Jakby ktoś szukał oryginalnego bios-a do Canona 300d to proszę pisać, akurat taki posiadam w archiwum - kiedyś miałem 300d i mam i Oryginalny i Wasię
Jakby ktoś szukał oryginalnego bios-a do Canona 300d to proszę pisać, akurat taki posiadam w archiwum - kiedyś miałem 300d i mam i Oryginalny i Wasię
Mam pytanko: może ktoś oreintuje się czy uda mi się dokonać naprawy "złamanego bolca" od lusterka AF w 300D w Łodzi lub jej okolicach. Oczywiście wiem o serwisie z Żytniej, ale ja szukam pomocy po niewysokiej cenie. Nie będę przecież płacił 300pln za plastikowy bolczyk jak w chwili obecnej niewiele więcej wart jest cały taki aparat.
Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII
Dostaję dużo pytań, czy oferta jest aktualna. Naprawiam opisany wyżej problem, jak również wymieniam spusty i migawki w EOS 300D, 350D, 400D i 450D. Jeśli będzie taka potrzeba piszcie do mnie prywatną wiadomość.
Tydzień temu przyszedł do mnie aparat ze stickerem serwisu Canon Polska, a co zobaczyłem w środku, można podziwiać na dołączonych zdjęciach. Warto się dwa razy zastanowić.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Witam, mnie też dopadł problem z AF w moim EOS300D.
Przeczytałem cały ten temat i teraz już wiem, że uszkodzony bolec lusterka pomocniczego wcale nie oznacza, że ono będzie zwisać, bo równie dobrze może po prostu zablokować się w pozycji górnej przylegając dokładnie do głównego lustra. Czy kolega Diodak nadal zajmuje się naprawą tej usterki ? A może są też inne przyczyny nie działania AF?
Rozmawiałem na PW z kolegą diodakiem, udało mi się usunąć usterkę związaną z lusterkiem samodzielnie, niestety to nie koniec problemów
Lusterko pomocnicze trzymało się mocno lustra głównego, bo było do niego po prostu przyklejone ! Dopiero teraz to zauważyłem, złamany bolec wymieniłem, ale AF nadal nie ostrzy, co jeszcze mogło paść oprócz tego bolca ? Usterka z bolcem naprawiona, lustra pracują OK, ale AF nie chodzi nadal...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja już nic z tego nie rozumiem. Gdy aparat trzymam w pionie spustem do góry to AF chodzi normalnie, tak samo AF działa gdy trzymam aparat do góry nogami, natomiast AF nie chodzi gdy aparat trzymam w poziomie normalnie. Co jest grane ?
Ostatnio edytowane przez Strowger ; 25-05-2012 o 21:29 Powód: Automerged Doublepost
Problem rozwiązany. Brakowało sprężynki, która utrzymuje lustro pomocnicze AF w właściwej pozycji. Dopasowałem tam sprężynkę nie za silną, nie za słabą i teraz wszystko pięknie działa :-)
Pozdrawiam wszystkich :-)
Skorzystałem z usług Diodaka - wymiana migawki 300D. Jest GIt. (na razie) Dzięki Diodak!
Mój wysłużony trabancik też padł. Było z nim coraz więcej problemów (backfocus, problemy z synchro z lampą zewnętrzną), a ostatnio padła migawka.Padła o tyle w dziwny sposób, że się rozdarła. Jest jakaś szansa coś samemu z tym zrobić? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
W tzw. międzyczasie zanabyłem 1100D, ale jakiś zapas by nie zaszkodził