Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Głębia ostrości a portrety

Mieszany widok

Domyślnie Głębia ostrości a portrety

Witam!!!

Jedynym moim szkłem jest narazie Tamron 17-50. Wytłumaczcie mi o co chodzi z tą głębią ostrości, może jakiś przepis na poprawne nastawy jeśli chodzi o portrety. Wiem że do zdjęć portretowych idealne jest troche dłuższe szkło. Narazie moje fotki portretowe są jakieś mydlane. Hmmm nie wiem - zła przysłona, za długi czas naświetlania, dużo nauki przedemną. Poradzcie coś. Wesołych Świąt wszystkim canonierom!!!!
    Pozdrawiam!!!

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

pokaż coś...jakiś portret
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Domyślnie

ok więc:

1

2

3

4

5

6

Prosze o wszelkie wskazówki odnośnie portretów, krytyka też pewnie potrzebna

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Witam. Też mam zamiar kupić niedługo ten obiektyw ale patrząc na Twoje przykładowe fotki to bym go nie kupił.

1. Możliwe, że trafiłes na wadliwy model, który ma np. front focus czyli ostrzy przed właściwym obiektem i przez to twarz jest rozmazana...

2. Możliwe, że gdy ostrzyłeś nie celowałeś w oczy tylko np w biust i wtedy ostrość będzie na biuście a nie na twarzy... ale "ostrość" zależy od odleglości panny od obiektywu, przysłony (im większa dziura f/2.8 tym mniejsza głębia ostrości) tym bardziej tło się rozmazuje i wogóle fotka cała jest mniej ostra (www.optyczne.pl - poszukaj sobie testu tamrona) no i ogniskowej ( chodzi o to 17-50 mm im dłuższa tym głębia ostrości jest mniejsza jeśli ciągle używasz tej samej odległości obiektu od obiektywu no i tej samej przysłony)

3. Może poruszyłeś poprostu aparatem.... skorzystaj ze statywu lub ustawiaj czasy krótsze od 1/ogniskowa z tym, że używaj ogniskowych np 17x 1.6 (crop) body czyli czas 1/30 powinien być najdłuższym przy którym będziesz w stanie zrobić nieopruszone zdjęcie z "ręki"

troche amatorskie wytłumaczenie ale mam nadzieję, że coś pomogłem
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Coś już napisał Awatar matmak
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Witam. Też mam zamiar kupić niedługo ten obiektyw ale patrząc na Twoje przykładowe fotki to bym go nie kupił.
    A zaglądałeś w ogóle do exifa?

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matmak Zobacz posta
    A zaglądałeś w ogóle do exifa?

Nie widziałem exifa bo coś mi nie wyświetla we właściwościach... a co w nim było???
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta

1. Możliwe, że trafiłes na wadliwy model, który ma np. front focus czyli ostrzy przed właściwym obiektem i przez to twarz jest rozmazana...

2. Możliwe, że gdy ostrzyłeś nie celowałeś w oczy tylko np w biust i wtedy ostrość będzie na biuście a nie na twarzy... ale "ostrość" zależy od odleglości panny od obiektywu, przysłony (im większa dziura f/2.8 tym mniejsza głębia ostrości) tym bardziej tło się rozmazuje i wogóle fotka cała jest mniej ostra (www.optyczne.pl - poszukaj sobie testu tamrona) no i ogniskowej ( chodzi o to 17-50 mm im dłuższa tym głębia ostrości jest mniejsza jeśli ciągle używasz tej samej odległości obiektu od obiektywu no i tej samej przysłony)

3. Może poruszyłeś poprostu aparatem.... skorzystaj ze statywu lub ustawiaj czasy krótsze od 1/ogniskowa z tym, że używaj ogniskowych np 17x 1.6 (crop) body czyli czas 1/30 powinien być najdłuższym przy którym będziesz w stanie zrobić nieopruszone zdjęcie z "ręki"

troche amatorskie wytłumaczenie ale mam nadzieję, że coś pomogłem
    Zerknij w Exify..tam czasy są rzedu kilku sekund (do 10 bodajże) więc nie można mówic tu o ostrości.. nawet jakby aparat był na staywie to nie ma bata żeby modelka się nie ruszyła.. Na szybko:
    ustawic tryb M i zmniejszyć czas do normalnych wartości.. przysłonę otworzyc o jedną dzialkę od maksymalnej (czyli na 4), zwiekszyć Iso do 400-800 i resztę dopalić lampą - powinno coś się udać..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zerknij w Exify..tam czasy są rzedu kilku sekund (do 10 bodajże) więc nie można mówic tu o ostrości.. nawet jakby aparat był na staywie to nie ma bata żeby modelka się nie ruszyła.. Na szybko:
    ustawic tryb M i zmniejszyć czas do normalnych wartości.. przysłonę otworzyc o jedną dzialkę od maksymalnej (czyli na 4), zwiekszyć Iso do 400-800 i resztę dopalić lampą - powinno coś się udać..
    właśnie exifów mi nie otwiera w tych fotkach... ale może dlatego, że u dziewczyny coś nie tak z kompem mam... hmm... co do dopalania lampą to odradzam chyba, że komuś zależy na cieniach na ścianie

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

ostra jest 4 i względnie 5 reszta wyglada na poruszoną lub af nie trafił albo masz spory bf/ff
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    ostra jest 4 i względnie 5 reszta wyglada na poruszoną lub af nie trafił albo masz spory bf/ff
    Prosze jaśniej AF - auto focus
    BF/FF ?

Rzeczywiście czas naświetlania był długi, przy tym oświtleniu nie dało się inaczej.

Nieostre, dlaczego? co źle robie?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów