Witam. Też mam zamiar kupić niedługo ten obiektyw ale patrząc na Twoje przykładowe fotki to bym go nie kupił.
1. Możliwe, że trafiłes na wadliwy model, który ma np. front focus czyli ostrzy przed właściwym obiektem i przez to twarz jest rozmazana...
2. Możliwe, że gdy ostrzyłeś nie celowałeś w oczy tylko np w biust i wtedy ostrość będzie na biuście a nie na twarzy... ale "ostrość" zależy od odleglości panny od obiektywu, przysłony (im większa dziura f/2.8 tym mniejsza głębia ostrości) tym bardziej tło się rozmazuje i wogóle fotka cała jest mniej ostra (
www.optyczne.pl - poszukaj sobie testu tamrona) no i ogniskowej ( chodzi o to 17-50 mm im dłuższa tym głębia ostrości jest mniejsza jeśli ciągle używasz tej samej odległości obiektu od obiektywu no i tej samej przysłony)
3. Może poruszyłeś poprostu aparatem.... skorzystaj ze statywu lub ustawiaj czasy krótsze od 1/ogniskowa z tym, że używaj ogniskowych np 17x 1.6 (crop) body czyli czas 1/30 powinien być najdłuższym przy którym będziesz w stanie zrobić nieopruszone zdjęcie z "ręki"
troche amatorskie wytłumaczenie ale mam nadzieję, że coś pomogłem