-
Rozmawiałem na PW z kolegą diodakiem, udało mi się usunąć usterkę związaną z lusterkiem samodzielnie, niestety to nie koniec problemów 
Lusterko pomocnicze trzymało się mocno lustra głównego, bo było do niego po prostu przyklejone ! Dopiero teraz to zauważyłem, złamany bolec wymieniłem, ale AF nadal nie ostrzy, co jeszcze mogło paść oprócz tego bolca ? Usterka z bolcem naprawiona, lustra pracują OK, ale AF nie chodzi nadal...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja już nic z tego nie rozumiem. Gdy aparat trzymam w pionie spustem do góry to AF chodzi normalnie, tak samo AF działa gdy trzymam aparat do góry nogami, natomiast AF nie chodzi gdy aparat trzymam w poziomie normalnie. Co jest grane ?
Ostatnio edytowane przez Strowger ; 25-05-2012 o 21:29
Powód: Automerged Doublepost
-
Problem rozwiązany. Brakowało sprężynki, która utrzymuje lustro pomocnicze AF w właściwej pozycji. Dopasowałem tam sprężynkę nie za silną, nie za słabą i teraz wszystko pięknie działa :-)
Pozdrawiam wszystkich :-)
-
Odp: Pomocy 300D siadło :(
Skorzystałem z usług Diodaka - wymiana migawki 300D. Jest GIt. (na razie
) Dzięki Diodak!
-
Mój wysłużony trabancik też padł. Było z nim coraz więcej problemów (backfocus, problemy z synchro z lampą zewnętrzną), a ostatnio padła migawka.Padła o tyle w dziwny sposób, że się rozdarła. Jest jakaś szansa coś samemu z tym zrobić? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
W tzw. międzyczasie zanabyłem 1100D, ale jakiś zapas by nie zaszkodził
-
Dzis moje "czystade" padlo. Czytam o tym slawetnym "bolcu" ale z tego co widze, to dolne lusterko dziala, jedynie migawka sie nie otwiera. Krotko i na temat pytanie - PADLA MIGAWKA?
https://www.youtube.com/watch?v=A6fUrxVRuco
Uprawnienia umieszczania postów