Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 134

Wątek: 40D / 1D Mark II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to na takie słowa to mi przychodzi do głowy - 5D

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    No i jest dyklemat Spodziewałem się, że II bije jakością obrazu zarówno 20D jak i 40D. Widzę jednak, że jakość pozostaje m/w taka sama.
    To czy w ogóle warto zmieniać 20D na 40D jeśli szum i jakość obrazu są m/w takie same ?

warto - jest cichszy szybszy bardziej precyzyjny ma doskonały af i kilka innych ficzerów które warto mieć !

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    To czy w ogóle warto zmieniać 20D na 40D jeśli szum i jakość obrazu są m/w takie same ?
    Jak w czasach analoga. Puszka lepsza, obraz ten sam. Trzeba się zastanowić czy lepsza puszka jest potrzebna, czy może dotychczasowa wystarczająca?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli AF jest sprawą krytyczną to zmieniaj na 40D, w przeciwnym wypadku bym się zastanowił. Jeśli AF nie ma znaczenia to z 30D MZ nie opłaca się, z 20D już prędzej.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Z tego wynika, że jakość obrazu 20D wcale mocno nie odstaje od wyższych modeli. Chodzi tu bardziej o pracę AF i kilka nowych gadzetów więc mam dylemat
    Zamieszaliście mi w głowie :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tego wynika, że jakość obrazu 20D wcale mocno nie odstaje od wyższych modeli. Chodzi tu bardziej o pracę AF i kilka nowych gadzetów więc mam dylemat
    Zamieszaliście mi w głowie :-)
    Może pomogę?
    Masz w stopce obiektyw makro - dla mnie LiveView i makro to rewelacja!
    EOS - conditio sine Kwanon...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi 40D daje lepszą jakość obrazu niż 20D. Szumy - bez różnicy, ale odrobinę więcej megapikseli, mniej przepaleń, lepsze parametry naświetlania (chyba ma lepszy pomiar światła) itd itp. Warto.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oczywiście, że lepiej mieć 40D niż 20D. Ale jak już się posiada 20D a robi zdjęcia krajobrazu to ja bym zdecydowanie bardziej postawił na kupno lepszego obiektywu.
    40D warto kupić jeżeli potrzebujemy szybkiego i precyzyjnego AF-u czy szybszej serii i większego bufora. Ja tego potrzebuję jak powietrza i dlatego nie mam już 20D.
    Co do pomiaru światła w 40D to masz Vitez rację. Często robię zdjęcia z tych samych miejsc tych samych obiektów (np. samoloty z tarasu) i jak słońce odbijało się od kadłubów to pomiar w 20D często wariował. Ten z 40D ma duuużo bliżej do Nikona D200 i bardzo pozytywnie mnie tym Canon zaskoczył. Zauważyłem to później także w innych sytuacjach, jak widać coś w końcu poprawili.
    FOTOINKWIZYTOR

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Co do pomiaru światła w 40D to masz Vitez rację. Często robię zdjęcia z tych samych miejsc tych samych obiektów (np. samoloty z tarasu) i jak słońce odbijało się od kadłubów to pomiar w 20D często wariował. Ten z 40D ma duuużo bliżej do Nikona D200 i bardzo pozytywnie mnie tym Canon zaskoczył.
    No mnie na razie negatywnie zaskoczył bo muszę teraz tępić stare nawyki odruchowych już korekt jakie wprowadzałem w 20D .
    Przykład: czarny kot, prawie całkowicie wypełnia kadr z niewielkimi skrawkami tła, pomiar centralnie ważony, bez lampy, wiadomo że korekta ok -1 czy -2/3... ale nie - w 40D to już nie tak 'wiadomo' bo czarny kot wypełniający kadr go nie myli i wprowadzenie korekty daje niedoświetlone zdjęcia , to samo z białym kotem...

Ale czasem jednak trzeba korygować (ot pare dni temu zdjęcie bażanta na sniegu)... więc teraz nauka od nowa - kiedy można ufać pomiarowi a kiedy korygować. I znowu męczenie RAWów.

Adam1216
    Guest

Domyślnie

Co do różnic AF pomiedzy 1D i 40D to zauważcie, że punkty AF w 1D działają jako krzyżowe tylko ze szkłami 2.8 lub jaśniejszymi (z wyjątkiem centralnego, który działa jako krzyżowy do f/4) natomiast w 40D wszystkie 9 punktów działa jako krzyżowe do f/5.6. Nie miałem do czynienia z 1D ale nie jestem pewien czy mając obiektyw 400L f/5.6 lepiej mieć do dyspozycji 9 krzyżowych punktów AF w 40D, czy też dużo więcej punków AF ale działających tylko jako liniowe w 1D.
    1D ma jednak niekwestionowaną przewagę jeżeli chodzi o stosowanie konwertera, AF działa z 400L f/5.6 + konwerter x1.4 bez żadnych przeróbek (zaklejania styków itp.)

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów