) - wiadomo nic nie znalazł .. potem kliknąłem (natchniony postem @pkalamajski i pewny obecności odpowiednich sterowników) ręczne wybieranie lokalizacji (zaawansowane) no i dałem mu dysk systemowy + pod foldery (a niech szuka!) no i działa.
Chociaż jak ktoś będzie miał podobny problem to mu temacik może ułatwi sprawę. Dzieki wszystkim jeszcze raz
Witam,
Tematycznie związane z tym wątkiem - może też komuś pomoże. Miałem problem z komunikacją Utility z D40 (Vista Home Premium /HP Pavilion dv9500 Notebook PC).
Update itd. i nic. Różne reinstalacje itd - zero/nic. Totalny brak komunikacji. Nakierowała mnie notka w readme:
"The camera cannot communicate with multiple instances of software.
Be sure that there is only one piece of software running during data transfer
with the camera".
Problem został usunięty w momencie gdy wyłączyłem komunikację z telefonem komórkowym - nokia. Wystarczyło wyłączyć bluotootha w phone - komp stracił łączność (samo wyłączenie programu PC Nokia Suite nie wystarczy) - i wszystko śmiga. Telefon automatycznie łączył się z kompem - gdy znalazł się w pobliżu (synchronizacja kontaktów, kalendarza itp.).
Mam nadzieję, że kiedyś komuś ta wskazówka zaoszczędzi czasu i nerwów.
Pozdrawiam