Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 134

Wątek: 40D / 1D Mark II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Jak to mowia, kazdy swoje chwali . W kazdym razie argument o migawce odpada, sorry ale chyba tylko wiejscy reporterzy sa w stanie wypstrykac 300k zdjec, puszke tak czy inaczej raz na dwa lata sie zmienia.

Chwalę i wiem za co, bo dokładnie dla tych rzeczy kupiłem ten aparat. Nikt mnie nie zmuszał.
    Argument o migawce jest dobry (oczywiście jako jeden z argumentów, o pozostałych chyba nie trzeba mówić - chodzi mi tylko o pokazanie, że jedynka wcale nie jest taka droga w stosunku do 40D, jakby się wydawało), jeśli ktoś dużo pracuje. Już nie ma potrzeby tak często zmieniać. Bo jakość jest już od dawna do wielu rzeczy wystarczająca i nagle nie przestaną mi za dwa lata przyjmować w gazetach i czasopismach albo drukarniach zdjęcia z 1DMkIII, bo druk się raczej nie poprawi.
    300k może nie zużyjesz w ciągu roku, ale 100k? Przy czym 100k nie ruszy jedynki, a 40D już raczej zmasakruje.

I nie namawiam, to dla mnie żadna chwała, że kogoś do czegoś przekonam. I tak każdy wie, co dla niego najlepsze.

1d3 jest fajny ale amatora 40d do niego nie przekonasz, poprostu sensownie myslacemu hobbyscie placenie 9k za af i uszczelnienia wydaje sie nielogiczne. Bo za te 9k mozna miec z dwie dobre stalki, co na zdjeciach bedzie lepiej idac wiadomo.

Btw Twoi mlodzi maja jakies pokrecone wymagania, to zdjecie ze sloneczkiem z painta mnie zabilo...
    No, w końcu ktoś docenił moją twórczość

Młodych na szczęście zawsze mam fajnych, wiedzą, po co przychodzą. Jak się nie dogadujemy przy kawie, to i później się nie dogadamy, więc jeśli z kimś nie łapię kontaktu, to dziękuję za rozmowę i ewentualnie polecam kogoś innego.

Co do amatorów, wydawało mi się, że canonboard to mniej więcej grono dla profesjonalistów, ale mogłem się pomylić...
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moze ja powiem tak - guest1 kupił sobie 600/4 IS, ja 500/4 IS. Te szkła stosujemy tylko do ptaków (o tym przecież pisał Kosmo w pierwszym poście). Marek na 1D ma 780mm, a ja na 40D mam 800mm. Przy podpięciu TC różnica robi się jeszcze większa. Ja zapłaciłem za swoje szkło mniej o tyle, że za różnice mogę kupić np. 5D. Do tego mam możliwość robienia zdjęć z ręki i szybkiego przemieszczania się ze sprzętem. A mam większy zasięg. Jeśli ktoś tego nie sprawdzi w praktyce, to będzie mówił czysto teoretycznie - czyli nierzetelnie.

Dodam tylko, że tak obśmiewany 20D upaprałem wodą i błotem tak, że kiedy po pół roku pożyczałem puszkę habakukowi błoto dalej zalegało w kółkach nastawczych. Zmókł mi niemiłosiernie, zabłocił się i zero problemów. Chciałbym dodać, że 40D ma również dużo bardziej od dmk3 praktyczny tryb LV, z którego ja przy ptakach dosyć często korzystam.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Chciałbym dodać, że 40D ma również dużo bardziej od dmk3 praktyczny tryb LV, z którego ja przy ptakach dosyć często korzystam.
    Do czego używasz LV? Do ostrzenia? Czy może wyciszenia migawki? Niestety dla mnie (jak dotąd) jest on mało przydatny, bo nie używam statywu. A szkoda, bo lustro strasznie klapie w 40d (dużo głośniejszy niż 400d) i płoszy ptaki w promieniu kilku metrów...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

do wyciszenia gdy ptaki sa bardzo blisko i nie chcę płoszyć. Ostrzę manualnie w powiększeniu. Nie jest to łątwe i część fotek odpada oraz są problemy z utrzymaniem kadru ale idzie mi coraz lepiej. A migawka jest bezgłośna.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

do wyciszenia gdy ptaki sa bardzo blisko i nie chcę płoszyć. Ostrzę manualnie w powiększeniu. Nie jest to łątwe i część fotek odpada oraz są problemy z utrzymaniem kadru ale idzie mi coraz lepiej. A migawka jest bezgłośna.
    No to pozazdrościć - w Mk III to pewnie i ona przerobi 300kkl, ale nie nazwałbym jej nigdy cichą.
    Natomiast ostrzenie w LV, ze statywu, przez USB i na x10 to bajka - ręka nie drży, bo tylko guziczki się wciska albo nie... No i nie ma szans na BF/FF, podgląd GO nie wymaga trzeciej ręki...
    Fakt, że nie mam wtedy AF, ale pracujemy nad tym
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No to pozazdrościć - w Mk III to pewnie i ona przerobi 300kkl, ale nie nazwałbym jej nigdy cichą.
    Natomiast ostrzenie w LV, ze statywu, przez USB i na x10 to bajka - ręka nie drży, bo tylko guziczki się wciska albo nie... No i nie ma szans na BF/FF, podgląd GO nie wymaga trzeciej ręki...
    w opcji silent mkIII jest bardzo cichy
    40D jest cichszy, ale tylko przy włączonym live view niestety (szkoda, że nie ma cichej opcji w normalnym trybie), bezgłośnym bym go jednak nie nazwał mimo wszystko

LV przy dłuższej ogniskowej z ręki to niestety trudna zabawa, przy przestawieniu na x10 potrzebny jest już raczej IS. Tutaj już przydałyby się dwa LCD, jeden do ustawiania ostrości na x10, drugi do trzymania kadru.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 17-01-2008 o 20:49
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    w opcji silent mkIII jest bardzo cichy
    40D jest cichszy, ale tylko przy włączonym live view niestety
    w trybie LV 40D ma możliwość focenia serią (SM II), a marek niestety tylko pojedyńczo. To dla mnie zasadnicza różnica, bo oba są bardzo ciche w tym trybie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    (....)
    Z tego co wyczytałem to któraś firma robi oprogramowanie umożliwiające działanie Af-a na zasadzie kontrastu w mkIII. Oczywiście jeśli używamy laptopa.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-01-2008 o 22:35
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

w trybie LV 40D ma możliwość focenia serią (SM II), a marek niestety tylko pojedyńczo. To dla mnie zasadnicza różnica, bo oba są bardzo ciche w tym trybie.
    myślę, że tak jak mówiłeś, do ptaków to naprawdę może być lepszy wybór, jeśli się płoszą od dźwięku migawki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z tego co wyczytałem to któraś firma robi oprogramowanie umożliwiające działanie Af-a na zasadzie kontrastu w mkIII. Oczywiście jeśli używamy laptopa.
    było już o tym na forum
    ale w reporterce i innych bezstatywowych sytuacjach to raczej mało użyteczne
    W teatrze nie widzę rozstawiania laptopa i świecenia nim po ścianach.
    Szczerze powiedziawszy nie jestem w stanie sobie wyobrazić sytuacji, gdzie to naprawdę mogłoby się realnie sprawdzić. No, może kilka...
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 17-01-2008 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oczywiście, ale zawsze chciałoby się szybciej, taniej, lepiej

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    myślę, że tak jak mówiłeś, do ptaków to naprawdę może być lepszy wybór, jeśli się płoszą od dźwięku migawki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Szczerze powiedziawszy nie jestem w stanie sobie wyobrazić sytuacji, gdzie to naprawdę mogłoby się realnie sprawdzić. No, może kilka...
    No, te kilka i laboratorium I jeszcze kilka przy zastosowaniu WTF...
    "Silent mode" - gdy się zdjęcia robi z ręki - to rzeczywiście wyczuwalnie cichszy jest
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów