Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jaki filtr ?

Mieszany widok

weener
    Guest

Domyślnie Jaki filtr ?

Witam,
    Pod choinke sprawiłem sobie 350tke z kitowym obiektywem. Do tego statyw, karta 2 gb - standard/podstawy. Mam zamiar dokupić filtr polaryzacyjny. I tu problem. Jestem raczej nowicjuszem, dopiero rozpoczynam swoją fotograficzną pasję. Moje pytanie to jaki kupić, na co zwracać uwagę przy zakupie (rozmair 58 mm - tego wiem ze sie mam trzymać - laik). Jeżeli chodzi o cene to raczej nie ma znaczenia - zależy mi na czymś dobrym co będe wykorzystywał przez lata (jasne). Pytanie kieruje do starych wyjadaczy.
    pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku

Coś już napisał Awatar zxzx
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Nie kupuj tanich , ja takie mam i nie sa dobre jedynie nic zlego nie moge powiedziec na Hoja superHMCpro1 , dosc drogie (77mm -60funtow ) ale nie zaluje na tamtych wciaz mialem odblaski .
    CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
    www.wesolowski-photography.co.uk

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do kita polecam fioletowa serie Hoyi, w zupelnosci wystarczy
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

a ja powiem tak, nie kupuj żadnego filtra polaryzacyjnego (narazie!)
    dlaczego?
    bo szybko KIT przestanie Ci wystarczac, będziesz chciał więcej, a to węcej bedzie miało większą średnice, węc jeśli już musisz miec polar to kup większą średnice np 67 lub 77 mm (do tego redukcja) i nie kupuj taniego bo to nie ma sensu (nie niżej niż szara hoya)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 26-12-2007 o 16:41
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez weener Zobacz posta
    Witam,
    Pod choinke sprawiłem sobie 350tke z kitowym obiektywem. Jeżeli chodzi o cene to raczej nie ma znaczenia - zależy mi na czymś dobrym co będe wykorzystywał przez lata (jasne). Pytanie kieruje do starych wyjadaczy.
    pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku
    Witam !

Może gripa sobie kup jak cena nie ma znaczenia i chcesz to (coś) wykorzystać przez jakiś czas.... (w "aproposie" 58 mm to żaden standard ;-))) ?
    Kit kręci przodem - polar - ciężko wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem...

Pomyślności!!
    PS.
    Przepraszam że odpowiedziałem - pytanie było skierowane do ..:: Starych Wyjadaczy ::..
    Ostatnio edytowane przez delaa ; 26-12-2007 o 16:43

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kup ze średnicą 77mm jakikolwiek filtr czy UV czy Polar i redukcje. Jak Ci KIT przestanie wystarczać to nie będziesz musiał się pozbywać filtra.

I nie kupuj tanich, jak masz kupić tani to w ogóle nie kupuj, szkoda jakości zdjęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kup ze średnicą 77mm jakikolwiek filtr czy UV czy Polar i redukcje. Jak Ci KIT przestanie wystarczać to nie będziesz musiał się pozbywać filtra.

I nie kupuj tanich, jak masz kupić tani to w ogóle nie kupuj, szkoda jakości zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 26-12-2007 o 21:24 Powód: Automerged Doublepost
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    a ja powiem tak, nie kupuj żadnego filtra polaryzacyjnego (narazie!)
    dlaczego?
    bo szybko KIT przestanie Ci wystarczac, będziesz chciał więcej, a to węcej bedzie miało większą średnice, węc jeśli już musisz miec polar to kup większą średnice np 67 lub 77 mm (do tego redukcja) i nie kupuj taniego bo to nie ma sensu (nie niżej niż szara hoya)
    bullshit Mnie kit tez nie wystarcza, ale jak narazie nie stac mnie na nowe szklo i polar jest dla mnie zbawieniem dodatkowo-wydalem na niego tylko 100zl, a na takiego 77mm to 350zl zejdzie jak nic, juz lepiej sobie 50 1.8 za to kupic
    Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    Kit kręci przodem - polar - ciężko wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem...
    Kwestia przyzwyczajenia, ja nie narzekam (aczkolwiek jakos super wygodne to nie jest)
    Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Strata 20zl jakos nie jest tragiczna, a pozwala na poczatku oszczedzic niemala sume
    Przy kicie nie zobaczysz roznic pomiedzy tanimi a dobrymi filtrami, za slaba ostrosc szkla (pomijam roznego rodzaju farbujace chinszczyzny, zielona hoye itp.)
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta

Strata 20zl jakos nie jest tragiczna, a pozwala na poczatku oszczedzic niemala sume
    Ale wydaje mi się, że lepiej teraz właśnie wyłożyć te 300zł niż w przypadku gdy się kupi L-kę za 2500zł i portfel będzie pusty.

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Przy kicie nie zobaczysz roznic pomiedzy tanimi a dobrymi filtrami, za slaba ostrosc szkla (pomijam roznego rodzaju farbujace chinszczyzny, zielona hoye itp.)
    Słaba ostrość KITA + tandetny filtr da jeszcze większą kiche, więc na KITa albo zakładaj dobry filtr, albo wcale bo inaczej to przy tej jakości szkła jeszcze bardziej się skrzywdzisz.

Cytat Zamieszczone przez gof Zobacz posta
    Z ciekawości, jakiej firmy?
    I odpowiedz sobie jeszcze na pytanie jak często robisz zdjęcia seryjne, bo jeśli rzadko to nie ma co się pchać moim zdaniem w Extreme IV przy obecnych cenach tej karty bo Extreme III wystarczy, a za cene IV kupisz sobie III o większej pojemności.

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez weener Zobacz posta
    karta 2 gb

Mam zamiar dokupić filtr polaryzacyjny.
    Lepiej żeby na zamiarze się skończyło, składaj na obiektyw

Młody wyjadacz.
    EOS

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gof Zobacz posta
    Sandisk Extreme III jest dla 350D/400D bardzo dobry, szybki,

Natomiast Extreme IV brałbym dla 30D/40D i wyżej bo niżej to bufor nie jest w stanie (w mojej 350D) zapchać mi Extreme III.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów