Obiektyw jest produkowany ale pod nieco inną nazwą (sprawdziłem u źródła):
レンズをお選びください
w skrócie jego opis:
※ レンズとカテゴリー両方を選び、ア セサリーを検索する事もできます。
※ 表示されたアクセサリーの商品名を リックすると、詳細がご覧いただけ す。
※ 表示された希望小売価格は、税別で 。
Wszystko się więc wyjaśniło.
Obiektyw jest produkowany ale pod nieco inną nazwą (sprawdziłem u źródła):
レンズをお選びください
w skrócie jego opis:
※ レンズとカテゴリー両方を選び、ア セサリーを検索する事もできます。
※ 表示されたアクセサリーの商品名を リックすると、詳細がご覧いただけ す。
※ 表示された希望小売価格は、税別で 。
Wszystko się więc wyjaśniło.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
marfot kpisz z nas?Możesz przełożyć to na nasze?
![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Nie mam pojęcia co to znaczy. Może piszą że już nie zasysa kurzu :wink: . Więcej szczegółow tutaj:
http://cweb.canon.jp/cgi-bin/ef/acce...dy=EF-S17-55IS
A tak trochę poważniej to sporo przedstawicielstw Canona na świecie opóźnia się ze zdjęciem tego obiektywu ze swoich stron. W tym wypadku Canon.pl wykazał się niebywałym refleksem i zdolnością przewidywania. Dalej poszedł tylko Canon Argentyna bo z ich strony wynika że Canon wycofuje się z produkcji obiektywów w ogóle (w produktach foto są tylko korpusy).
Ostatnio edytowane przez marfot ; 15-02-2008 o 00:20
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Witam,
Mam obiektyw od kilku dni i już pojawił się jeden pyłek. Trochę słabe to bo teraz martwię się żeby nie zassał tego więcej. Trochę jak z jajkiem.
U mnie to wyszło najprawdopodobniej z body bo było nieco pyłków w środku. Zareagowałem dopiero po tym jak się pyłek pojawił.
Schowałem szkło i czekam teraz na 40d i założę na czyste dziewicze body wtedy zobaczymy czy ustanie na jakiś czas, dopóki nie zacznę żąglować szkłami.
Przeczytałem ten wątek ale jakiegoś wspólnego zdania nie udało się widzę ustalić jak to cacko uszczelnić domowymi sposobami.
Tutaj http://www.flickr.com/groups/canon_1...7605326756079/ przeczytałem też, z czym się zgadzam:
- nie zassysa przez przód i UV nie jest uszczelniaczem, bo jakby ssał przodem (a ssie sporo, bo duża komora) to po uszczelnieniu filtrem UV jakby miał sobie rekompensować wsysanie powietrza którego potrzebuje?
Nie wiem czy mam jakąś drugą wersję ale ja widzę na przodzie gumową uszczelkę pod metalowym pierścieniem, i ten pojedyńczy otwór w tym pierścieniu też wygląda na szczelny.
Jak dla mnie zasysa tyłem, z body...tylko nie wiem jaka jest konstrukcja...czy konstrukcja pozwala na przepchanie syfka z końca obiektywu na przednią soczewkę, bo co jeśli nie?
Sam ruch powietrza na to pozwala ale nie wiem czy ta przednia soczewa nie jest hermetycznie odseparowana.
Jest jeszcze jeden punkt i też całkiem prawdopodobny. Miejsce gdzie się tuba wysuwa jest dookoła uszczelnione ale w części podłudniowej jest pół milimetrowa przerwa na uszczelce, też prawdopodobnie po to żeby dmuchało. I tam może wciągać syf.
Ciekawostka:
Ktoś w tym wątki z flickera napisał:
czyli w serwisie odkurzyli i uszczelnili szkło"From what I've heard, if you send your lens in for dust removal, it won't gather any more dust after you get it in return.
Maybe they add some kind of dust filter or a new seal?
If so, shouldn't all new lenses have this kind of seal? "he he, no może i tak, czemu nie, są spece co poprawiają po fabryce...
przydałaby się opinia kogoś z serwisu, kogoś kto rozbiera takie puszki i wie co w trawie piszczy bo tak to się można domyślać tylko
Odświeżam ten wątek, bo... No cóż - mam ten obiektyw dosłownie odłożony w sklepie (przetestowany), jutro mam jechać po niego z kasą, a teraz po lekturze wątku już sam nie wiem czy warto?
Jak się skończyła ta historia z wycofaniem/wstrzymaniem produkcji? Chyba z powrotem jest produkowany skoro wszędzie dostępny, ale czy Canon rzeczywiście coś poprawił w kwestii uszczelnienia i nowe egzemplarze łapią mniej tego syfu do środka?
Nie zastanawiaj się tylko bierz. W tym wątku masz opinie tych użytkowników, którym pojawiły się pyłki. Pomyśl ile osób ma ten obiektyw i albo nic nie zassało albo nie zwracają na to uwagi (a jak nie zwracają uwagi to znaczy, że nie ma to wpływu na jakość zdjęć). Tych osób jest zdecydowanie więcej. Kup i rób zdjęcia - od czytania takich wątków a zwłaszcza plotek o wycofaniu z produkcji najlepszego obiektywu EF-S naprawdę można się zniechęcić do fotografii.
400D+60D+17-55/2.8 IS+50/1.8+Tamron 55-200+100/2.8L Macro+430EX
Myślałem, że darcie łacha z tego niby pomysłu wycofania C17-55/2,8 z produkcji będzie na tyle oczywiste, że nikt sie nie zaniepokoi.
Inna sprawa, że komuś tam ten obiektyw zassał pyłki - taki fakt miał miejsce. Ale oprócz tego jest jeszcze rzesza zadowolonych użytkowników, którym ten obiektyw służy na codzień i od święta i potwierdza swoją klasę. To nowoczesne szkło nowej generacji - na cropie rewelacja.
Brać i tyle :-D.
Dzięki, macie rację. Czasem człowiek potrzebuje po prostu takiego wsparcia![]()
Nie ma co się zastanawiać, obiektyw jest świetny.
Co do wciągania kurzu to chyba każdy zoom w jakimś tam stopniu będzie zasysał kurz - przecież zmieniając swoje rozmiary musi zasysać powietrze. OK, może inne obiektywy mają jakieś gąbeczki które działąją jak filtr powietrza, ale nie sądzę żeby po dłuższym czasie takie uszczelnienia nie traciły swoich właściwości... raczej działa to na zasadzie psychologicznej: mam "uszczelnioną" Lkę więc nic tam na pewno nie wlatuje![]()
np 70-200 nie zmienia swoich rozmiarów podczas zmiany ogniskowej. :P