Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Wątek: Canon 40D/50D i co do niego? - zestaw na początek

Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Canon 40D/50D i co do niego? - zestaw na początek

Witam Wszystkich,

Zamierzam pozbyć się swojego dotychczasowego aparatu (Sony A100 + Kit) i zakupić/ wejść w system Canon.
    Myślę intensywnie o Canonie 40D. Proszę o podpowiedź jaki standardowy zoom polecacie na początek do tego aparatu. Chciałbym kupić coś (szkło) tak do kwoty 1500 zł i nie chciałbym żałować wyboru.
    Myślałem o takim szkle:
    http://fotoplus.pl/obiektywy-akcesor...-f3.5-4.5-USM/
    co o nim sądzicie ? Miał ktoś z was takie ?

Ewentualnie co by tu założyć innego by uzyskać ekwiwalent zbliżony do szkieł kitowych a jakość wyższą (może jakaś Sigma, Tamron...) ?

Dziękuję i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

poszukaj sobie "..co do 20D i 30D.." i bedziesz miał to samo, a w cenie ok 1500 to tamron 17-50. Acha i sklep nie za bardzo polecam...;(

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

cokolwiek kupisz i tak ostatecznie czytając CB wylądujesz z Elką na body
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    cokolwiek kupisz i tak ostatecznie czytając CB wylądujesz z Elką na body
    świąta prawda...
    i dlatego nie wiem czy od razu (bez pośrednich strat związanych z zakupem i sprzedażą) kupić eLkę i cieszyć sie i nie bać że za pół roku drugi raz wyrobi sie pierścień, czy że jest problem bo canon serwis nie skalibruje ci szkła do body a tamron będzie ci chciał ustawić body do swojego szkła, a potem nic do niczego nie bedzie pasować...;(

Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Taa, jednak muszę iść na kompromis jeśli chodzi o koszt zakupu.
    ten obiektyw, który podałem w linku za optyczne.pl zebrał pozytywne noty.
    Jednak może ktoś z użytkowników forum używał tego obiektywu...

Lka-chętnie jednak jeszcze nie teraz...

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

wiesz co? nie bądz uparciuchem i posłuchaj osób, które przeszły tę drogę przed Tobą.
    Jeśli masz już 1500 zł, to skombinuj jeszcze kilka stów i zamów 17-40L.
    Albo weź sobie z RTV EURO kredyt 0% na pozostałą część.
    W innym wypadku kup co tam chcesz innego i zapamiętaj ten wątek ;-P
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Coś już napisał Awatar toras
    Miasto
    Zduny k.Krotoszyna, Oleśnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    wiesz co? nie bądz uparciuchem i posłuchaj osób, które przeszły tę drogę przed Tobą.
    Jeśli masz już 1500 zł, to skombinuj jeszcze kilka stów i zamów 17-40L.
    Albo weź sobie z RTV EURO kredyt 0% na pozostałą część.
    W innym wypadku kup co tam chcesz innego i zapamiętaj ten wątek ;-P
    Mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to święte słowa;-) Równiez przechodziłęm tę drogę i ze swojego doświadczenia mogę jedynie dodać, że jak jeszcze nie stoisz dobrze finansowo to kupuj uzywane szkła, bo i tak będą one przejściowe, a dzięki temu nie stracisz za duzo przy ich sprzedaży. Ale fakt jest faktem, iż lepiej skądś "wyczarować" i dołożyć do elki. Ja posiłkowałem się kredytem, bo wiem że w normalny sposób bym nie nazbierał;-)
    Arek 'Toras' Torski
    www.torski.pl
    gg: 618250, 30d + 300v + 600d + 24-105 L f4.0

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Kup 10d i 24-70/2,8L będziesz IMO bardziej zadowolony, za tą samą kasę. Śmiem twierdzić , że jednak puszka to sprawa baardzo drugorzędna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Albo jeszcze lepiej 35/1,4L
    Ostatnio edytowane przez Nevermind ; 27-12-2007 o 11:54 Powód: Automerged Doublepost
    Power of L lenses

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Barlog, miałem ten obiektyw przez ponad rok. Kupiłem w hurtowni w Polsce. Kilka sprawdziłem zanin kupiłem. Rozstrzał był spory , zakładam że wybrałem najlepszy z tej partii. Też wiele się naczytałem zanim go kupiłem , zwykle były to pozytywne opinie. Trwała metalowa obudowa, naprawdę dobre wykonanie, robi solidne wrażenie Jako spacerzoom na początek sprawdzał się dobrze , niestety po kilku miesiącach zacząłem dostrzegać mankamenty. Obiektyw sam się wysuwa po dłuższej eksploatacji , na pełnej dziurze mój egzemplarz (w necie się w większości potwierdza) poprostu sobie nie radził, po domknięciu było przyzwoicie. Jeśli szukasz czegoś przeciętnego i jesteś pewny że apetyt nie wzrośnie to śmiało kupuj, obawiam się jednak że będzie tak jak koledzy wyżej piszą... , kupisz tanio -> kupisz dwa razy Starałem się oszczedzać na każdym szkle przy pierwszym zakupie - nie mam już żadnego z nich...
    pozbyłem się 24-85 ,75 - 300, 100-300. nie mam teraz zooma na średnim zakresie , wolałem kupić stałkę 50. jak wpadnie trochę grosza na pewno kupię zoom na środek .... w zależności ile go wpadnie to będzie to 24-105L lub 24 - 70L. Jeśli musisz się zmieścić w 1500 ( 24-85 , w dobrym stanie upolujesz na allegro za 650) to chyba powinieneś pomyśleć o czymś spoza ofert canona. wałkowany na każdą stronę jest temat tamrona , ale tu się nie wypowiadam , nie miałem.
    a...! jeśli chcesz RAWy to napisz , archiwizuję prawie wszystko więc znajdzie się coś od makro po krajobraz
    Ostatnio edytowane przez tomek1906 ; 27-12-2007 o 12:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Kup 10d i 24-70/2,8L będziesz IMO bardziej zadowolony, za tą samą kasę. Śmiem twierdzić , że jednak puszka to sprawa baardzo drugorzędna.
    Albo jeszcze lepiej 35/1,4L

Tak było ale przy analogach ( liczyło się szkło i film ) niestety teraz film to matryca i decyzja o jej wyborze ma bardzo duży wpływ na jakość zdjęć ( wystarczy porównywać 5D do 400D ).
    Co do głównego pytania to troche mnie dziwi takie podejście do sprawy - szkło powinno się wybierać głównie pod względem tematu jaki chcemy nim fotografować a dopiero potem pod względem puszki.
    Ale jeżeli chodzi o szkło standardowe to zgadzam się z poprzednikami 17-50 tamron ( świetny optycznie ale gorszy pod względem wykonania i komfortu pracy ) albo canon17-40 4,0L Ideałem ideałem pod cropa było by canon17-55 2,8 ale to już inna bajka cenowa

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów