Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Głębia ostrości a portrety

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Witam. Też mam zamiar kupić niedługo ten obiektyw ale patrząc na Twoje przykładowe fotki to bym go nie kupił.

1. Możliwe, że trafiłes na wadliwy model, który ma np. front focus czyli ostrzy przed właściwym obiektem i przez to twarz jest rozmazana...

2. Możliwe, że gdy ostrzyłeś nie celowałeś w oczy tylko np w biust i wtedy ostrość będzie na biuście a nie na twarzy... ale "ostrość" zależy od odleglości panny od obiektywu, przysłony (im większa dziura f/2.8 tym mniejsza głębia ostrości) tym bardziej tło się rozmazuje i wogóle fotka cała jest mniej ostra (www.optyczne.pl - poszukaj sobie testu tamrona) no i ogniskowej ( chodzi o to 17-50 mm im dłuższa tym głębia ostrości jest mniejsza jeśli ciągle używasz tej samej odległości obiektu od obiektywu no i tej samej przysłony)

3. Może poruszyłeś poprostu aparatem.... skorzystaj ze statywu lub ustawiaj czasy krótsze od 1/ogniskowa z tym, że używaj ogniskowych np 17x 1.6 (crop) body czyli czas 1/30 powinien być najdłuższym przy którym będziesz w stanie zrobić nieopruszone zdjęcie z "ręki"

troche amatorskie wytłumaczenie ale mam nadzieję, że coś pomogłem
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

poprostu ruszone
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie tylko łapę. Nawet statyw nie pomoże. 10s żadna modelka nie wytrzyma, chyba, ze kamienna w parku

Coś już napisał Awatar matmak
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Witam. Też mam zamiar kupić niedługo ten obiektyw ale patrząc na Twoje przykładowe fotki to bym go nie kupił.
    A zaglądałeś w ogóle do exifa?

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matmak Zobacz posta
    A zaglądałeś w ogóle do exifa?

Nie widziałem exifa bo coś mi nie wyświetla we właściwościach... a co w nim było???
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Coś już napisał Awatar matmak
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Iso 100, czasy od 1-10s, przysłona do f8

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1 ; 3 - kadry mi nie podchodzą w ogóle.

Nie mniej jednak

BF - BackFocus - ostrzenie za obiektem
    FF - FrontFocus - ostrzenie przed obiektem.

U Ciebie zdjęcia są poruszone na 100% za winy ekspozycji. Jak już koledzy pisali - za długie czasy! Jeśli nie masz dobrego światła w pomieszczeniu wyjdź na dwór i pokaż portrety z dworu.

Ja stosowałem w pomieszczeniu f/8.0 - 11 w studio i czasu około 1/100s, ISO100 - ale to było studio.
    W plenerze skróciłbym czas jedynie.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 27-12-2007 o 00:44
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

zmien modelkę na taką co się nie rusza... no bo jak w opisie widzę sherpę to znaczy że na tripodzie z takimi czasami fociłeś

Domyślnie

Statyw był, modelka karpia popijała także troche sie gibała.

"Najprościej żeby nie poruszyć to czasy 1/(ogniskowa x crop)
    inne pomoce: statyw, lampy, wyższe ISO"

Sorry za pytanie crop? czyli....

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta

1. Możliwe, że trafiłes na wadliwy model, który ma np. front focus czyli ostrzy przed właściwym obiektem i przez to twarz jest rozmazana...

2. Możliwe, że gdy ostrzyłeś nie celowałeś w oczy tylko np w biust i wtedy ostrość będzie na biuście a nie na twarzy... ale "ostrość" zależy od odleglości panny od obiektywu, przysłony (im większa dziura f/2.8 tym mniejsza głębia ostrości) tym bardziej tło się rozmazuje i wogóle fotka cała jest mniej ostra (www.optyczne.pl - poszukaj sobie testu tamrona) no i ogniskowej ( chodzi o to 17-50 mm im dłuższa tym głębia ostrości jest mniejsza jeśli ciągle używasz tej samej odległości obiektu od obiektywu no i tej samej przysłony)

3. Może poruszyłeś poprostu aparatem.... skorzystaj ze statywu lub ustawiaj czasy krótsze od 1/ogniskowa z tym, że używaj ogniskowych np 17x 1.6 (crop) body czyli czas 1/30 powinien być najdłuższym przy którym będziesz w stanie zrobić nieopruszone zdjęcie z "ręki"

troche amatorskie wytłumaczenie ale mam nadzieję, że coś pomogłem
    Zerknij w Exify..tam czasy są rzedu kilku sekund (do 10 bodajże) więc nie można mówic tu o ostrości.. nawet jakby aparat był na staywie to nie ma bata żeby modelka się nie ruszyła.. Na szybko:
    ustawic tryb M i zmniejszyć czas do normalnych wartości.. przysłonę otworzyc o jedną dzialkę od maksymalnej (czyli na 4), zwiekszyć Iso do 400-800 i resztę dopalić lampą - powinno coś się udać..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów