faktycznie canon nie oferuje nic więcej - oprócz lepszej ostrości przy mniejszej wartości f - w widoczkach do pominięcia, w reporterce niebardzo dobra rozdzielczość już na pełnej dziurze, stałe światło ( te f4 wcale nie jest ciemnie w terenie do widoczków - nawet z filtrem )
zakres ogniskowych ( na długim końcu w canonie brakowałoby mi tych 2mm).
rozumiałbym że brakuje komus 20mm ale 2? cropa nie można zrobić?
jak przeprowadzałeś badania? na jakiej ilości zdjeć? czy ta grupa była reprezentatywna?Co do aberracji chromatycznej, to mogę powiedzieć tyle, że trafił mi się chyba specjalny egzemplarz. Dosłownie na ok 1-2 % można ją zauważyć
tokina na pewno zrobiła specjalny egzemplarz dla ciebie
czy możesz podzielić się tym trickiem? poważnie piszę bo nie słyszałem o czymś takim a jeśli to prawda to chętnie spróbujeale można też nad tym zapanować wykonując fotę
święta prawdaNiemniej na odbitkach 10x15 są one praktycznie niewidoczne, a na komputerze można je łatwo usunąć.
obiektywy nie są projektowane aby były najlepsze na pełnej dziurze o czym czasem niektórzy zapominają; to że obiektywy są coraz lepsze na pełnej dziurze to po prostu postępI tu jeszcze moja mała dygresja co do "ślepego" wierzenia testom. Na jednym z nich napisano o tokinie, że aberracja jest monstrualna, natomiast opisująć canona 85 1.8, wychwalano inżynierów za rewelacyjne zapanowania nad tym problemem. W rzeczywistości, przynajmniej u mnie na pełnej dziurze w canonie, jest zupełnie na odwrót!!
kiedy robiłem zdjęcia tokiną 12-24 to AC określiłbym jako duże (jak pisałeś możliwe do usunięcia ale upierdliwe)
do testów podchodziłbym z ostrożnością - a już na pewno nie bazował na jednym (podejrzewam że czytałeś o monsturalnej AC na optyczne.pl ;-) );
jeśli natowmiast w kilku testach szkło wychodzi podobnie to należy się nad tym zastanowić i jak słusznie piszesz...
ale ta radaDlatego przed zakupem szkiełka, uważam, że zawsze trzeba go przetestować, aby później nie być zawiedzionym.
imho nie jest najlepsza - sklep to (najczęściej) nie jest dobre miejsce na testy i oglądanie szkła; w sklepie sie kupuje - chyba że w przyszłości bedziesz robił zdjęcia sklepówIdź do sklepu, podepnij te trzy obiektywy
dobrze jest dorwac kogoś to ma szkło i umówic sie na mały spacer np racząc kolegę złocistym płynem w zamian za możliwość podpięcia szkła i pogadania jak sie sprawuje; w domu na spokojnie oglądnąć foty i jak znów słusznie piszesz...
a ja polecam 10-22 - też stałem kiedyś przed takim wyborem i wybrałem własnie canona; po przetestowaniu własnorecznie na plenerkach tokiny i canona..i podejmij decyzję
rawy z 10-22 moge na priva podesłac
aha
nie sprawdzałem tej tokiny pod światło wiec nie wiem jak jest
10-22 radzi sobie niźle choć ustepuje tutaj 17-40 (pod ff) ale elka jest dla mnie wzorcowa pod swiatło
nie zanaczy to ze 10-22 jest słaby pod światło; jest troszkę gorszy i czasem mozna zlapac jakiś artefakt (równiez do usuniecia w wielu zdjęciach no ale nie tak łatwo jak AC w np ACR)