Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: Zasysanie kurzu przez EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Vitez- Bo jak się dowiedzieli że jesteś modem na CB i tego nazywasz sie Vitez to ci opchnęli limited edition z uszczelkami i innymi ulepszeniami które wyjdą w czasie eksploatacji

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak sobie myślę... Możliwe, że (nie)szczelność tego szkła zależy od body. Vitez ma 40D, raczej sporo szczelniejsze od mojej 400D, a siła ciągu przy zmianie ogniskowej przy takiej obiętości tubusa może być na tyle duża, że smok zasysa od strony puszki. Zresztą, podobną teorię wykładał mi Nowart - wtedy byłem trochę do niej sceptyczny, teraz zaczynam się przekonywać. Nadal tylko nie rozumiem, jak te pyłki z taką łatwością przedostawałyby się od tylnej soczewki do przedniej. Poza tym pucha musiałaby być naprawdę dziurawa, żeby tak brudy przepuszczać.
    PS. A może 17-55 to tajny Canonowski odkurzacz do matrycy? (taki joke) ;-)
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

znajomy ma 30d z 17-55 i tez jest "zapylony". To raczej po prostu wybitna starannosc chinoli ktorzy to skladaja za dwie miski ryżu i zaleznie czy przy szkle robil Hao-Ping-Pong, mlody milosnik fotografii ktory dokumentuje zycie w swoim rejonie na starym Zenicie z Heliosem a do roboty przy obiektywach sie przykłada z zamiłowania, czy moze Taka-so-bieBaba z palcami jak wiertła fi 32mm ktora po prostu sklada to jak umie (czyli wcale). Oczywiscie koloryzuje ale to ze jednym zasysa drugim nie to wybitnie kwestia jakosci. Niedopieszczony projekt+slabsza kontrola jakosci+licho oplacana siła robocza = rozrzut jakosciowy montazu. Dokladnie tak samo jest w kazdej innej firmie przemysłowej. Tłumaczy to takze dlaczego to szklo nie wrzucono w 'L' - wiedzieli ze robiac to w taki sposob beda zbyt duze problemy - a nie chcieli wkurzac profesjonalistów kupujących 'L'ki. Teraz zawsze moga powiedziec 'Hej ! Odwalcie sie od nas ! To nie jest "L" !'

Ja chcialem to szklo kupic, zamiast tamrona 28-75/2.8 ktorego mam juz serdecznie dosc (mimo ze to ostry egzemplarz - o ile trafi ). Sprawdzilem to na forach, po znajomych, po sklepach. Rozrzut jest bardzo duzy i nie znalazlem zadnej reguły kierującej faktem 'zakurzania'. Ale...wszyscy 'zakurzeni' stwierdzali ze nie wplywa to na zdjęcie. Tego sprawdzic nie sprawdzalem.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

kupilem wlasnie ok roczny, wcześniej zakupiony w USA i żadnej drobinki w środku nie ma, może na ten rynek lepiej je kontrolują, a tylko na Polski trafiają sie zasysacze ?, swoją drogą to myślę że dobrze kupić używke, przynajmniej wiadomo czy zasysa czy nie

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań
    Body, stałki, zoomik

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    kupilem wlasnie ok roczny, wcześniej zakupiony w USA i żadnej drobinki w środku nie ma, może na ten rynek lepiej je kontrolują, a tylko na Polski trafiają sie zasysacze ?
    Mój jest niemiecki.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Dla równowagi dodam, że mój 17-55 (zakupiony nowy pod koniec września 2007 r.), używany jako podstawowy obiektyw - widzicie, że nie mam za dużo szkieł, nie ma pyłków itp w środku!
    Więcej używam bez filtra, bo w tej konstrukcji nawet pancerny filtr na kurz nic by nie pomógł, i jakoś nie zasysa...
    Może nie jest to aż taki zły obiektyw...

Domyślnie

Hej, zobaczcie, że został zdjęty ze strony internetowej producenta. Zadzwoniłem do Canona i miła pani poinformowała mnie, że jeżeli na stronie go nie ma to został wycofany z produkcji i nie przewidują następcy o takich parametrach. Szkoda - na rynku nie ma godnego odpowiednika. Gdybym wiedział, że Canon się obrazi to nie rozpętywał bym zadymy w sieci ;-).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Może zniknął był tylko z rynku polskiego????
    Ostatnio edytowane przez Krzyhoo ; 11-02-2008 o 23:38 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Canon PL w ogóle nie przyznaje się do produkcji tego obiektywu jako że w produktach archiwalnych też go nie ma. Został tylko do kupienia w USA lub np w Niemczech bo tam jeszcze Canon się do niego przyznaje.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 12-02-2008 o 00:42
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Ja jestem b zadowolony
    Z kurzem nie mam problemu ale dbam o sprzęt i raczej mało fotografuję
    i nie zamienię go na obiektyw innej firmy
    jak wyjdzie EF 24-70mm f/2,8 L USM IS to kupię ze względu na zakres ale tego i tak ie sprzedam

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów