Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Problem z 350D i gniazdem wężyka

Domyślnie Problem z 350D i gniazdem wężyka

Witam serdecznie. Mam wielki problem z moim canonem 350d. Otóż podłączyłem dzisiaj wężyk spustowy, niestety wężyk nie był oryginalny i stał się wielki problem. Obawiam się że to coś poważnego Może opiszę co się dzieje. Kiedy po odłączeniu tego nieszczęsnego wężyka próbuję zrobić zdjęcie nie da się... kiedy wyłączam i włączam aparat autofocus ustawa się sam po czym kiedy złapie ostrość i potwierdzi "piknięciem" da się zrobić TYLKO JEDNO zdjęcie i później znowu trzeba wyłączyć i włączyć aparat. Niestety nie da się wejść w menu ani zmieniać WB, ISO itp. Jedyne co można zrobić to przełączać tryby zdjęć (przy każdym przełączeniu trybu autofocus ustawia się bez dotknięcia spustu migawki.) oraz zmieniać czas i przesłonę. Próbowałem wyciągać akumulator oraz baterię podtrzymującą i nic to nie dało. Myślałem, że wyświetlacz nie działa, ale po zrobieniu tego jednego zdjęcia od razu pokazuje się na wyświetlaczu (czyli działa) i można je nawet skasować, ale w przeglądanie zdjęć już się nie da wejść. Przepraszam za zbytnie rozpisanie się, ale naprawdę jest to dla mnie wielki problem. Liczę na pomoc bardziej doświadczonych użytkowników tego sprzętu. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi.

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

poprostu serwis sie klania. Widocznie cos sie zwyczajowo zacielo.
    Dla pewnosci wepnij wezyk raz jeszcze, sprobuj zrobic pare fot. Po tym wylacz, wyjmij baterie i zobacz czy dziala...
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Uzależniony

Domyślnie

No to może zrób jakiś cud.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Domyślnie

zapytam tak z ciekawości ile takie "zacięcie" mogłoby mnie kosztować ?

TestTube
    Guest

Domyślnie

na moje oko zwarły się ze sobą 2 kabelki - te od AF. aparat się zachowuje tak jak by miał spust migawki wciśnięty do połowy. obejrzyj te 3 bolce w które się wtyka wężyk - czy któreś z nich nie są ze sobą połączone - mogły się zgiąć w czasie wpinania wężyka.

szerzej o działaniu wężyka jest tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11548

myślę że kwestia orginalności tego wężyka nie ma tutaj znaczenia. raczej mógł być od innego aparatu

pozdrawiam

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

aparat na gwarancji to nic, jesli nie to nie sadze by to byla fortuna... 50-100 zl, choc nie sadze by cokolowiek kosztowalo...
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

wyglada na jakiś zwis ( spróbuj wyjąć baterie i ząłożyc na nowo ) albo zwarcie ( zytnia ) Kosztowac Cię nie powinno nic bo cięzko by było serwisowi udowodnić ze wpinałes jakies nieorginalne akcesoria .

Domyślnie

hmmm... no więc po całej nocy wyciągniętej baterii podtrzymującej oraz akumulatora problem się nie rozwiązał. Faktycznie może to być jakieś zwarcie w gnieździe wężyka. Aparat niestety nie jest na gwarancji więc muszę poradzić sobie sam (czyt. dzięki wam) lub zanieść do serwisu. Może ktoś powie jak rozebrać gniazdo, wężyka spustowego, żeby dostać się do jego wnętrza. Ewentualnie czekam na nowe pomysły rozwiązania problemu

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mesjash Zobacz posta
    Może ktoś powie jak rozebrać gniazdo, wężyka spustowego, żeby dostać się do jego wnętrza. Ewentualnie czekam na nowe pomysły rozwiązania problemu
    Serwis jest zdecydowanie lepszym pomysłem.

Pokombinuj jeszcze z wezykiem, wepnij go kilka razy, popstrykaj.
    W 350D, jako że wężyk wpina się przez micro-jacka, na prawdę trudno coś w gniazdku zepsuć. Może raczej coś wcisnąłeś do środka.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

wydaje mi się że do środka nic nie weszło, ale pewności nie ma niestety A czy jest możliwość żeby przez to coś popalić ?? Przyznam, że tego się boję najbardziej tym bardziej, że 9 stycznia mam sesję z modelką i jeśli tego nie naprawię to będę musiał dziabać starym aparatem w dodatku hybrydą

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów