Może to wina samego spustu migawki a nie wężyka?
Ponaciskaj, sprawdź czy są 2 tryby wciskania. Może tu jest problem?
Może to wina samego spustu migawki a nie wężyka?
Ponaciskaj, sprawdź czy są 2 tryby wciskania. Może tu jest problem?
no własnie tak to wygląda jakby cały czas był wciśnięty do połowy... dlatego zaraz po włączeniu aparatu sam ustawia się autofocus i można zrobić tylko jedno zdjęcie a już drugi raz nie można nacisnąć żeby znowu ustawić ostrość
też polecam serwis ... mimo wszystko/...
kolega chciał sobie skalibrować sam 300D .... musi kupić nowy aparat![]()
Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |
Zawiozłem aparat do serwisu w Katowicach. O koszcie nie chcieli mówić bo jeszcze dokładnie nie wiadomo, ale dowiedziałem się, że prawdopodobnie poszła elektronikaJak będę wiedział coś więcej to napiszę i koszt i zakres usterki. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie
Zrobilem swego czasu wezyk - samorobke bazujac na jakims opisie w internecie. Po podpieciu do body (EOS REBEL) objawy wystapily podobne. AF zglupial, menu zglupialo. Wyjecie baterii nic dawalo. Nawet pod lupa zaczalem ogladac styki w gniezdzie od body, czy ich przypadkiem nie zwarlem na amen swoim wynalazkiem za 15 zl.
A ze mam WasiaWare wpadlem na pomysl aby wgrac ponownie oryginalny soft. Objawy zniknely jak reka odjal. Teraz znow mam Wasie i tym razem oryginalny wezyk.
Moze w twoim przypadku po prostu mozna bylo wgrac jeszcze raz oryginaly soft ze strony Canona . Moglo pomoc. Ale juz sie nie dowiemy bo wyslales do serwisu.![]()
Ostatnio edytowane przez VomitroN ; 30-12-2007 o 19:47
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Zrobiłem mały eksperyment. Włączyłem aparat z naciśniętym do połowy spustem migawki i objawy były dokładnie takie same jak opisujesz. To samo zrobiłem za pomocą wężyka i było tak samo. Więc są trzy możliwości. Albo zaciął się mechanicznie spust migawki w aparacie albo zwarły się styki w gniazdku wężyka ewentualnie coś się rzeczywiście stało z elektroniką lub softem. Nie wierzę w to aby to była wina nieoryginalnego wężyka. Jeśli rzeczywiście uszkodziło się gniazdko wężyka to jest to tylko zbieg okoliczności. Sam całe lata używałem własnoręcznie zrobionego wężyka z 50E i nic mi się nie stało. Miałeś po prostu pecha.
VomitroN: A czy można wgrać samemu nowe oprogramowanie przy pomocy standardowego kabla i jak to ewentualnie zrobić ? Dzisiaj byłem zobaczyć w tym serwisie co się dzieje i facet powiedział że prawdopodobnie płyta główna albo procesor i że nie opłaca się naprawiać. To nie autoryzowany serwis canona więc on nie potrafi tego zrobić, ale tak czy siak się nie opłaca... Przy mnie wpadł jeszcze na jedno rozwiązanie i kazał zostawić jeszcze do poniedziałku ten aparat. Będę wiedział więcej i podejrzewam że się załamię![]()
Operacja jest bardzo prosta. Sciagasz ze strony Canona najnowszy soft do danego modelu aparatu, zapisujesz na pustej karcie i wkladasz do aparatu. Gdy wyswietlacz spyta czy wgrac soft, wciskasz OK.
Nalezy jednak pamietac aby bateria byla naladowana.
To wszystko.
Jednak jesli diagnoza wykazala ze padla plyta glowna, zabawa w nowy soft moze nie miec juz po prostu sensu.
problem tkwi w tym, że jeśli włożę do aparatu kartę z softem to nie nacisnę OK bo zaraz po włączeniu aparatu automatycznie ustawia autofocus i nie da się już wcisnąć innego przycisku poza migawką w celu wykonania jednego zdjęciaNawet w menu nie da się wejśc ani przeglądać zdjęć. Ale dzięki za wyjaśnienie jak to się robi
Może przyda mi się jak aparat zacznie działać wreszcie
![]()
Ale probowales, czy opierasz sie wylacznie na wczesniej wyciagnietych z powstalej wady wnioskach?
Wg mnie, jesli uszkodzenie twojej puszki odpowiada wcisnietej do polowy migawce, w chwili wlozenia do gniazda karty z softem, aparat powinien wejsc w tryb nadrzedny i od razu wyswietlic informacje o mozliwosci wgrania nowego oprogramowania. Wowczas przycisk OK ( wide: SET) powinien byc automatycznie odblokowany na czas upgrade'u.