Pokaż wyniki od 1 do 10 z 181

Wątek: Pomocy 300D siadło :(

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar troznawski

Domyślnie

Witam,

Właśnie mam ten sam problem.
    Robiłem zdjęcia podczas opolskich piastonaliów, i nagle ciach. Patrze na zrobione zdjęcia a one w połowie są po prostu czarne. Myślałem z początku że to obiektyw mi padł, strasznie padało i myślałem że po prostu zamókł - bo w rzeczywistości był wilgotny. Ale że także robie zenitowskim Heliosem, przełożyłem i znów to samo. Więc zdemontowałem całkowicie obiektyw z body, włączyłem opcje sensor clean i co widzę? Od głównego lustra zwisa mniejsze, wsadziłem palucha i lekko podważyłem to mniejsze, wskoczyło pod główne bez najmniejszego oporu. Myślałem że to chwilowa zawieszka.. Ale od tego momentu nie działa mi AF, a gdy robie manualnymi, w wizjerze pojawia się dziwna łuna - jakby widok w trzecim wymiarze. Niby zdjęcia wychodzą mimo tego ostre i wyraźne, no ale ileż można.
    Ponieważ 300'tka nie jest już nowym aparatem, a do tego chciałem go sprzedać, zastanawiam się czy w ogóle opłaca się inwestowanie w naprawę?
    Czy po takiej naprawie - zostanie przedłużona żywotność migawki - układu AF?
    Może ktoś się wypowie na temat tego jak to wszystko wygląda już po dokonaniu naprawy?
    Mam firmware z 10D (EOS10D_201-e) - może powrót do oryginalnego coś zmieni? - choć szczerze wątpię ..
    Pozdrawiam.

henry39
    Guest

Domyślnie Witam w klubie złamanych kołków

Hej, wymieniłem pęknięty kołek podtrzymujacy lustro, po skręceniu aparatu i włączeniu go w trybie AF na wyświetlaczu pojawia sie mrugające 30". Aparat dobrze ustawia ostrość podnosi sie lampa po czym pojawia się napis busy. Oczywiście nie można wykonac zdjęcia gdyz zablokowany jest spust migawki. Aparat działa normalnie w trybie MF. Czyzbym uszkodził jakis element w trakcie naprawy kołka??? Proszę o pomoc jesli ktoś miał podobny problem

Uprawnienia umieszczania postów