ale które było robieone 5D a które 30D rozpoznam nie mówiąc już o takich ropiętościach jakościowych o jakich ty piszesz porównując 35 1,4 do kita bo wyedy 5d trzeba by było porównywać do jakiegoś powershotaA i nie staraj się żle interpretować mojej poprzedniej wypowiedzi gdyż napewno nie twierdze że dobre szkło nie wpływa na jaksc
Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 28-12-2007 o 13:04
z tego co pobieznie sprawdziłem na allegro to 40d jest za ~4kpln
5d jest za ~6kpln
gdy ja wchodziłem w system canon i zaczynałem z pierwsza lustrzanką to zakupiłem 300d bo nawet nie wiedziałem czy lustro mnie wciagnie - w ostatecznosci gdybym sprzedał 300d to straciłbym ~600pln, to byłoby 'oplatą' za rok uzytkowania
nie mierzyłem w 30d choc bylo mnie na to stac - 300d + kit + pozniej tam 28-75 pozwoliło mi okreslic dokladnie czego mi brak i teraz systematycznie zmieniam zabawki
jesli miałbym wejsc w nowy system i mierzyc od razu w 40D to wziąłbym pod uwagę innerozwiązanie: albo 5d (to opcja swiadomego fotografa ktory wie co bedzie robil) albo wziąłbym 30d (cenowo mniej niz 40d a wystarczyloby na lepsze szkło)
wiem, wiem zaraz mnie pojedziecie ze forumowicz mowil ze sa ograniczenia finansowe... ale jak ktos juz tu podkreslil kupujac teraz cos gorszego (bo taniej) to nawet jak za rok kupisz okazyjnie elke to i tak bedziesz do tyłu :-)
moje motoo jest proste - kupowac najpierw dobre szkła do tego typu fotografii jaka uprawiam a pozniej do tego szkla dokupic body
szklo bedziesz miec na lata
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Używałem przez pewien czas zestawu Canon 28-135 IS - dawało to radę, bo nie potrzebowałem szerokiego kąta. Teraz mam 24-105 IS i też polecam. Oba fajnie współpracują z tym body![]()
Więc tak...
Jako, iż potrzebuje jakiegoś spacer zooma na wycieczki po różnych miejscach i nie mam kasy na L'ke a niektórzy odradzają zakup tamrona czy sigmy w zakresie 17-50 czy 17-70 bo i tak trza by wydać około 1200-1600zł zastanawiam się nad opcją taką:
Zakup dwóch szkieł 1 - Canon50 1.4 (będę miał go też do portretu, może w plener też się przyda), natomiast jako spacer na początek oczywiście to zatyczka na puszkę w postaci Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 II (na allegro 100-150zł)
Co wy na to ?
Chyba, że warto dać za Tamrona 17-50 2.8 te 1200zł jako spacer zoom a stałkę sobie odpuścić lub kupić 50 1.8... ?
Ja bym brał tą drugą opcję. 50 1.8 podobno, nie miałem jej, wystarcza na początek. A tamron w porównaniu do kita to świetne szkiełko.
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"
A ja powiem tak - zamiast nowego 40D kup używane 20D - oszczędzone 2kzł (przy kupnie nowego 30D oszczędzisz ok. 1kzł) dołóż jednak do dobrego szkła Canona - 17-55/2,8, 17-40/4 lub 24-105/4. Nowa czterdziestka za rok-dwa lata i tak straci na wartości te 1-2kzł a różnica w jakości fotek nie jest aż tak widoczna. Płacisz za nowość modelu i wodotryski. Body wymienisz, dobre szkła zostaną lub niewiele stracą na wartości.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Zakupiłem body 40D i szkło - Tamron 17-50 f2.8.
Pierwsze odczucia jak najbardziej pozytywne. Z uwagi na możliwe mydlenie szkła przy f2.8 sprzedawca dał mi tydzień na jego przetestowanie i ewentualną wymianę.
Jak będę testował szkło to radzicie robić fotki testowe w jpg czy raw i czy powinny być ostre bez wyostrzania ?